logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Selluliitti - miten eroon?

.: Katso artikkelit aiheesta Ihon- ja vartalonhoito

ArtikkelikuvaRasvakudos on yksi sisäelimistämme. Se on mm. energiavarasto, iskunavaimennin, lämmöneriste ja se pitää paikallaan myös joitakin sisäelimiämme. Rasvakudos on siis välttämätöntä ihmisen hyvinvoinnin kannalta, mutta niin kuin monessa muussakin asiassa, "liika on liikaa" ja "laatu ratkaisee". Terve rasvakudos on rasvaa, selluliitti on koteloitunutta rasvaa.

Selluliittia, ns. appelsiini-ihoa, voi tulla kenelle tahansa: lihavalle, laihalle, miehille ja naisille. Naisilla selluliittia on useammin kuin miehillä, koska naisilla on korkeampi rasvaprosentti. N. 90 %lla naisista on selluliittia. Selluliitin muodostuminen on luonnollista, eikä se ole terveydelle vaarallista. Suurin ongelma on sen ulkonäkö. Kuhmurainen reisi tai pakara ei monenkaan mielestä vedä vertoja sileälle, kiinteälle iholle.

Selluliitti on soluaineenvaihdunnan häiriötila, jossa rasvasoluista muodostuu rykelmiä, jotka suurenevat ja alkavat painaa veri- ja lymfasuonia. Tämä heikentää solujen luonnollista aineenvaihduntaa ja hapensaantia ja tästä seuraa se, että kudokseen kertyy myös kuona-aineita ja nestettä. Mitä enemmän kehossa on rasvaa, sen todennäköisempää on, että selluliittia muodostuu. Yleisintä selluliitti on reisissä, pakaroissa, lanteilla ja alavatsassa.

Selluliitin muodostumiseen ja määrään vaikuttaa painon lisäksi myös mm. elintavat, aineenvaihdunta ja sen nopeus, hormonit, stressi, ikä ja geenit. Koska rasva-aineenvaihdunta on melko huonoa, selluliitista eroon pääseminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Kuinka eroon selluliitista?
Ei liene yllätys, että liikkumattomuus ja huono ruokavalio lisäävät selluliittia. Helpointa on yrittää ehkäistä ongelmaa ennen sen syntymistä. Jos pahkuroita ei vielä ylenmäärin ole, kannattaa yrittää liikkua monipuolisesti, syödä terveellisesti ja monipuolisesti, juoda vettä ja nukkua riittävästi. Nämä kaikki vaikuttavat aineenvaihduntaan eli suoraan myös selluliitin syntyyn.

Jos selluliittia on jo havaittavissa, ota seuraavat konstit käyttöön:

Liikunta
Liikunta parantaa laskimoverenkiertoa ja imunestekiertoa, jotka ovat avainasemassa rasvakudoksen aineenvaihdunnan pitämisessä vireänä. Aerobinen liikunta on hyödyllisintä: vaikka siinä keho ensin käyttää hiilihydraatteja, palautumisvaiheessa palaa rasva. Liikunnan ei silti tarvitse aina välttämättä olla punttisalia tai lenkkeilyä, myös venyttely rasittaa lihasta ja polttaa rasvaa. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota alavartalon lihastreeniin: jo portaiden käytön lisääminen tekee hyvää!

Kävele, pyöräile, vesijuokse... Lue lisää: Liikunta ja laihdutus

Vesi
Koska selluliitti sisältää rasvan lisäksi myös muita kehoon jotuneita epäpuhtauksia, vesi on parasta lääkettä niiden pois huuhtomiseen. Riittävä määrä on 1,5 l vuorokaudessa, liian runsas vedenjuonti saatta aiheuttaa turvotusta.

Jos pelkän veden juominen tympäisee, voi osan vedestä korvata esim. vihreällä, valkoisella tai punaisella teellä.


Ravinto
Pitkälle prosessoidut ja rasvaiset ruoat heikentävät verenkiertoa. Heikentynyt verenkierto rasvasolukossa johtaa osaltaan selluliitin muodostumiseen. Parasta ravintoa on runsaasti antioksidantteja ja kivennäisaineita sisältävä ruokavalio. Tällainen ravinto ennaltaehkäisevät soluvaurioita ja samalla selluliitin syntyä. Myös ruoansulatushäiriöt voivat aiheuttaa selluliitin lisääntymistä.

Mitkä hedelmät ja vihannekset sitten kannattaa ehdottomasti lisätä ruokavalioon taistelussa selluliittia vastaan? Ainakin greippi ja kotimaiset marjat, pinaatti, parsakaali, kaali ja paprikat, myös chili.

Vältä punaista, rasvaista lihaa, mutta käytä kohtuullisesti vähärasvaista, vaaleaa lihaa. Proteiini auttaa pitämään ihon elastisena, ja se taas auttaa pitämään selluliitin poissa. Lihan lisäksi rasvaton maito, pähkinät, siemenet, linssit ja erilaiset palkokasvit ovat hyviä proteiinin lähteitä.

Alkoholi ja tupakka
Vaikka esim. alkoholi saattaa vaikuttaa hetkellisesti verenkiertoa vilkastuttavasti, pidemmällä aikavälillä se ei tee hyvää verenkierrolle tai sydämelle ja heikentää niiden toimintaa. Tupakointi vaikuttaa soluaineenvaihduntaan: häkä vähentää veren hapenkuljetuskykyä ja kudosten ravintoaineiden hapensaantia, nikotiini supistaa verisuonia, vähentää verenkiertoa lihaksissa ja heikentää lihaskudoksen hapen ja ravintoaineiden saantia.

Nukkuminen ja rentoutuminen
Stressihormonit ja pitkäaikainen, jatkuva stressi saa kehon toiminnot, myös aineenvaihdunnan, epätasapainoon. Tutkimusten mukaan stressihormonit vaikuttavat selluliitin kehittymiseen. Stressi saattaa kerätä kehoon myös nestettä ja aiheuttaa turvotusta. Vältä siis stressiä.

Unella on vaikutusta hormoneihin, mm. stressihormoneihin: unessa niiden määrä vähenee. Uni myös vahvistaa kehon omaa vastustuskykyä ja auttaa pitämään aineenvaihdunnan normaalilla tasolla. Älä tingi yöunista!

Kuivaharjaus
Yksi tehokkaimmista tavoista päästä eroon näkyvästä selluliitista on kuivaharjaus. Harjaus tehostaa pintaverenkiertoa, rasvasolukon aineenvaihduntaa ja vaikuttaa positiivisesti myös ihon kuntoon. Kuivaharjauksen tulokset voivat olla jopa parempia kuin liikunnalla ja/tai ruokavaliolla aikaansaadut muutokset. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuivaharjauksella saavutetaan lähinnä kosmeettista hyötyä, rasvan määrä kehossa ei pelkästään harjaamalla vähene ratkaisevasti. Jos harjaaminen tuntuu aluksi pahalta, voi käyttää myös karkeaa pyyhettä tai pesusientä.

Harjaa ihoa alhaalta ylös aloittaen nilkoista. Hiero ongelma-alueita pidempään. Jo päivittäinen viiden minuutin harjaus parantaa verenkiertoa ja kuorii kuivaa ihoa. Kosteuta iho kuorinnan jälkeen.


Kohdasta Kehonpuhdistus löydät lisää vinkkejä detox-kuureihin ja epäpuhtauksien poistamiseen kehosta.

Mitään yhtä poppakonstia selluliitin selättämiseen ei siis ole, mutta tunnollinen, sitkeä työ palkitaan!

Aiheen tuotteita

BIOAQUA kasvonaamio Oliivi

BIOAQUA kasvonaamio Oliivi
3.50
◉ Heti varastosta

Bisutang harsonaamio Kulta

Bisutang harsonaamio Kulta
6.00
◉ Heti varastosta
»