logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Oman tuoksun suunnitteleminen eteerisillä öljyillä

.: Katso artikkelit aiheesta Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Artikkelikuva

Kun innostuu eteerisistä öljyistä, oman tuoksun suunnittelu voi alkaa houkuttaa! Kun tehdään "oikeita", kaupallisia hajuvesiä ja hajusteita, tuoksut suunnittelee "parfymööri". Titteliä saa käyttää vain vähintään seitsemän vuotta alalla työskennellyt ja kykynsä osoittanut tuoksujen suunnittelija, mutta sinä voit toki olla oman elämäsi parfymööri!

Ammattilaiset työskentelevät neutraaleissa, hajuttomissa ympäristöissä pipettien ja paperiliuskojen kanssa. Heillä on poikkeuksellisen hyvä tuoksumuisti, mutta sen lisäksi mm. laaja-alainen raaka-aineiden ja kemian tuntemus. Uusien tuoksujen kehittely voi viedä useita vuosia, joskus jopa 10 vuotta.

Oman, itse käytettävän tuoksun suunnitteluun ei tarvitse käyttää ihan näin paljoa aikaa, mutta tietyt perusasiat kannattaa ensin opetella. Aloittaa voi vaikka tuoksuperheisiin tutustumalla.

Perinteiset tuoksuperheet

Naiselliset kukkaistuoksut ovat ehkä tutin ja suosituin tuoksuperhe. Mm. ruusu, jasmiini, kielo ja magnolia kuuluvat tähän ryhmään.

Raikkaisiin sitrustuoksuihin kuuluvat esim. appelsiini, mandariini ja bergamotti.

Itämaiset tuoksut ovat melko voimakkaita. Niistä löytyy mm. myskiä, pihkaa ja mausteita. Myös santelipuu ja vanilja kuuluvat tähän tuoksuperheeseen.

Itämaiset kukkaistuoksut ovat kevyempiä kuin itämaisen tuoksut, mutta hyvin sensuelleja. Mm. jasmiini ja lilja ovat tämän ryhmän tuoksuja.

Lämpimät, kuivat ja kukkaiset, ns. Chypre-tuoksut ovat saaneet nimensä Kyproksesta. Ne ovat kuivia, hedelmäisiä ja metsäisiä. Niiden juurituoksussa on puuta ja sammalta kuten esim. bergamottia ja patsulia.

Metsäiset tuoksut ovat usein varsinkin miesten mieleen. Esim. patsuli, santelipuu ja setripuu lukeutuvat metsäisiin tuoksuihin.

Miehet pitävät usein myös ns. saniaistuoksuista. Ne voivat sisältää mm. laventelia ja bergamottia.

Gurmandi-tuoksut ovat uusi tuoksuperhe. Niissä tuoksuvat herkut: karamelli, kahvi, maito, suklaa, hattara, toffee - jopa purukumi. Useimmiten ne ovat vanilijapohjaisia, lämpimiä tuoksuja.

Tuoksun rakenne
Tuoksun ainesosat ovat nimeltään tuoksunuotteja. Kun kahta tai useampaa tuoksunuottia yhdistellään, saadaan uusia tuoksuja eli akordeja, sointuja.

Tuoksun vivahteet tulevat esiin kolmessa vaiheessa. Ensin tulevat ns. latvatuoksut, kevyet "ylänuotin" tuoksut. Näitä ovat mm. sitrustuoksut. Niistä tuoksuttelija saa ensivaikutelman, mutta nämä tuoksut häviävät verrattain nopeasti.

Seuraavaksi nenä aistii sydäntuoksun. Sydäntuoksu antaa tuoksulle sen luonteen ja rungon, se on rikas ja täyteläinen. "Keskinuotin" tuoksut ovat usein tasapainottavia kukkaistuoksuja. Niiden tuoksun haistaminen saattaa viedä muutaman minuutin, mutta tuoksut myös kestävät pidempään kuin ylänuotin tuoksut.

Viimeiseksi jää juurituoksu. Juurituoksuja ovat mm. eläinperäiset ainesosat kuten myski, tai mausteiset, puista peräisin olevat tai sammaleiset tuoksut. Mm. frankinsensi ja patsuli ovat näitä pohjanuotin tuoksuja. Pohjanuotin tuoksut ovat yleensä raskaita, vakaita ja intensiivisiä. Juurituoksun, pohjanuotin, tehtävä on tukea latva- ja sydäntuoksua eli ylä- ja keskinuottia.

Eri tuoksujen yhdisteleminen
Alussa pitää olla idea tuoksusta. Haluatko makuuhuoneeseen rentouttavan, unta parantavan tuoksun vai työhuoneeseen inspiroivan, luovuutta lisäävän tuoksupotpourrin? Jalkakylvyksi piristävän, rentouttavan vai flunssaa parantavan? Hierontaan lohduttavan, rentouttavan ja stressiä poistavan yhdistelmän?

Kun ryhtyy sekoittelemaan tuoksuja eteerisillä öljyillä, kannattaa tutustua niiden ominaisuuksiin ja tuoksunuotteihin. Ne kertovat tuoksujen vaikutuksen, luonteen ja sen kuinka nopeasti ne avautuvat. Tämä auttaa luomaan tasapainoisen ja harmonisen tuoksun joka toimii toivotulla tavalla.

Periaatteessa kaikkia tuoksuja voi yhdistellä keskenään, mutta toiset tuoksut sopivat paremmin yhteen kuin toiset. Joskus käy niinkin, että jokin tuoksu yksinään ei niin miellytä, mutta kun sen yhdistää johonkin toiseen, tuoksumaailma muuttuu täysin.

Perusohje joka auttaa tuoksun rakentamisessa on seuraavanlainen:
50% ylänuottia
40% keskinuottia
10% pohjanuottia

Voit tehdä myös ns. lineaarisen tuoksun. Lineaarisella tuoksulla tarkoitetaan tuoksua, jonka lopputuoksu kehittyy nopeasti, eli sen latva- ja juurituoksu eivät eroa toisistaan kovinkaan paljoa. Näitä yhdistelmiä voi käyttää esim. hieronta- ja kylpyöljyissä ja huonetuoksuissa.

Kun öljyjä ryhdytään sekoittamaan, kannattaa ihan ensiksi miettiä tuoksujen tasapainoa. Jos lempituoksusi ovat molemmat ylänuottia ja sekoitat niitä yhteen saman verran, voi käydä niin, että ne peittävät toinen toisensa. Koita siis löytää aina ainakin kaksi erinuottista tuoksua tai päätä, kumman haluat vallitsevan ja laita sitä enemmän. Esim. laventeli, jota käytetään paljon tuoksusekoituksissa, edustaa sekä keski- että ylänuottia ja jos sen kanssa sekoitetaan toista ylänuottia, laventeli dominoi ja peittää toisen tuoksun. Kokeilemalla selviää, mikä sekoitussuhde toimii.

VINKKI: Nenä voi turtua vahvoja tuoksuja haistellessa. Nuuhkaise välillä kahvipapuja tai -puruja tai käy ulkona hengittämässä raitista ilmaa; nenä toimii taas!

Tässä muutama helppo resepti käytettäväksi esim. tuoksulyhdyissä ja erilaissa haihduttimissa. Jos teet hierontaöljyn, pohjaöljynä voi käyttää mitä tahansa öljyä, esim. auringonkukka-, manteli- tai jojobaöljyä. Tuoksujen suhteita voi tietysti myös muuttaa omien mieltymysten mukaan, mutta tästä on helppo aloittaa ja lähteä muokkaamaan tuoksuja. Nämä tuoksuyhdistelmät ovat melko lineaarisia.

Määrä on tippoja

Piristävä, energisoiva, tasapainottava
5 laventelia
6 appelsiinia
1 patsulia

Flunssaa helpottamaan
4 eukalyptusta
3 teepuuta
3 piparminttua7minttua

Tervetuloa! (esim. eteiseen)
3 laventelia
3 sitruuna/sitruunaruoho
3 rosmariini

Stressinpoistoon ja rauhoittumiseen
2 frankinsensia
2 bergamottia

Sivultamme löydät valikoiman haihduttimia ja eteerisiä öjyjä (Klikkaa).

Ihania hetkiä tuoksujen maailmassa!

Aiheen tuotteita

Tangeriini eteerinen öljy 10 ml

Tangeriini eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Patsuli, eteerinen öljy 10 ml

Patsuli, eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Clary Sage eteerinen öljy 10 ml

Clary Sage eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Cajeput eteerinen öljy 10 ml

Cajeput eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta
»