logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Ummetus

.: Muut artikkelit aiheesta Vatsan toiminta

Artikkelikuva

Ummetus on melko yleinen, useimmiten väliaikainen suolisto-oire. Ummetusta voi aiheuttaa jokin sairaus tai oireyhtymä, mutta useimmiten sitä voi hoitaa itse.

Jos suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, kyseessä on ummetus. Se ei itsessään ole varsinaisesti sairaus, vaan oire jostakin muusta. Useimmiten ummetus on ohimenevää ja tavallisin syy on vähäkuituinen tai muuten sopimaton ruokavalio. Raskauden aikainen ummetus on myös melko yleistä ja samoin leikkausten jälkeiset vaivat. Vähäinen liikunta, epäsäännöllinen ateriarytmi, matkustaminen, stressi ja ulosteen pidättäminen ovat yleisiä syitä ummetukseen. Myös jotkut sairaudet aiheuttavat ummetusta. Tällaisia ovat mm. ärtyvän suolen oireyhtymä, MS-tauti ja parkinsonin tauti.

Miten hoitaa ummetusta?

Laksatiivit
Jos ummetus on väliaikaista ja johtuu esim. ulkoisista tekijöistä (matka, raskaus, leikkaus) sitä voi hoitaa reseptivapain lääkkein, laksatiivein. Laksatiivien pitkäaikaista käyttöä ei suositella, koska ne saattavat heikentää suolen luonnollista, normaalia toimintaa.
Jos ummetusta esiintyy toistuvasti tai se on pitkäkestoista, ruokavalion ja elämäntavan muutokset ovat ainoa pysyvä ja tehokas tapa helpottaa tilannetta.

Ruokavalio
Ruokavaliossa tärkeintä on riittävä kuidun saanti. Kuidun määrän lisääminen helpottaa ummetusta, koska kuitu lisää suolen sisällön määrää ja pehmentää ulostetta. Hedelmistä kannattaa suosia esim. luumua, omenaa, ananasta ja appelsiinia, kasviksista mm. parsakaalia ja ruusukaalia. Ruokavalioon kannattaa lisätä myös erilaiset pavut ja täysjyväviljat. Kotimaiset viljat, kuten ruis, kaura, ohra ja speltti, ovat erityisen suositeltavia. Varsinkin punaisen lihan määrää kannattaa vähentää ja syödä enemmän helpommin sulavaa ruokaa.

Pellavansiemenet ja leseet toimivat ummetuksen hoidossa. Niitä voi turvallisesti käyttää pitkiäkin aikoja, tosin raskaana oleville tai imettäville naisille pellavansiementä ei suositella.

Ruokailu säännöllisyyteen on syytä kiinnittää huomiota. Usein ja pienempiä aterioita kerrallaan on myös painonhallinnan kannalta paras tapa nauttia päivän ateriat. On huolehdittava myös riittävästä nesteen saannista: ummetus johtuu siitä, että suolistossa kulkevasta ulostemassasta on imeytynyt liikaa vettä takaisin elimistöön. Uloste on kovaa ja kuivaa ja ulostaminen on vaikeaa. Vesi on luonnollisesti parasta, mutta myös kivennäisvedet, maito ja piimä ruokajuomina ovat hyviä. Suositeltava määrä on 1,5-2 litraa vuorokaudessa.

Liikunta
Kaikenlainen liikunta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja piristää myös suolen toimintaa. Kävelylenkit, uinti ja pyöräily ovat liikuntalajeja jotka sopivat useimmille.

Stressinhallinta
Stressikin saattaa aiheuttaa ummetusta. Elämäntilanteen muutokset tai työkiireet voivat vaikuttaa vatsan toimintaan. Tärkeää on varmistaa myös kiireettömät wc-käynnit.

Joskus voi olla tarvetta hieman tehokkaammalle, kuuriluonteiselle suolenpuhdistukselle esim. silloin, kun ummetus on jatkunut pitkään. Monet painonhallintaan tarkoitetut valmisteet kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja sopivat siten myös puhdistuskuuriksi.

Green Master -teejuomajauhe ja kapselit kiihdyttävät aineenvaihduntaa, pitävät yllä kehon pH-tasapainoa ja sisältävät runsaasti erilaisia antioksidantteja ja vitamiineja. 10 päivän kuuri.

Neitsyttee 20 Premium sisältää lootusta, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa. Senna auttaa pitämään suolen toiminnan säännöllisenä. Suositellaan käytettäväksi viikon kuurina.

Vihreä kahvi- ja chilikapselit auttavat kehonpuhdistuksessa oikean ruokavalion ja liikunnan tukena.

Vihreä tee sopii osaksi päivän nesteannosta. Sillä on monia hyviä terveysvaikutuksia ja se sisältää mm. magnesiumia, joka liittyy olennaisesti aineenvaihduntaan. Ummetuksesta kärsivän ei kannata nauttia vihreää teetä ylenpalttisesti, koska sillä on myös nestettä poistavia ominaisuuksia.

Teemaan liittyvät tuotteet:

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss6.40 €

Neitsyttee Premium 15 pss

Neitsyttee Premium 15 pss 9.00 €