logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Homeitiöallergia, ns. metsäallergia

.: Katso artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

Useimmille meistä tulee metsästä mieleen hiljaisuus, raikas ilma ja hyvät tuoksut, mutta herkistyneille keväinen, kesäinen tai syksyinen metsä voi tuoda mieleen ihan jotain muuta: aivastelun ja niiskutuksen ja jopa homeen tuoksun.

Metsän kevät
Keväällä metsässä kukkii. Lehtometsissä pöllyttää mm. pähkinä, sekametsissä lehtipuut kuten koivu ja leppä, ja havumetsissä tietysti tutut kuusi ja mänty.

Sekametsässä yksittäisen puulajin siitepölymäärä saattaa olla melko alhainen ja allergiset reaktiot myös lievempiä. Kuusen ja männyn siitepölyallergia on melko harvinaista, mutta kaikille siitepölyallergikoille nekin saattavat aiheuttaa allergisen reaktion sellaisina vuosina kun lehtipuiden siitepölyjä on ilmassa paljon.

Lumien sulettua metsässä on myös homeitiöitä jotka voivat aiheuttaa heinänuhan kaltaisen allergisen reaktion, mutta niistä tuonnempana.

Metsän kesä
Monasti sitä ajattelee, että heiniä kasvaa lähinnä viljeltyinä pelloilla ja niityillä, mutta suuressa osassa Suomea villiheinät ovat suurempia siitepölyn lähteitä kuin viljellyt heinät. Heiniä kasvaa luonnossa niityillä ja pientareilla, mutta mm. kastikat, jotkin sarat ja metsälauha viihtyvät myös metsässä.

Suomessa kasvavista heinäkasveista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä ja vaikka olisi herkistynyt vain yhdelle, oireita voi saada kaikista. Heinien kukintakausi alkaa toukokuun loppupuolella ja jatkuu aina elokuun loppuun asti.

Metsän syksy
Syksy on metsässä pahinta aikaa homeallergikolle. Silloin homeallergiaoireita aiheuttavat ulkoilman homeitiöt.

Homeitiöitä on ilmassa koko lumettoman kauden ajan, mutta oireilu vaihtelee yksilökohtaisesti: jotkut oireilevat keväällä, toiset syksyllä ja jotkut keväästä syksyyn. Erityisen runsaasti homeitiöitä on ilmassa loppukesästä siihen asti, kun saadaan maahan lumipeite. Syksyllä homeitiöallergian oireita voivat aiheuttaa myös lakkisienten itiöt.

Jos tuntuu, että "syysflunssa" alkaa aina melko varhain syksyllä, voi olla kyse homeitiöallergiasta. Homeiden aiheuttamia oireita voivat olla nuha, astma, silmä- ja/tai iho-oireet. Tavallisesta flunssasta allergisen nuhan erottaa helpoiten nenän eritteestä, joka allergisessa nuhassa on väriltään kirkasta ja koostumukseltaan hyvin vetistä. Myös kuumeettomuus saattaa viitata allergiseen reaktioon.

Homeitiöallergiaa ei ole tutkittu kovinkaan tarkkaan koska keinot ovat, ainakin toistaiseksi, melko puutteellisia. Sen yleisyyttä ei myöskään tunneta, eikä se aina näy allergiatesteissäkään. Tärkeimmät allergiaoireita aiheuttavat homesienisuvut ovat Cladosoprium ja Alternaria.

Mikä avuksi "metsäallergiaan"
Homeitiöallergian oireita voi helpottaa aivan samoin kuin siitepölyallergian oireita: oireenmukaisella hoidolla. Silmätipat ja allergialääkkeet auttavat silmäoireisiin, hengitystieoireita ja nuhaa voi lievittää allergialääkkeillä ja tietysti Suolapiipulla.

Suolapiipun teho allergisten oireiden lievittämisessä perustuu suolan puhdistavaan ja limakalvoja hoitavaan vaikutukseen: hengityselimet kestävät ylimääräisten pienhiukkasten aiheuttaman rasituksen paremmin. Aloittamalla Suolapiipun käytön hyvissä ajoin ennen "syysflunssan" alkamista, voi oireilu helpottua huomattavasti ja voit lähteä sieni- ja marjametsään hyvillä mielin. Suolapiippu Lite on valmistettu muovista ja se on särkymättömyytensä ja keveytensä vuoksi kätevä sujauttaa eväsleipien ja kahvitermoksen kanssa vaikka reppuun.

Aiheen tuotteita

Suolapiippu Lite

Suolapiippu Lite
24.00
◉ Heti varastosta
-17%

Suolapiippu Keraaminen

Suolapiippu Keraaminen
49.00
◉ Heti varastosta
-17%

SinuCare® Nenäkannu

SinuCare® Nenäkannu
15.50
◉ Heti varastosta

PEF-mittari

PEF-mittari
19.90
◉ Heti varastosta
»