logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Mausteneilikka

.: Muut artikkelit aiheesta Luonnonlääkkeet

Mausteneilikka (Syzygium aromaticum) on myrttikasvien sukuun kuuluva puu. Samalla nimellä kutsutaan kasvin mausteeksi kuivattuja kukkanuppuja, joissa on hyvin voimakas tuoksu ja maku.

Mausteneilikkaa on käytetty tuhansia vuosia mausteena. Kiinaan sitä vietiin alkuperäiseltä kasvupaikaltaan nykyisen Indonesian alueelta jo 2500 vuotta sitten. 1600-luvulla sitä ruvettiin tuomaan myös Eurooppaan.

Mausteneilikka on paljon käytetty mauste varsinkin Aasiassa, mutta myös Euroopassa, Afrikassa ja Amerikan mantereilla. Mausteneilikkaa käytetään usein liharuokien mausteena. Koska mausteneilikka on ollut harvinainen ja kohtuullisen kallis mauste täällä pohjolassa, sitä on käytetty etenkin suurimman juhlan, joulun, ruoissa kuten esim. piparien, kalojen ja glögin maustamiseen ja kinkun koristeluun.

Mausteneilikka sisältää runsaasti K-vitamiinia ja folaattia sekä kivennäisaineista kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania. Fenoli- ja antioksidanttisuusarvot ovat mausteista korkeimmat. 

Mausteneilikkaa on käytetty lievittämänä ruoansulatusvaivoja ja poistamaan pahoinvointia sekä lievittämään ilmavaivoja. Se auttaa vatsahaavaan torjunnassa lisäämällä liman eritystä parantaen näin mahan limakalvoja. Talvikaudella se auttaa flunssan hoidossa irrottamalla limaa, lievittämällä kuumetta, yskää ja poskiontelotulehdusta. Neilikka torjuu myös monia bakteereita ja viruksia. Se lievittää myös lihas-, nivel- ja pääkipuja. Ulkoisesti käytetty mausteneilikka- öljy kiihdyttää paikallisesti verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. 

Seuraavat valikoimastamme löytyvät tuotteet sisältävät mausteneilikkaa:

Rheunol-kipubalsami, Aloe vera -tee