logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Hyaluronihappo, retinoli, kollageeni ja ubikinon - kosmetiikan "ihmeaineet"

.: Katso artikkelit aiheesta Ihon- ja vartalonhoito

ArtikkelikuvaNäihin neljään "ihmeitä tekevään" ainesosaan törmää monen ihovoidepurkin tuoteselosteessa. Mitä ne oikein ovat ja miten iho niistä hyötyy?

Hyaluronaani, hyaluronihappo
Hyaluronaani eli hyaluronihappo on solujen pinnalla valmistuva ja soluväleissä esiintyvä pitkäketjuinen sokerimolekyyli. Se on suurimolekyylinen mukopolysakkaridi eli glykosaminoglykaani. Hyaluronaania esiintyy lähes kaikissa kudoksissa ja sillä on hyvin tärkeä rooli niiden toiminnassa. Erityisen runsaasti hyaluronihappoa on silmän lasiaisessa, napanuorassa ja nivelnesteissä. Koska hyaluronaani imee itseensä vettä, se on suosittu raaka-aine ihonhoitotuotteissa ja kasvoihin pistettävissä äyteaineissa.

Hyaluronihapon vaikutusta ihon ikääntymisen hidastamiseen on kliinisesti tutkittu. Sen on todettu vaikuttavan ihoon monella tapaa positiivisesti: se sitoo kosteutta, silottaa juonteita, saa ihon näyttämään nuorekkaalta ja tuntumaan kimmoisammalta ja pehmeämmältä. Kuten kollageenia, myös hyaluronihappoa on ihossa luonnostaan, mutta sen määrä vähenee iän myötä; iho kuivuu ja veltostuu. Erityisen tehokasta hyaluronihappo on C-vitamiinin kanssa, koska C-vitamiini tehostaa sen imeytymistä.

Hyaluronihappotuotteissa saatetaan käyttää hyaluronihapon eri molekyylikokoja tai niiden yhdistelmiä. Suurimolekyylinen kosteuttaa tehokkaasti, pienemmät molekyylit ovat tehokkaampia kiinteyttäjiä, ryppyjen poistajia ja ihon pienten vaurioiden korjaajia koska ne pääsevät syvemmälle ihoon. Kasvojenhoitotuotteista seerumien pitoisuudet ovat yleensä korkeimmat.

Luonnonkosmetiikan sisältämä hyaluronihappo on useimmiten valmistettu juureksista ja vehnästä fermentoimalla. Hyaluronihappoa voidaan valmistaa myös synteettisesti. Hyaluronihapon käyttö kosmetiikassa on turvallista.

Mm. valikoimastamme löytyvät Mabox Retinol yövoide ja Mabox C-vitamiiniseerumi sisältävät hyaluronihappoa.

Retinoli
Retinoli on A-vitamiinin tavallisin muoto ja yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista. Jopa lääketiede on tunnustanut retinolin vaikutuksen ihon ikääntymisen hidastajana. Retinolia käytetään kosmetiikassa 0,1–1 prosentin pitoisuuksina.

Koska retinoli aktivoi ihon hiussuonistoa, iho saa enemmän happea ja kuona-aineet poistuvat tehokkaammin ja iho uudistuu nopeammin. Tähän perustuu sen teho esim. aknen hoidossa. Retinoli myös vähentää ryppyjä, pehmentää ihoa, kiihdyttää kollageenin muodostusta ja edistää arpien ja UV-säteilyn haittavaikutusten paranemista.

Suuria pitoisuuksia retinolia sisältäviä voiteita kannattaa käyttää iltaisin, sillä sen teho katoaa päivänvalossa. Suurina pitoisuuksina se myös herkistää UV-säteilylle. Ravinnosta saatu A-vitamiini varastoituu ihoon palmitaattina, joka puolestaan on huomattavasti miedompi kuin retinoli ja sen hyvät vaikutukset toimivat myös päiväsaikaan.

A-vitamiini voi ärsyttää ihoa, retinoli ja palmitaatti saattavat aiheuttaa jopa punoitusta, näppylöitä, ihon kuivumista ja kiristymistä, mutta kun iho tottuu, oireet häviävät.

Keltaiset ja oranssit vihannekset ja hedelmät sisältävät paljon A-vitamiinia.

Valikoimastamme löytyvä Mabox Retinol yövoide sisältää retinolia.

Kollageeni
Kollageeni on tukikudosten yleisin proteiini. Sitä esiintyy mm. rustossa ja ihossa. Noin 40 % elimistön proteiineista on kollageenia. Kollageenilla on suuri vetolujuus ja se antaakin kudoksille mekaanista kestävyyttä.

Kollageenin tuotanto alkaa hidastua noin 25 ikävuodesta eteenpäin n. 1,5 % vuosivauhtia ja lakkaa kokonaan noin 50-vuotiaana. Kollageenia voi nauttia sisäisesti, mutta ulkoinenkin kollageenin saanti auttaa. Kollageeni piristää, uudistaa ja nuorentaa ihoa, vähentää hienoja juonteita sekä ryppyjä erityisesti otsan ja silmien alueella, korjaa auringonoton aiheuttamia vaurioita kasvojen ja rinnan iholla ja tasoittaa ihon sävyä. Mm. couperosa-ihon punoitus saattaa vähetä merkittävästi kun hiusverisuonten toiminta paranee.

Valikomastamme löytyvä seerumi sisältää kollageenia.

Ubikinoni, Q10
Ubikinoni (eli koentsyymi Q10, CoQ10 tai Q10) on vitamiinien kaltainen fysiologinen yhdiste, monipuolinen rasvaliukoinen antioksidantti.

Ubikinoni ehkäisee ihon rypistymistä ja hapettumista, edistää ihon uudistumista ja auttaa sitä säilyttämään nuorekkuutensa. Se nopeuttaa myös ihon pohjakerroksen laminiinin ja tietyn tyyppisten kollageenien uudismuodostusta. Ubikinoni suojaa ihosoluja ennenaikaiselta kuolemalta.

Ubikinonia voi nauttia myös ravintolisänä ja se on täysin turvallista suurinakin annoksina, nauttipa siitä sitten ulkoisesti tai sisäisesti.

Valikomastamme löytyvästä seerumista saat ubikinonia.

Aiheen tuotteita

BIOAQUA kasvonaamio Etanaseerumi

BIOAQUA kasvonaamio Etanaseerumi
6.00
◉ Heti varastosta

BIOAQUA kasvonaamio Oliivi

BIOAQUA kasvonaamio Oliivi
3.50
◉ Heti varastosta

BIOAQUA kasvonaamio Aloevera

BIOAQUA kasvonaamio Aloevera
3.50
◉ Heti varastosta
»