logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Miten ja miksi tuoksut vaikuttavat meihin

.: Katso artikkelit aiheesta Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Artikkelikuva

Tuoksuilla ja hajuilla on merkittävä vaikutus ihmiseen. Ne vaikuttavat, halusipa sitä tai ei.

Hajuaisti
Hajuaisti on kemiallinen kaukoaisti joka aktivoituu aina kun hengitämme sisään. Tuoksun aistimus syntyy hajumolekyyleistä jotka ovat kemiallisia, aromaattisia aineita.

Ennen kuin itse edes huomaa haistaneensa mitään, nenässä ja aivoissa tapahtuu nopea prosessi:
Hengitysilman mukana hajumolekyylit kulkeutuvat nenäontelon takaosaan. Siellä ihmisellä on hajuepiteeliä n. 5 cm2 alalla ja siinä n. 20 miljoonaa hermopäätä. Hajumolekyylien kemiallinen informaatio muuttuu hermoissa sähköiseksi signaaliksi joka kulkee hajukäämiä pitkin limbiseen järjestelmään jossa varsinainen aistimus tapahtuu.

Tämän ajatustakin nopeamman tapahtumaketjun seurauksena tunnistamme läheisen ihmisen jo pelkän tuoksun perusteella, erotamme syötäväksi kelpaavan hedelmän pilaantuneesta tai saamme savun hajuna varoituksen vaarasta. Hajuaistin avulla aistimme myös makuja ja niiden vivahteita.

Muistot
Tutkimusten mukaan tuoksut jättävät aivoihin vahvemman muistijäljen kuin näkö tai kuulo. Pullan, tietyn saippuan tai minkä tahansa lapsuudenkodista tutun tuoksun tulvahdus voi tuoda esiin voimakkaita muistikuvia lapsuudesta, nuotion savu rippileiriltä, jonkin tietyn parfyymin leyhähdys jostakin erityisestä tapahtumasta tai ajanjaksosta elämässä. Tuoksut voivat tuoda esiin myös unohdettuja, alitajuntaan kätkeytyneitä muistoja.

Hajumuistot tulevat aivoista itsekseen, automaattisesti, niihin ei pysty vaikuttamaan. Ei myöskään niiden aiheuttamiin reaktioihin jotka voivat olla henkisiä, mutta myös fyysisiä.

Mistä tämä johtuu?
Ihmisen aivot käsittelevät tuoksuaistimuksia mantelitumakkeessa ja hippokampuksessa. Nämä samat aivojen osat käsittelevät myös muistia ja siksi ne pitävät sisällään myös muistot jotka tuoksut palauttavat mieleemme.

Keho
Tuoksut ja hajut voivat saada aikaan fyysisiä tuntemuksia ja muutoksia. Jotkut saavat aikaan pahoinvointia, toiset taas saavat veren kiertämään kiihkeämmin ja ruoansulatuksen toimimaan vilkkaammin. Mitä muuta?

Jotkut tuoksut voivat lievittää kipua. Ns. euforiset tuoksut, kuten jasmiini, greippi, punapippuri ja salvia, stimuloivat hypotalamusta josta vapautuu mm. kivunlievittäjänä toimivaa enkefaliinia. Kroonisista kivuista kärsivää voi auttaa karamellituoksu, kipukynnystä nostavat piparminttu ja vihreä omena.

Arkinen, kaikkien tuntema vaikutus tuoksuilla on niiden vaikutus ruokahaluun. Herkulliset tuoksut nostattavat veden kielelle ja saavat ruokahalun heräämään, mutta päinvastaisiakin vaikutuksia niillä on. Makeanhimoa voi lievittää haistelemalla banaanin, vihreän omenan tai piparmintun tuoksua. Nämä tuoksut alentavat ruokahalua ja lievittävät myös fyysistä, todellista nälkää. Jos tekee vain makeaa mieli, kannattaa nuuhkia vanilijaa.

Laventelista saattaa saada apua krooniseen unettomuuteen, nukahtamisvaikeuksiin ja unen laadun parantamiseen. Joissakin tutkimuksissa on todettu tuoksujen vaikuttavan myös nähtyihin uniin: ruusun tuoksu auttaa näkemään hyviä unia, pahat hajut puolestaan saattavat aiheuttaa epämiellyttävien unien ja painajaisten näkemistä.

Mieli
Koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, tuoksut ja hajut vaikuttavat voimakkaasti myös mielialaamme. Mielialamme ovat osittain riippuvaisia kehon omista mielialahormoneista ja eri tuoksut vaikuttavat eri tavalla aivojen eri osissa joissa näitä kehon omia mielialahormoneja erittyy.

Aivolisäkkeestä erittyvät endorfiinit ovat hyvän olon hormoneja. Aivolisäkettä voi stimuloida esim. patsulilla tai ylang ylangilla.

Kamomilla, laventeli, ja appelsiininkukan tuoksu aktivoivat raphe-tumaketta ja lisäävät näin kehon omaa serotoniinituotantoa. Serotoniinia kutsutaan myös "onnellisuushormoniksi". Se on hermovälittäjäaine jolla on monenlaisia tehtäviä mm. mielialan ja ruokahalun säätelyssä. Serotoniini vaikutta myös unen laatuun ja nukkumiseen, sitä kautta suoraan mielialaan ja vireystilaan.

Noradrenaliini on välittäjä- ja säätelijäaines kuten serotoniini. Rosmariinista, sitruunaruohosta ja muista metsäisistä havutuoksuista on apua sen vapauttamisessa. Uupumuksesta tai masennuksesta kärsivä saa noradrenaliinista uutta energiaa ja intoa. Yksi tapa nauttia tästä aromaterapiasta on lähteä metsään kävelylle.

Jotkut tietyt tuoksut edistävät hapen kulkeutumista aivoihin. "Happihyppelyn" lisäksi, tai sen asemesta, mieltään voi piristää ja keskittymiskykyään parantaa vaikkapa työpäivän aikana esim. piparminttua tai rosmariinia nuuhkimalla. Kimuranteissa tilanteissa kukkaistuoksuista voi olla apua: niiden on todettu parantavan ongelmanratkaisukykyä ja keskittymistä.

Sitruunamelissa, santelipuu ja laventeli rauhoittavat ja vähentävät stressiä.

Afrodisia, eli lempeä nostattavia tuoksuja ovat perinteisesti olleet jasmiini, ruusu, ylang ylangi, patsuli, santelipuu ja myski.

Voiko tuoksuilla muuttaa elämäänsä?
Periaatteessa voi. Ainakin parantaa mielialaansa ja fyysistä hyvinvointiaan. Kun mieli ja keho voivat hyvin, elämäkin maistuu paremmalta.

Jos etsii rakkautta, itsensä hyväksyvä, itsevarma ja avoin ihminen löytää rakkauden helpommin kuin onneton ja stressaantunut, epävarma henkilö. Jos kaipaa henkistä tasapainoa, se löytyy paremmin kun pystyy välillä rauhoittumaan ja unohtamaan stressin ja huolet.

Pelkät tuoksut eivät tietenkään tee ketään autuaan onnelliseksi, mutta voivat olla apuna toipumisessa ja parantumisessa vaikkapa stressavassa elämäntilanteessa.

Eri tuoksut vaikuttavat eri tavalla eri ihmisiin, kokeilemalla löytää itselleen sopivat tuoksut.

Synteettiset tuoksut
Monet synteettiset tuoksut jäljittelevät aitoja tuoksuja, mutta niiden vaikutukset ovat enimmäkseen pinnallisia, eikä niillä ole samaa vaikutusta hyvinvointiin kuin aidoilla, luonnollisilla tuoksuilla. Vaikka kuinka haistelisi männyn tuoksuista wc:n pesuainetta, samaa mielenrauhaa ei koe kuin oikeassa metsässä kävellessä. Luonnolliset tuoksut sisältävät ainesosia jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti ja terapeuttisesti keskushermoston kautta mm. mielialaan.

Hajusteyliherkkyys
Jos kärsii hajusteyliherkkyydestä, eteerisiä öljyjä ja muita luonnollisia tuoksuja kestää ja sietää yleensä huomattavasti paremmin kuin syntettisiä tuoksuyhdisteitä jotka saattavat myös raaka-aineiltaan olla melko heikkolaatuisia.

Valikoimastamme löytyy mm. saippuoita jotka ovat helppo ja mukava tapa tuoksutella erilaisia kukkais- ja hedelmätuoksuja. Omasta puutarhasta tai kaupasta löytyviä hedelmiä, kukkia ja yrttejä kannattaa myös haistella ja koittaa löytää niistä itseä eniten miellyttävät tuoksut. Kun mielituoksut ovat löytyneet, niitä voi hankkia itselleen eteerisinä öljyinä ja käyttää niitä omissa hajustesekoituksissa, tuoksupotpurreissa, kylpysuoloissa jne.

Aiheen tuotteita

Clary Sage eteerinen öljy 10 ml

Clary Sage eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Santelipuu eteerinen öljy 10 ml

Santelipuu eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Laventeli, eteerinen öljy 10 ml

Laventeli, eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta
»