logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Mikä on Toispuoleinen Kuulonalenema?

.: Katso artikkelit aiheesta Kuulo

Toispuoleinen kuulonalenema, jota kutsutaan myös yksipuoleiseksi (unilateraaliseksi ) kuulonalenemaksi tai yksipuoleiseksi kuuroumaksi, tarkoittaa tilannetta, jossa henkilöllä on normaali kuulo toisessa korvassa, mutta kuulonalenema toisessa korvassa. Tämä voi olla synnynnäinen tila tai se voi kehittyä myöhemmin elämässä esimerkiksi korvatulehduksen, traumaattisen vamman tai kuulovaurion seurauksena.

Oireet ja Vaikutukset

Toispuoleinen kuulonalenema voi ilmetä erilaisina oireina, riippuen sen syystä ja vakavuudesta. Joillakin potilailla se voi olla lievää, kun taas toisilla se voi olla hyvin vaikeaa. Yleisimpiä oireita ovat:

 • Kuulon heikkeneminen toisella korvalla: Tärkein oire on kuulon huononeminen toisessa korvassa. Tämä voi vaihdella lievästä kuulon alenemasta täydelliseen kuurouteen.
 • Suuntaa hahmottamisen vaikeus: Toispuoleisella kuulonalenemalla voi olla vaikeuksia hahmottaa äänen suuntaa, mikä voi olla ongelmallista esimerkiksi liikenteessä tai meluisissa ympäristöissä.
 • Korvien soiminen (tinnitus): Joillakin potilailla toispuoleisen kuulonaleneman yhteydessä esiintyy korvien soimista, mikä voi olla hyvin häiritsevää.
 • Psykologiset vaikutukset: Kuulonalenema voi vaikuttaa henkilön psyykkiseen hyvinvointiin, aiheuttaen esimerkiksi masennusta, ahdistusta ja sosiaalista eristäytymistä.

Toispuoleisen Kuulonaleneman Syyt

Toispuoleisen kuulonaleneman syitä on monia. Ne voivat olla synnynnäisiä tai hankittuja. Yleisiä syitä ovat:
 • Korvatulehdukset: Toistuvat korvatulehdukset voivat vahingoittaa kuuloelimistöä ja aiheuttaa toispuoleisen kuulonaleneman.
 • Traumaattiset vammat: Pään tai korvien alueelle kohdistuneet vammat voivat vaurioittaa kuuloelimiä.
 • Kuulovauriot: Altistuminen voimakkaalle melulle tai pitkäaikainen altistuminen meluisissa ympäristöissä voi vaurioittaa kuuloa.
 • Korvien sairaudet: Tietyt sairaudet, kuten Menieren tauti, voivat vaikuttaa kuuloon.

Ratkaisut Toispuoleiseen Kuulonalenemaan

Toispuoleisen kuulonaleneman hallinta voi olla haastavaa, mutta useita ratkaisuja on saatavilla:
 • Kuulokojeet: Kuulokojeet voivat auttaa parantamaan kuuloa toisessa korvassa. Ne voivat olla erityisen hyödyllisiä lievissä ja keskivaikeissa kuulonalenemissa.
 • Kuulon kuntoutus: Ammattilaisen ohjaama kuulon kuntoutusohjelma voi auttaa potilasta oppimaan hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa tehokkaammin.
 • Kirurgiset toimenpiteet: Joissakin tapauksissa, kuten kasvainten tai muiden vakavien vammojen yhteydessä, voi harkita kirurgisia toimenpiteitä.
 • Psykologinen tuki: Henkisen hyvinvoinnin tukeminen on tärkeää toispuoleisen kuulonaleneman potilaille, jotta he voivat selviytyä paremmin psyykkisistä haasteista.

Toispuoleinen kuulonalenema voi olla elämää merkittävästi rajoittava tila, mutta sen hallintaan on saatavilla monia vaihtoehtoja. On tärkeää, että henkilö, jolla on toispuoleinen kuulonalenema, hakee ammattilaisten apua ja tukea oikeiden hoitovaihtoehtojen löytämiseksi. Nykyaikainen lääketiede ja teknologia tarjoavat useita mahdollisuuksia parantaa elämänlaatua ja tukea normaalia elämää toispuoleisen kuulonaleneman kanssa.

Aiheen tuotteita

Taskukuulokoje Hearing Aids

Taskukuulokoje Hearing Aids
55.00
◉ Heti varastosta

KuuloPlus+ Nano mini-kuulokoje

KuuloPlus+ Nano mini-kuulokoje
52.00
◉ Heti varastosta

Ladattava kuulokoje Traxter

Ladattava kuulokoje Traxter
49.00
◉ Heti varastosta
»