logo Palaa etusivulle

.: Kaikki teemat

Kasvisterolit kolesterolin alentamisessa

.: Muut artikkelit aiheesta Sydän- ja verisuonitaudit

Artikkelikuva

Kasveissa ei ole kolesterolia, mutta niissä on rakenteeltaan hyvin samanlaisia steroleja, mm. sitosterolia ja kampesterolia. Kasviöljypitoisen ravinnon mukana ihminen saa näitäkin, mutta määrät ovat pieniä ja niiden imeytyminen melko heikkoa, lähes olematonta. Kasvisterolit kuitenkin vähentävät kolesterolin imeytymistä elimistössämme, siksi on ryhdytty miettimään ja tutkimaan sitä, kuinka steroleja saataisiin lisättyä päivittäiseen ruokavalioomme. Nämä hyvät rasvahapot ovat elimistölle välttämättömiä ja ne edistävät kolesterolitason laskua. Kasvisterolien luonnollisia lähteitä ovat kasviöljyt kuten rypsi-, soija- ja pellavansiemenöljy. Rypsiöljy sisältää jopa enemmän kasvisteroleja kuin oliiviöljy.

Suomessa on tutkittu ja kehitetty sitostanolia. Se ei juurikaan imeydy ihmisen elimistöön, mutta sen on todettu alentavan veren kolesterolia erittäin tehokkaasti. Useimmiten sitostanoli- että sitosteroliestereitä lisätään pehmeisiin rasvoihin kuten margariiniin. 2 g steroileja saadaan noin 25 grammasta levitettä ja tämä riittää alentamaan veren kolesterolia n.15–20 %. Kasvisteroleilla ei ole sivuvaikutuksia, joten ne sopivat käytettäväksi yhtäaikaa kolesterolilääkityksen (satiinilääkkeet) kanssa ja usein lääkitystä voidaan myös vähentää.

Sitostanoliestereitä lisätään joskus myös muihin elintarvikkeisiin (maito, leipä, einekset), mutta näiden elintarvikkeiden muu rasvakoostumus vaikuttaa sitostanolien tehoon heikentävästi.

Vaikka sitostanoli- ja sitosteroliesterit ovat todennäköisesti vaarattomia suurinakin annoksina, niitä ei kannata käyttää liikaa. Suolessa imeytymättömät rasvaliukoiset kasvisterolit saattavat haitata myös muiden rasvaliukoisten ravinteiden, kuten esim. beetakaroteenin imeytymistä.