logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Nivelrikko

.: Muut artikkelit aiheesta Luuston ja nivelten ongelmat

Artikkelikuva

Sitä ei aina nuorempana tule ajatelleeksi, kuinka kauas teot kantavat... Nivelrikko on usein perinnöllinen, mutta myös virheasennot, nivelten liiallinen rasittaminen, nivelvammat ja ylipaino nostavat riskiä sairastua nivelrikkoon ikääntymisen ohella.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Yleisimmin sitä esiintyy sormissa, selkänikamien välisissä nivelissä, polvissa ja lonkissa. Nivelrikko aiheuttaa muutoksia nivelrustossa, nivelkapselissa ja luussa. Nivelrikossa nivelen rustopinta vaurioituu ja pitkälle edenneessä sairaudessa se saattaa hävitä nivelen pinnalta lähes kokonaan. Nivelkapselissa puolestaan saatta olla liikakasvua ja tulehduksen aiheuttamia muutoksia. Nämä muutokset aiheuttavat turvotusta, kipua ja heikentävät nivelten liikkuvuutta.

Nivelrikon perimmäinen syy on tuntematon, mutta se tiedetään, että nivelrikon aiheuttaa sellainen ruston tuhoutuminen, jota elimistö itse ei pysty korjaamaan. Rusto ei myöskään koskaan parane ennalleen, vaan muutoksilla on taipumus paheta ajan kuluessa.

Oireet
Nivelrikon aiheuttama kipu on jomottavaa särkyä, joka pahenee rasituksessa, mutta lieventyy levossa. Taudin edetessä särky voi muuttua jatkuvaksi. Yleensä kipua esiintyy paikallisesti vaurioituneessa nivelessä, mutta kuten kivulla usein on tapana, se voi säteillä myös muualle.

Kivun tuntemus ja sieto on aina yksilöllistä, eikä nivelrikossa kipu myöskään aina korreloi ruston tuhoutumisen asteeseen.

Nivelrikko oireilee myös jäykkyytenä, joka saattaa hälvetä päivän mittaan. Pitkälle edennyt nivelrikko vaikeuttaa jokapäiväistä elämää. Portaiden nouseminen, jopa käveleminen, saattavat vaikeutua jos nivelrikkoa on esim. polvissa tai lonkissa. Sormien nivelissä oleva nivelrikko puolestaan hankaloittaa monia arjen pikkuaskareita: mm. pukeminen, kynsien leikkaaminen, purkkien avaaminen tai pienten esineiden käsittely saattavat vaikeutua.

Hoito
Koska nivelrikkoa ei voida parantaa, sairauden alkuvaiheessa hoito on lähinnä itsehoitoa.

Ravinto ja paino
Jos nivelrikkoa esiintyy alaraajoissa, on nivelrikkopotilaan tärkeää pitää paino normaalina. Kun nivelien kuormitus vähenee, vähenee myös kipu ja sairauden eteneminenkin saattaa parhaassa tapauksessa hidastua. Artikkelissa Astma ja ruokavalio käydään läpi ruokavaliota, jonka avulla voidaan hillitä tulehduksia. Koska nivelrikkoon liittyy usein ainakin ajoittainen tulehdus, myös nivelrikkopotilas hyötyy tästä samasta ruokavaliosta. Ainakin sokerin, punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden vähentämistä tai kokonaan pois jättämistä kannattaa kokeilla.

Liikunta, lihaskunnon ylläpito
Liikunta, ja erityisesti hyvä lihaskunto, auttavat ja helpottavat myös nivelrikon kanssa elämistä. Mitä paremmassa kunnossa ja vahvemmat niveliä ympäröivät lihakset ovat, sen paremmin ne tukevat niveliä ja vähentävät niiden kuormitusta ja rasitusta. Kunnon ja lihaskunnon ylläpitämiseen suositellaan liikuntalajeja joissa niveliin ei kohdistu liikaa rasitusta tai iskuja. Esim. kävely, pyöräily, uinti ja vesijumppa ovat lempeitä tapoja liikkua. Myös venyttely vahvistaa lihaksia ja tekee hyvää nivelille. Vatsa- ja selkälihasten, tukilihasten, harjoittaminen on erityisen tärkeää, mikäli nivelrikkoa on selässä tai lonkissa.

Liikkuessa kannattaa käyttää erilaisia tukia, varsinkin jos tuntuu, että ne helppottavat liikkumista ja vähentävät liikunnan jälkeistä mahdollista särkyä. Polvituet ja nilkkatuet vähentävät nivelen kuormitusta, parantavat sen liikkuvutta ja säännöllisesti käytettyinä saattavat myös hidastaa sairauden etenemistä. Niveliä voi myös säästää käyttämällä kävelykeppiä tai muita liikkumista helpottavia tukia ja mikäli nivelrikkoa on käsissä, myös rannetuet voivat helpottaa kipua.

Kivun hoito
Akuuttiin nivelrikon aiheuttamaan kipuun auttaa paremmin kylmä kuin kuuma. Kylmä vähentää turvotusta ja kipua ja saattaa ainakin hetkellisesti parantaa nivelen liikkuvuutta. Kylmäpakkausta tai muuta viilentävää, ei kannata laittaa suoraan iholle, vaan esim. pyyhkeen sisälle ja sitten vasta särkevän kohdan päälle.

Monet nivelrikkopotilaat kokevat saaneensa apua mm. avantouinnista. Kylmyys vähentää kipua ja kivun tunnetta ja tästä syystä mm. reumapotilaiden kipuja ja tulehduksia hoidetaan kylmäaltistuksella. Jos avantouinti ei syystä tai toisesta onnistu, myös ns. sumusuihku ja kylmähuonekäynnit ovat hyviä ja tehokkaita vaihtoehtoja.

Koska nivelrikkoa ei voida lääkkeillä parantaa, keskitytään tehokkaaseen kivunhoitoon. Yleisin on suun kautta otettava parasetamoli, mutta myös ihon kautta imeytyviä tulehduskipulääkegeelejä voi käyttää. Valikoimastamme löytyvä Rheunol kipubalsami ei sisällä lääkeaineita, mutta se sisältää mm. viilentävää mentolia ja paikallisesti verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vilkastuttavia yrttejä. Kipubalsami on koostumukseltaan kevyttä ja hyvin imeytyvää, eikä jätä ihoa rasvaiseksi.

Jotkut potilaat saavat apua kipuun transkutaaninen neurostimulaatiosta (TENS). Se on epälääketieteellinen menetelmä, joka perustuu siihen, että sähkövirta johdetaan ihon läpi ja saadaan kipu hellittämään. Myös akupunktiota kannattaa kokeilla. Nämä hoitomuodt saattavat ainakin väliaikaisesti vähentää nivelkipua ja parantaa nivelen liikkuvuutta ja toimintakykyä.

Polvinivelrikon oireita voidaan yrittää lievittää erilaislla pistoshoidoilla. Hyaluronaattiruiske ja glukokortikoidiruiske laitetaan suoraan polviniveleen ja ne saattavat vähentää kipua, mutta nekään eivät estä nivelrikon etenemistä.

Lieviä nivelrikon oireita voi helpottaa ja ennaltaehkäistä kurkumavalmisteilla. Kurkuma C Complex -kapselit sisältävät kurkuman ohella tyypin II kollageenia josta muodostuu 50% kaikesta elimistön rustokudoksesta, nivelrustosta peräti 90%. Kurkuman sisältämän kurkumiinin on todettu monissa tutkimuksissa hillitsevän elimistön tulehdustiloja ja torjuvan kehon matala-asteisia, ns. hiljaisia tulehduksia. Kurkumaa pidetään myös luonnollisena tulehduskipulääkkeenä. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista kaikkialla elimistössä.

Milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa hakeutua sitten kun niveliä särkee myös lepotilassa, eikä kipulääkkeistä ole apua. Useimmiten nivelistä otetaan röntgenkuvat joista selviävät nivelrikon vaikeusaste ja muutokset nivelissä. Vaikka nivelrikkoa ei voida parantaa, lääkäri voi määrätä tehokkaampia tulehduskipulääkkeitä. Kun nivelten kipu ei ole enää hallittavissa, nivelissä on huomattavia liikerajoituksia tai potilas ei enää selviä päivittäisessä elämässä, voidaan tehdä tekonivelleikkaus.

Nivelrikon ennaltaehkäisy
Kohtuullinen, säännöllinen liikunta kaikissa elämänvaiheissa ja painon pitäminen normaalina ovat parhaita tapoja ennaltaehkäistä nivelrikkoa.

Kaikkina ikäkausina tulisi pyrkiä ehkäisemään nivelvammat esim. erilaisissa harrastuksissa tai töissä. Mikäli vammoja kuitenkin tulee, olisi tärkeää, että ne hoidetaan huolellisesti.

Työssä ja vapaa-ajalla kannattaa välttää niveliin kohdistuvaa raskasta kuormitusta ja nivelten toistuvia ääriasentoja. Polven ja lantion nivelrikon riskiä nostavat mm. kyykyssä tai polvillaan työskentely, raskaiden taakkojen käsittely, toistuvat hypyt tai nivelten ääriasennot. Remontti- ja rakennusmiehet, sekä mm. tanssijat ja voimistelijat, kärsivät usein polvien, lonkan (ja varpaiden) nivelrikosta myöhemmällä iällä. Myös jatkuva kävely esim. tarjoilijan tai myyjän työssä kasvattaa näiden nivelrikkojen riskiä.

Sormien ja ranteiden nivelrikon riskiä nostavat mm. tärinä, sormien staattinen kuormitus ja yksipuoliset käsien työliikkeet. Riskiryhmään kuuluvat mm. niin kirurgit, toimistotyöntekijät, käsityöläiset kuin esim. betonityöntekijätkin.

Nivelrikon ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa erityisesti silloin, kun suvussa esiintyy nivelrikolle altistavaa geeniä.

Teemaan liittyvät tuotteet:

Vihreä tee 20 x 2g pss

Vihreä tee 20 x 2g pss3.50 €

OoLong Tee 30 x 4g

OoLong Tee 30 x 4g6.20 €