Ryhdillä on merkittävä vaikutus hyvinvointiin monella eri tavalla. Varsinkin henkilöiden, jotka työssään istuvat tai seisovat paljon, kannattaa kiinnittää siihen erityistä huomiota. Myös mm. yksitoikkoiset, usein toistuvat liikeradat tai ikääntyminen voivat vaikuttaa ryhdin heikkenemiseen. Kun ryhti on hyvä, elimistö toimii paremmin ja mielikin on virkeämpi. Mihin ja miten ryhti sitten vaikuttaa?
Selkärangan ja lihasten kuormitus
Hyvä ryhti tukee selkärangan luonnollista asentoa ja vähentää näin lihasten ja nivelten ylimääräistä rasitusta.
Verenkierto ja hengitys
Hyvä ryhti voi parantaa verenkiertoa ja helpottaa hengitystä, sillä kehon asento vaikuttaa rintakehän avautumiseen ja keuhkojen toimintaan.
Stressin hallinta
Huono ryhti, kuten kumarassa oleminen, voi lisätä lihasjännitystä erityisesti niska-hartiaseudulla. Tämän alueen jännitystilat voivat lisätä stressin kokemusta.
Tuki ja tasapaino
Hyvä ryhti parantaa kehon tasapainoa ja liikkumiskykyä jolloin liikkuminen on sujuvampaa ja turvallisempaa. Tämä voi vähentää kaatumisriskiä ja edistää aktiivisempaa elämäntapaa.
Ryhtiongelmat voivat johtua monista eri tekijöistä, tässä niistä muutamia:
Pitkäaikainen huono asento
Pitkäaikainen istuminen esimerkiksi tietokoneella, erityisesti huonossa asennossa, voi johtaa ryhtiongelmiin.
Heikko lihaskunto
Heikot keskivartalon lihakset voivat estää kehoa säilyttämästä hyvää ryhtiä. Tämä voi aiheuttaa esim. notkoselän tai etukenon, koska keho ei jaksa tukea itseään oikein.
Selkälihasten heikkous voi puolestaa johtaa siihen, että selkäranka ei pysy oikeassa asennossa ja se taipuu.
Lihasten ja jänteiden epätasapaino
Tietyt lihakset voivat tulla kireiksi ja lyhentyä, kun taas toiset lihakset voivat jäädä heikoiksi. Esimerkiksi jännittyneet ja kireät rintalihakset voivat vetää olkapäitä eteenpäin jolloin ryhti muuttuu kumaraksi.
Liikunnan puute
Jos liikkumista ei ole riittävästi, keho voi menettää liikkuvuuttaan ja elastisuuttaan, joka taas voi johtaa ryhtiongelmiin. Lihasten ja nivelsiteiden venyvyys ja liikkuvuus ovat tärkeitä hyvän ryhdin ylläpitämisessä.
Vammat ja kivut
Jos on kärsinyt esimerkiksi selkä-, polvi- tai niskavammoista, kipu voi johtaa muutoksiin liikkumisessa ja asennoissa. Kipua vältellään usein huonossa asennossa ja se saattaa heikentää ryhtiä ja aiheuttaa lisäkivun tai jännityksen jossain muualla.
Erilaiset sairaudet ja häiriöt
Skolioosi ja muut rakenteelliset poikkeamat voivat johtaa pysyviin ryhtiongelmiin koska selkärangan muutokset voivat estää sen suoraa asentoa.
Selkärangan ja nivelten kulumataudit, kuten nivelrikko, voivat myös vaikuttaa ryhtiin ja liikkuvuuteen.
Perinnölliset tekijät
Jotkut synnynnäiset rakenteelliset erot voivat altistava ryhtiongelmille.
Ikääntyminen
Iän myötä lihakset ja nivelet heikentyvät ja joustavuus vähenee. Myös luuston ja lihaksiston muutokset voivat aiheuttaa ryhtiongelmia.
Ryhdin parantaminen vaatii aikaa ja säännöllistä harjoittelua, mutta hyviä tuloksia voi saavuttaa varsinkin silloin kun otetaan käyttöön keinoja mahdollismman monipuolisesti. Tässä muutamia keinoja, joilla voit parantaa ryhtiäsi:
Vahvista keskivartalon lihaksia (core)
Vahvat vatsalihakset ja selkälihakset auttavat tukemaan selkärankaa ja parantavat ryhtiä.
Venyttele ja paranna liikkuvuutta
Lihaskireys voi vaikuttaa huonoon ryhtiin, joten lihasten venyttely ja liikkuvuuden parantaminen ovat keskeisiä tekijöitä ryhdin kehittämisessä.
Kehitä kehonhallintaa ja tasapainoa
Mm. jooga tai pilates parantavat kehon hallintaa ja liikkuvuutta. Myös yksinkertaiset tasapainoharjoitukset, kuten seisominen yhdellä jalalla, voivat auttaa kehoa pysymään paremmassa asennossa.
Tarkista ergonomia työpaikalla
Ergonominen työasento on olennainen osa hyvää ryhtiä. Varmista, että työpisteesi on oikein säädetty ja tukee hyvää ryhtiä.
Pysy aktiivisena
Liikunta on keskeinen osa ryhdin parantamista. Se vahvistaa lihaksia, parantaa liikkuvuutta ja vähentää lihaskireyksiä.
Käytä apuvälineitä tarvittaessa
Jos ryhdin parantaminen on erityisen haastavaa (esimerkiksi selkävaivojen tai rakenteellisten ongelmien vuoksi), voi olla hyödyllistä käyttää apuvälineitä, kuten ergonomisia tyynyjä, selkätukia tai erityisiä harjoitteluvälineitä.
Tarkista jalkineet
Vääränlaiset jalkineet voivat vaikuttaa ryhtiin ja kävelyyn. Esimerkiksi korkokengät tai liian pehmeät kengät voivat aiheuttaa virheasentoja. Paljain jaloin kävelystä ja ns. paljasjalkakengistä moni on kokenut saavansa hyötyä.
Fysioterapia ja ammattilaisen apu
Jos kärsit vakavista ryhti- tai kipuongelmista, kannattaa kääntyä myös fysioterapeutin tai osteopaatin puoleen. Ammattilaiset voivat arvioida ryhtisi ja ohjata sinut oikeanlaisiin harjoituksiin ja hoitoihin.
Haluatko saada tämän tehokkaan Kuuden peptidin ihonhoitoseerumin puoleen hintaan (vain 5.00 euroa) ostosi yhteydessä?
Lisää ostoskoriin Ei kiitos