logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Astma ja ruokavalio

.: Muut artikkelit aiheesta Astma

Artikkelikuva

Erilaisten ruokavalioiden apua astman hoidossa ei ole tutkittu kovinkaan paljoa, mutta yleisesti voidaan todeta, että astmaoireita aiheuttavia ruoka-aineita kannattaa välttää yksilöllisesti ja koska astma on tulehdussairaus, syödä ravintoa, joka helpottaa elimistön tulehdustiloja. Myös painon pitäminen normaalina edesauttaa astmaatikon vointia.

Monet astmaa potevat ovat kertoneet saaneensa apua ruokavaliosta ja kokeilleet näitä näitä keinoja tai ainakin osaa niistä:

1. Sokerin jättäminen pois ruokavaliosta
Sokeri ruokkii tulehdussoluja.

2. Maitotuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta
Pelkkä laktoosittomuus ei riitä, koska syy löytyy maitoproteiinista, kaseiinista. Maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävä osatekijä myös muissa kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.

3. Tiettyjen viljojen välttäminen
Viljojen gluteiini (vehnä, ruis ja ohra) ja peruna tuottavat elimistöön limaa. Se pahentaa astman ohella myös mm. allergioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.

4. Punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta.

Nämä kannattaa lisätä ruokavalioon:

1. Rasvainen kala, kalaöljy
Omega-3-rasvahappo auttaa lievittämään tulehduksia. Varsinkin rasvaiset kalat, kuten, kuten lohi, ovat hyvä omega-3-rasvahappojen lähde. Mikäli kala ei sovi omaan ruokavalioon, kannattaa omega-3-rasvahapot nauttia esim. kapseleina.

2. Kasviöljyt
Suosi oliivi-, avokado- tai camelinaöljyä. Ne sisältävät kasviöljyistä eniten tulehdusta torjuvia rasvahappoja.

3. Tummanvihreät kasvikset ja lehtikasvikset
E-vitamiini on tärkeä vitamiini tulehdusten torjunnassa. Kaikki tummanvihreät kasvikset, esim. pinaatti, parsakaali ja lehtikaali, sisältävät runsaasti E-vitamiinia.

4. Tomaatti
Tomaatista saa tuhdin annoksen C-vitamiinia, kaliumia ja lykopeenia. Lykopeenilla on mm. tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Parhaiten lykopeeni imeytyy rasvan kanssa (esim. oliiviöljy). Tomaatin voi nauttia myös tomaattimehuna.

5. D-vitamiini
Uusimman tutkimuksen mukaan rittävä D-vitamiini helpottaa astmaa. Se mm. parantaa keuhkojen toimintakykyä ja astmahoidon tehokkuutta. D-vitamiinin määrän tulisi olla elimistössä sama kuin silloin, kun saamme nauttia auringosta, jolloin taso on keskimäärin 125 nmol/l. Tämä tarkoittaa D-vitamiinia lisäravinteena päivässä vähintään 50µg, yleensä 100µg.

6. Kurkuma
Kurkuma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi jonka juurista saatavaa maustetta kutsutaan kurkumaksi. Kurkumassa on kurkumiini-nimistä ainetta, jolla on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Kurkumalla voi maustaa esim. kasvisruokia tai vaikka smoothieita.

7. Pähkinät
Pähkinätkin sisältävät tulehdusta torjuvia rasvoja. Mantelit ja saksanpähkinät sisältävät pähkinöistä eniten kuituja, kalsiumia, E-vitamiinia ja rasvahappoja.

8. Marjat
Kaikki hedelmät ja marjat, varsinkin mustikka ja mansikka, auttavat vähentämään tulehduksia koska niissä on vähän rasvaa, mutta paljon antioksidantteja.

9. Valkosipuli
Valkosipulia on käytetty lääkkeenä tuhansien vuosien ajan ja se saattaa vähentää myös tulehduksia.

10. Vihreä tee
Vihreällä teellä on lukuisia erilaisa terveysvaikutuksia, myös tulehdusta vähentäviä.

11. Hapatetut ruoat
Hapatetut ruoat tekevät hyvää suoliston nikroflooralle ja auttavat näin kehoa pääsemään eroon haitallisista aineista jotka myös aiheuttavat tulehduksia. Lisää ruokavalioosi ainakin hapankaali ja mikäli et jätä pois maitotuotteita, suosi kefiiriä, tavallista piimää, jogurttia ja muita hapanmaitotuotteita.

12. Tumma suklaa
Kun herkuttelet, älä herkuttele sokerisilla karkeilla! Tumma suklaa, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70 % voi auttaa, paitsi makeannälkään, myös tulehduksen hillitsemiseen.

Aiheeseen liittyviä tuotteita: