logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Siitepölyallergia

.: Muut artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

Noin joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Allergiakausi alkaa herkimmillä allergikoilla jo helmikuussa, kun eteläisemmästä Euroopasta alkaa tuulien mukana tulla varhain kukkivien lajien siitepölyä.

Kevätkesällä allergiaa aiheuttavat lehtipuut, koivu ja leppä yleisimpinä. Havupuiden aiheuttamat allergiset reaktiot ovat melko harvinaisia, mutta joinakin vuosina, kun kukinta on voimakasta, herkimmät saattavat saada oireita niistäkin.

Keskikesällä siitepölyään ilmaan tuprauttelevat erilaiset heinäkasvit ja loppukesästä pujo. Suomessa kasvaa ainakin 40 erilajista, allergiaa aiheuttavaa heinäkasvia ja ne kukkivat eri aikoina kesäkuusta elokuun loppuun asti.

Vielä myöhäänkin syksyllä, lumien tuloon asti, oireilevat homeille herkistyneet henkilöt.

Ulkomaille matkustettaessa kannattaa pitää mukana allergian hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Allergisia oireita saattavat aiheuttaa myös sellaiset kasvilajit, joita Suomessa ei tavata.

Yleisintä siitepölylle herkistyminen on kouluiässä, mutta oireet voivat toisaalta alkaa missä iässä tahansa. Allergiat voivat myös muuttaa muotoaan tai jopa hävitä kokonaan, yhtälailla myös allergian aiheuttajat voivat vaihtua iän myötä.

OIREET
Siitepölyallergian yleisin oire on nuha. Joskus allergista nuhaa on vaikea erottaa tavallisesta flunssasta. Nuhan äkillinen alkaminen, vuolas vesinuha, aivastelu, nenän kirvely ja joskus myös silmien kutina viittaavat allergiseen reaktioon. Flunssapotilaalla nuha alkaa pikkuhiljaa, nenä on tukkoinen ja erite paksumpaa ja usein värillistä. Kipeä kurkku ja kuumeilu viittaavat myös flunssaan.

Allergia voi ilmetä myös nuhattomana esim. yskänä, hengityksen vinkumisena, jopa äänen menetyksenä. Silmät saattavat punoittaa, kutista ja kirvellä. Jotkut siitepölyallergikot saavat ihottumaa. Myös väsymys on yleinen oire.

HOITO
Vaikeaa siitepölyallergiaa voidaan yrittää hoitaa siedätyshoidolla, mutta mikäli allergia ei ole vaikea, kannattaa keskittyä oireiden lievittämiseen. Joskus lievät oireet voivat mennä itsekseen ohi, mutta vaikeampaa allergista nuhaa kannattaa hoitaa hyvin, koska näin voidaan ehkä estää nuhan puhkeaminen astmaksi. Allerginen nuha heikentää myös usein merkittävästi elämänlaatua, joten hoitoa ei kannata laiminlyödä tästäkään syystä.

Antihistamiinivalmisteet ovat useimmille tuttuja. Niitä saa ilman reseptiä ja apteekeista niitä löytyykin laaja valikoima. Antihistamiinivalmisteet auttavat suurimpaan osaan allergiaoireita. Nuhaa voi hoitaa myös nenäsuihkeilla ja silmäoireita silmätipoilla.

Jos haluaa välttää lääkeaineita, tai ainakin vähentää niiden käyttöä, suolasta on apua allergian hoidossa.

Suolapiipun teho allergisten oireiden lievittämisessä perustuu suolan puhdistavaan ja limakalvoja hoitavaan vaikutukseen: hengityselimet kestävät ylimääräisten pienhiukkasten aiheuttaman rasituksen paremmin. Aloittamalla suolapiipun käytön hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkamista, voi oireilu helpottua huomattavasti.

HUOM! Mikäli sinulla on lääkärin määräämät lääkkeet vaikeaan siitepölyallergiaan ja/tai astmaan, emme suosittele lääkärin määräämien lääkkeiden vähentämistä. Suolapiippua voi käyttää täydentävänä hoitomuotona ja se on turvallinen myös raskaana oleville tai imettäville äideille ja lapsille.

Jos allergia aiheuttaa nuhaa ja käytät nenätippoja, lisähoitona kannattaa kokeilla nenähuuhtelua suolavedellä. Lääketippojen teho paranee kun nenästä huuhdotaan pois epäpuhtaudet ja eritteet eli huuhtelu kannattaa tehdä ennen nenäsuihkeen tai -tippojen käyttöä. SinuCare-nenähuuhtelukannun käyttö on miellyttävää: voit pitää pääsi lähes pystyasennossa ja veden saa virtaamaan nappia painamalla. SinuCare-nenäkannua suosittelemme myös lapsille juuri paremman ja helpomman käyttöasennon takia.

RoSalina -suolasumutin parantaa sisäilmaa kotona tai työpaikalla. Hiljainen, helppokäyttöinen laite puhaltaa kuivaa, suolaista ilmaa ja siitä on apua paitsi siitepölyaikana, myös talvella, kun huoneilma on kuivaa tai perheessä kärsitään kroonisista hengitystievaivoista. RoSalina on turvallinen käyttää myös lastenhuoneessa.

KUINKA VÄHENTÄÄ OIREILUA SIITEPÖYAIKANA
- Koti kannattaa siivota huolellisesti vähintään kerran viikossa. Imuroi, pyyhi lattiat ja tasot kostealla.
- Vältä ikkunan kautta tuulettamista (varsinkin makuuhuoneissa).
- Älä kuivata pyykkiä tai tuuleta petivaatteita ulkona siitepölyaikaan.
- Ulkoile aamulla tai myöhään illalla. Myös raskasta liikuntaa kannattaa välttää.
- Hanki kotiin ilmanpuhdistin.
- Jos pujo aiheuttaa allergiaoireita, kitke se pihastasi. Pujo tulee kitkeä juurineen.

Seuraa siitepölytiedotteita. Säätiedotuksen yhteydessä annetaan usein myös siitepölytiedote ja internetistä löytyy ajantasainen, Turun yliopiston aerobiologisen yksikön tiedote osoitteessa www.norkko.fi.

Välimeren maihin matkustavien on hyvä muistaa, että ulkomailla siitepölyallergiaa aiheuttavat muutkin lajit kuin täällä koti-Suomessa kasvavat. Mm. oliivipuu,sypressija plataani saattavat aiheuttaa allergisia oireita. Lisäksi etelä-Euroopan siitepölykausi kestää huomattavasti pidempään kuin Suomessa. Euroopan siitepölytiedote löytyy osoitteesta www.polleninfo.org. Myös ruokavaliolla voi yrittää vaikuttaa siitepölyallergian oireisiin, lue lisää täältä:

LUONNON ANTIHISTAMIINIT

KUKINTALALENTERITeemaan liittyvät tuotteet:

Suolapiippu Keraaminen

Suolapiippu Keraaminen45.00 €

Suolafantti lapsille

Suolafantti lapsille45.00 €

Suolapiippu Lite

Suolapiippu Lite22.00 €

RoSalina -suolasumutin

RoSalina -suolasumutin110.00 €

Suolapiippu Duo-paketti

Suolapiippu Duo-paketti70.00 €

SinuCare® Nenänhuuhtelukannu

SinuCare® Nenänhuuhtelukannu11.50 €