logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Glukosamiini

.: Muut artikkelit aiheesta Luuston ja nivelten ongelmat

Glukosamiini on nivelten, rustojen ja selän välilevyjen sekä nivelnesteen rakenneosa.Se on tärkein tekijä rustojen joustavuuden ja kestävyyden kannalta. Vanhetessa sidekudoksen glukosamiini vähenee ja rustot ohenevat ja niihin syntyy pieniä koloja, reikiä ja halkeamia. Rusto rappeutuu ja nivel alkaa oireilla.

Glukosamiini on nivelissä luonnostaan olevaa aminosokeria, joka vähenee iän myötä. Nauttimalla glukosamiinia suun kautta nivelten rappeutumista voidaan sekä ehkäistä, että hoitaa.

Ketjuuntuneista glukosamiinimolekyyleistä muodostuu nivelten voiteluainetta hyaluronaania. Nivelen rustosolut muodostavat glukosamiinia glukoosista.
Jos rustosolut eivät pysty muodostamaan glukosamiinia samalla tahdilla kuin sitä häviää, voi syntyä ongelmia sekä rustoaineessa että nivelnesteessä.
Näin ollen glukosamiinivalmisteen käytöstä on hyötyä suun kautta otettuna rakennusaineena, koska se aktivoi rustosoluja tuottamaan lisää rakennusaineita rustolle ja nivelnesteelle ja siten solut voivat uusiutua.

Glukosamiini on puolet hyaluronihaposta, joka on proteoglykaanien perusaine ja se stimuloi kondrosyyttejä tuottamaan proteoglykaaneja, kollageenia ja kondroitiinisulfaattia korvaamaan hävinnyttä rustokudosta. Glukosamiinit hävittävät myös nivelnesteestä tulehdussoluja (T-lymfosyyttejä) ja sitovat komplementtia. Glukosamiinit voivat tehostaa tulehduslääkkeiden vaikutusta ja vähentää niiden tarvetta. Glukosamiinit ovat yhtä tehokkaita kuin tulehduslääkkeet (aspiriini, fenyylibutatsoni, ibuprofeeni, indometasiini tai diklofenakki).
Glukosamiineja käytetään usein myös tulehduslääkkeiden kanssa. Ne myös tehostavat lääkkeiden vaikutusta, siksi synteettisten lääkkeiden käyttöä voi vähentää.

Glukosamiinia on saatavana sekä luontaistuotteena (Bio Glucosamine Forte) että synteettisenä reseptilääkkeenä, glukosamiinipolysulfaattina.
Bio Glucosamine Forte ehkäisee tavanomaisten tulehduslääkkeiden vatsaa ärsyttävää vaikutusta. Luontaisen glukosamiinin on osoitettu myös vaimentavan immunologista ylireaktiota (T-lymfosyyttien liikkumista ja hylkimisreaktiota), joka on tunnusomaista nivelreumalle.

Eläinkokeiden perusteella tiedetään, että glukosamiinit hidastavat rustokudoksen hajoamista. Niiden vaikutus perustuu siihen, että ne stimuloivat rustosoluja (kondrosyyttejä) syntetisoimaan glykosaminoglykaaneja ja proteoglykaaneja, jotka ovat itse ruston rakennusaineita.

Glukosamiineja käytetään nivelvaivojen ja iskiaksen oireiden hoitoon. Sitä voidaan käyttää myös perushoitona nivelrustojen rappeutumista vastaa. 

Yrttiapteekin valikoimaan kuuluu Cartilage Vita Bioglukosamin Forte 60 kpl

Teemaan liittyvät tuotteet:

Vihreä tee 20 x 2g pss

Vihreä tee 20 x 2g pss3.50 €

OoLong Tee 30 x 4g

OoLong Tee 30 x 4g6.20 €