logo

.: Kaikki aihealueet .: Kaikki artikkelit aiheesta Astma

Astma ja stressi

Artikkelikuva

Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon vaatimuksia tai haasteita, että voimavarat ovat tiukoilla tai jopa ylittyvät. Lyhytaikainen stressi on yleensä melko harmitonta, mutta varsinkin pitkäaikainen stressi voi olla terveydelle jopa vaarallista.

Jokainen meistä kärsii joskus ainakin lievästä stressistä. Työkiireet, huoli tulevasta tai äkillisesti muuttuneet suunnitelmat voivat aiheuttaa stressiä kenelle tahansa.

Kun sairastuu astmaan, elämä muuttuu. Tulee erilaisia rajoituksia ja elämänpiirikin voi muuttua kokonaan esim. työelämän tai harrastusten muutosten takia. Tämä voi olla hyvin stressaavaa.

Lasten stressi
Astma on yleisin lapsuusiän krooninen sairaus. Vaikka hoitokeinot ovat parantuneet, viime aikoina on huomattu lasten astman esiintyvyyden ja kohtausten lisääntyminen erityisesti länsimaissa. Stressillä arvellaan olevan osuutta tähän.

Lapsilla stressiä aiheuttavat esim. läheisen ihmisen tai lemmikin menetys, vanhempien ero tai muutto, ja pitkäaikaista, kroonista stressiä esim. vanhempien mielenterveys- tai päihdeongelmat tai koulukiusaamisen kohteena olo.

Lue lisää aiheesta Lasten astma.

Huolehdi hoitotasapainosta
Astmaatikolla stressi saattaa lisätä tai pahentaa astman oireita. Vaikka olisi väsynyt, murheellinen tai ahdistunut, astman hoitoa ei tulisi laiminlyödä. Stressaavassa elämäntilanteessa astman hyvä hoitotasapaino estää myös huonoon kierteeseen joutumista: stressistä pahenevat astman oireet aiheuttavat lisää stressiä.

Miksi stressi saattaa pahentaa astman oireita?
Astma on tulehdussairaus ja stressi vaikuttaa helposti tulehdusreaktioon ja alentaa vastustuskykyä. Aina astmaoireiden ja stressin yhteyttä ei itse havaitse, mutta usein yhteys selviää jälkeenpäin elämäntilanteen helpottaessa ja stressin vähetessä.

Joskus stressiä aiheuttavat astman toistuvat pahenemisvaiheet ja myös niiden hoidossa käytettävät tablettikortisonit saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksena masennusta.

Astmaatikon muistilista:

1. Pidä astma hallinnassa. Huolehdi lääkkeenotosta ja omahoidosta ja noudata hoito-ohjeita.

2. Liiku! Liikunta pitää yllä keuhkojen kuntoa ja vähentää usein myös koettua stressiä.

3. Jos kärsit toistuvista stressioireista ja niiden myötä astman oireiden pahenemisesta, pidä päiväkirjaa. Kirjoita muistiin stressin ja ahdistuksen syitä ja niiden yhteyttä astmaoireisiin. Tämä helpottaa syy-yhteyksien löytämistä ja voit suunnitella ja yrittää muuttaa elämääsi vähemmän stressaavaksi.

4. Lievitä stressiä itsellesi sopivalla tavalla. Mm. lepääminen, liikunta, mieluisa harrastus tai luonnossa liikkuminen auttavat useimpia.

Jos ja kun käytät Suolapiippua, tee sen käytöstä rauhallinen, oma hetkesi. Kuuntele luonnon ääniä, mieluisaa musiikkia tai hiljaisuutta ja rentoudu.

5. Jos astma tai sen pahenemisvaiheet aiheuttavat stressiä, keskustele lääkärisi tai hoitajasi kanssa aiheesta. Kannattaa myös muistaa, että et ole ainoa, joka stressaantuu samasta asiasta. Vertaistuesta voi olla myös apua.

Hyvä muistaa! Pelkkä stressi, masennus tai muut voimakkaat tunnetilat eivät aiheuta astmaa. Astma ei ole psyykkinen sairaus.

Teemaan suola,hengitys liittyviä tuotteita

Suolapiippu Keraaminen

Suolapiippu Keraaminen

49.00

◉ Heti varastosta
Suolafantti lapsille

Suolafantti lapsille

42.00

◉ Heti varastosta
Suolapiippu Lite

Suolapiippu Lite

24.00

◉ Heti varastosta
SinuCare® Nenäkannu

SinuCare® Nenäkannu

17.30

◉ 2-3 vkoa