logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

DIY Ekologiset pyykinpesuaineet

.: Muut artikkelit aiheesta Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Artikkelikuva

Haluatko välttää turhia kemikaaleja kodissasi? Tuntuvatko erilaisten pesu- ja huuhteluaineiden tuoksut turhan voimakkailta tai keinotekoisilta? Haluatko pitää vaatteesi ja kodintekstiilisi paremmassa kunnossa? Haluatko suojella omaa tai lastesi ihoa turhalta kemikaaliärsytykseltä? Ruokakomerosta löytyy ratkaisu!

Pyykinpesuaineet
Monet pyykinpesuaineet sisältävät runsaasti mm. hajusteita, zeoliittia, optisia kirkasteita ja säilöntäaineita. Toki nykyään on saatavilla myös hajusteettomia ja luontoystävällisiä vaihtoehtoja, mutta halutessasi voit valmistaa täysin turvallisen pyykkipulverin myös itse.

Useimmat pyykinpesuaineet, myös itse tehtävät, sisältävät booraksia. Booraksi on hyvin tehokas tahranpoistaja ja sitä käytetään myös mm. hyönteiskarkotukseen ja homeenestoon. Vuonna 2009 se luokiteltiin myrkylliseksi yhdisteeksi, mutta pieninä määrinä se ei ole haitallista ja sitäkin voi käyttää pyykkipulverin teossa. Herkkäihoisille se voi kuitenkin aiheuttaa ihoärsytystä. Tässä ohje booraksivapaaseen pyykkipulveriin:

DIY Pyykkipulveri

3,5 dl ruokasoodaa (poistaa tahroja ja hajuja, valkaisee)
3,5 dl jauhemaista pesusoodaa (pehmentää vettä, poistaa myös rasva- ja öljytahrat)
1,2 dl epsom-suolaa eli karvassuolaa (poistaa kalkkia ja saostumia, puhdistaa pesukonetta, tasapainottaa vettä
2 rkl suolaa (kirkastaa värit)
Muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä

Sekoita ainekset hyvin esim. tehosekoittimessa.
Säilytä ilmatiiviissä astiassa.

· Käytä 1-2 rkl/koneellinen pyykin määrästä riippuen. Pyykkipulveri toimii 40-60° pesulämpötiloissa.

· Valkopyykin sekaan voit halutessasi lisätä hieman enemmän ruokasoodaa.

Huuhteluaineet
Teollisen huuhteluaineen tarkoitus on pehmentää vettä, pehmentää pyykkiä ja estää keinokuitujen sähköisyyttä, mutta sillä on myös monta huonoa puolta. Huuhteluaine vähentää esim. pyyhkeiden kykyä imeä vettä, toisaalta se taas heikentää esim. ulkoiluvaatteiden vedenhylkivyyttä. Huuhteluainetta ei kannata käyttää myöskään mikrokuituliinoja pestessä koska se heikentää niiden kykyä imeä pölyä ja likaa, se vahingoittaa elastaania (joustavat vaatteet) ja untuvasta se vie ilmavuuden. Huuhteluaineet eivät myöskään pidennä tekstiilien käyttöikää. Kemikaalina ne luonnollisesti kuormittavat myös ympäristöä, varsinkin vesistöjä.

Jos suosit luonnonkuituja, vaihda etikkaan!

Pyykkietikkaa käytetään huuhteluaineen asemesta pyykin viimeisessä huuhteluvedessä. Etikka
· pehmentää pyykkiä
· antaa tekstiileille raikkaan tuoksun
· ei tuki tekstiilien kuituja
· poistaa tehokkaasti pinttyneitä tuoksuja jo alemmissa lämpötiloissa vielä huuhteluvaiheessa
· kirkastaa värit
· poistaa sähköisyyttä
· helpottaa silittämistä
· puhdistaa myös pesukonetta

Etikkaa voi käyttää sellaisenaan vedellä laimennettuna tai lisätä siihen tuoksua eteerisillä öljyillä. Jos käyttää pelkkää etikkaa, märkä pyykki saattaa hieman tuoksahtaa, mutta etikan haju häviää pyykin kuivuessa. Eteerisillä öljyillä hajustettu pyykkietikka ei myöskään tuoksu voimakkaasti ja tuoksu haihtuu melko nopeasti.

HUOM! Käytä pyykkietikan tekoon käytettyä, 10% väkiviinaetikkaa.

DIY Pyykkietikka

4 dl etikkaa
1 dl vettä
10-12 tippaa eteeristä öljyä (tai tuoksuöljyä)

· Sekoita aineet pullossa.
· Lisää etikkaa huuhteluainelokeroon n. 0,5 dl.
· Ravistele hyvin ennen käyttöä.

Voit tehdä myös vahvemman version ilman vettä. Laita eteeristä öljyä silloin hieman enemmän, 10-20 tippaa. Tätä seosta riittää huuhteluainelokeroon pienempikin määrä.

VINKKI: Jos säilytät pyykkietikkaa lasipullossa, voit laittaa liuoksen sekaan esim. laventelin kukkia, ruusun terälehtiä, limeviipaleen tai muita tuoreita tai kuivattuja kasvinosia valitsemasi tuoksun mukaan. Jos vielä maltat tehdä pulloihin, purkkeihin tai suihkupulloihin kauniit etiketit, on helpompi muistaa mitä missäkin on.

Jos olet tottunut käyttämään silityssuihketta, tee se laimentamalla etikkaa reilummin: 1 dl etikkaa, 4 dl vettä. Tätä voit valmistaa suoraan suihkupulloon josta sitä on myös mukava ja helppo käyttää.

Valikoimastamme löydät eteerisiä öljyjä, joita voit käyttää myös pyykinpesussa.

Laventeli
Laventeli on yksi suosituimmista ja perinteisimmistä pyykkituoksuista. Jos käytät laventelia pyykkietikassa, lisää lasipulloon muutama tuore tai kuivattu laventelinoksa.

Ruusu
Ruusu on tuoksuista naisellisin. Laita pyykkietikkapulloon ruusunnuppuja tai terälehtiä ja anna vaikka lahjaksi!

Teepuu
Teepuu sopii antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi erityisen hyvin esim. vauvapyykin pesupulveriin ja pyykkietikkaan. Jos tapanasi on silittää vauvapyykki, lisää teepuuöljyä myös silityssuihkeeseen. Koristeeksi sopivat esim. limeviipaleen tai kamferilimetin tai jonkun muun sitrushedelmän lehdet.

Kaikki valikoimaamme kuuluvat eteeriset öljyt löydät tästä linkistä: Eteeriset öljyt. Valitse tuoksusi!