logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Korkea kolesteroli ja sen alentaminen

.: Muut artikkelit aiheesta Sydän- ja verisuonitaudit

Artikkelikuva

"Kolesteroli on steroideihin kuuluva tyydyttymätön, rengasrakenteinen, veteen liukenematon kiteinen alkoholi, jota on välttämättömänä ihmisen ja eläinten kaikissa kudoksissa, varsinkin rasvakudoksissa, hermoissa, maksassa ja munuaisissa. -Wikipedia-

Jos veressä on liikaa kolesterolia, ylimääräinen kolesteroli tunkeutuu valtimoiden seinämiin ja ahtauttaa niitä. Tästä seuraa vaara sairastua valtimotautiin. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio vaikuttavat suotuisasti kaikkiin veren rasva-arvoihin. Ylipaino, tupakointi ja unen puute puolestaan huonontavat niitä. Sairastumisen riskiä lisäävät myös mm. kohonnut verenpaine ja diabetes.

Kolesterolilla on elimistössämme tärkeitä tehtäviä huonosta maineestaan huolimatta. Se on yksi solujemme rakennusaineista jota elimistö itse muodostaa tarvitsemansa määrän. Suurin osa verenkin kolesterolista on elimistön itse tuottamaa, mutta saamme sitä myös ravinnosta ja hyvin usein liikaa. Ravinnon vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen on hyvin yksilöllistä.

"Hyvä" ja "paha" kolesteroli
Veressä kolesteroli kulkee sitoutuneena LDL- ja HDL-kuljettajiin. LDL kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämiin, mikä tekee siitä erityisen haitallisen. HDL puolestaan kuljettaa kolesterolia pois valtimoiden seinämistä. Tavoitteena on siis saada veren LDL-kolesterolipitoisuutta pienenemään ja HDL-kolesterolipitoisuutta nousemaan. Kolesterolimittauksissa ilmoitetaan myös veren triglyseridiarvo. Suuri triglyseridipitoisuus lisää veren hyytymäalttiutta ja nopeuttaa valtimoiden ahtautumista.

Ruokavalio kolesterolin vähentämiseksi
Vaikka syy korkeaan kolesteroliin olisi osaksi perimässä, Veren kolesterolipitoisuuteen voi itse vaikuttaa omilla elintavoillaan ja yksi tärkeimmistä tekijöistä on ravinnon laatu. Rasvaton tai hiilihydraatiton ruokavalio pelkästään ei laske kolesterolia sillä pehmeitä rasvoja tarvitaan päivittäin alentamaan kolesterolia ja hiilihydraattipitoinen, kuiturikas ruoka auttaa sitomaan sitä. Kovien piilorasvojen korvaaminen pehmeillä rasvoilla on tehokkain keino saada elimistön kolesteroliarvot kohdilleen.

Kolesterolia alentavan, terveellisen ruokavalion perustana on runsaasti kuituja sisältät kasvikunnan tuotteet, juurekset, vihannekeset, hedelmät ja marjat. Hyviä hiilihydraatteja puolestaan saa mm. kokojyväviljoista. Nämä molemmat sisältävät kuituja, jotka laskevat veren kokonaiskolesterolia ja LDL-kolesterolia. Valkoiset (kuiduttomat tai vähäkuituiset) viljatuotteet ja sokeri laskevat hyvää HDL-kolesterolia ja nostavat veren triglyseridiä. Niitä kannattaa siis välttää.

Suosi näitä:

Avokado
Avokadot sisältävät runsaasti omega-9-rasvahappoa eli oleiinihappoa, joka on ns. kertatyydyttämätön rasvahappo ja vähentää huonoa kolesterolia. Avokadoissa on myös runsaasti kuitua ja beta-sitosterolia (luonnon "satiini"), josta tuonnempana.

Chili ja paprika
Chilin ja paprikan sisältämä kapsaisiini tasoittaa verensokeria. Tämä vakaus alentaa myös mm. verisuonitautien riskiä ja vaikka ei suoraan kolesteroliin vaikutakaan.

Edamame-pavut
Edamamet ovat maukkaita, vihreitä soijapapuja jotka sisältävät runsaasti kasviproteiinia, kuituja ja kolesterolia alentavaa isoflavonoidia.

Granaattiomena
Granaattiomena alentaa kokonaiskolesterolia, parantaa LDL–HDL-suhdetta ja estää LDL-kolesterolin hapettumista ja kolesterolin kertymistä valtimoihin. Granaattiomenamehu on helpoin tapa nauttia granaattiomenaa.

Inkivääri
Inkivääri sisältää gingerolia jolla on verestä ja elimistöstä epäpuhtauksia poistava vaikutus ja se vähentää erilaisten lipidien, mm. kolesterolin, kertymistä valtimoiden seinämiin. Parhaan tehon inkivääristä saa tietysti tuoreena ja raakana, mutta varsinkin flunssakautena kananttaa kokeilla myös Punahattu-inkivääriteetä.

Kaneli
Kaneli sisältää runsaasti antioksidantteja, jopa valkosipulia enemmän, ja vähentää ”huonon” kolesterolin ja triglyseridien määrää veressä. Suurina määrinä kaneli voi olla jopa vaarallista, siksi sitä kannattaakin käyttää lähinnä mausteena. Aloe vera-vihreä tee on maustettu kanelilla ja neilikalla, siitä saa helpotuksen myös makean nälkään.

Kaura
Kaurassa on vesiliukoista ravintokuitua, beetaglukaania. Se muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää kolesterolia imeytymästä. Beetaklugaania tarvitaan 3 g vuorokaudessa ja sen saa syömällä esim. kolme viipaletta kauraleipää ja lautasellisen kaurapuuroa, joka on keitetty 1 dl kaurahiutaleita. Kaura sopii myös useimmille keliaakikoille.

Linssit
Linsseissä on runsaasti kuituja, jotka sitovat kolesterolia itseensä. Oliiviöljyllä, persilijalla tai vaikka valkosipulilla maustetuista, keitetyistä linnseistä voi tehdä esim. levitteen leivän päälle.

Pähkinät
Vaikka pähkinöissä on paljon rasvaa, se on kuitenkin tyydyttämätöntä rasvaa joka ei tuki valtimoita. Pähkinöissä on myös fytosterolia joka ehkäisee kolesterolin imeytymistä.

Päärynä ja omena
Päärynät ja omenat ovat hyvin kuitupitoisia. Ne sisältävät myös runsaasti pektiiniä, joka ehkäisee kolesterolin imeytymistä. Pektiiniä on myös mm. banaaneissa, persikoissa, greipissä ja appelsiineissa.

Sipuli ja valkosipuli
Sipulit kuntouttavat sydän- ja verisuonistoa ja alentavat kolesterolia, LDL-tasoja ja triglyseridejä. Valkosipuli on sipuleista tehokkain.

Tomaatti
Tomaatit sisältävät runsaasti lykopeenia, antioksidanttia, joka vähentää huonoa kolesterolia. Lykopeeni imeytyy parhaiten prosessoiduista tai keitetyistä tomaateista, kasviölyn käyttö tehostaa imeytymistä entisestään.

Tyrni
Tyrnin terveysvaikutteita on tutkittu paljon ja sen on todettu vaikuttavan positiivisesti mm. veren rasvoihin ts. kolesterolia alentavasti.

Vihreä tee
Vihreän teen sisältämät polyfenolit parantavat kolesterolin LDL–HDL-suhteita ja alentavat triglyseriditasoja. On todettu, että neljä kupillista vihreää teetä päivässä alentaa selvästi LDL-kolesterolia ja hapettuneen kolesterolin kiinnittymistä valtimoihin.
Valkoinen tee on vihreää teetä joka on kerätty ennen kuin lehtisilmut ovat kokonaan auenneet. Sen maku on hennompi kuin vihreän teen, mutta terveyshyödyt ovat samat.