logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Rentoutuminen

.: Katso artikkelit aiheesta Rentoutuminen ja nukkuminen

Artikkelikuva
Jokainen on joskus rentoutunut. Se on se ihana tunne, kun mikään ei vaivaa: eivät kivut, säryt tai huolet. Rentoutuminen on mielen ja kehon tila, jolloin tapahtuu kokonaisvaltaista palautumista. Aina rentoutuminen ei ole helppoa, onneksi sitä voi harjoitella ja kannattaakin, niin paljon siitä on hyötyä koko keholle ja mielelle.

Ääreisverenkierto paranee ja verisuonet laajenevat
Kun jännitys kiristää lihaksia, ääreisverenkierto heikkenee. Rentoutuessa ääreisverenkierto lisääntyy, verisuonet laajenevat ja verenpaine, sydämen lyöntitiheys ja hengitystiheys laskevat. 
Lihasten ja kudosten verenkierron lisääntyessä ne saavat paremmin happea ja ravinteita. Lihakset lämpenevät ja hermojen ja lihasten välinen yhteistyö paranee.


Stressitaso laskee
Rentotuessa stressihormonien taso laskee ja keho alkaa tuottaa mielihyvää tuottavia hormoniyhdisteitä. Stressin vähetessä kärsivällisyys ja jaksaminen paranevat, keskittyminen ja stressinhallinta ovat helpompia.


Rasituksesta, vammasta tai sairaudesta palautuminen helpottuvat
Rentoutuminen rauhoittaa keskushermostoa ja vaikuttaa näin koko kehoon. Rentoutuminen vaikuttaa etenkin tahdosta riippumattoman, autonomisen hermoston toimintaan. Tämä on tärkeää esim. kivun yhteydessä: kun ihminen tuntee kipua, autonomisen hermoston sympaattinen osa aktivoituu ja kehon valmiustila kasvaa. Tämä puolestaan tuntuu kehossa mm. lihasten jännittymisenä. Tästä syystä rentoutuminen on tehokas tapa hallita kipua.


Henkisen tasapainon parantuminen
Joskus ikävät tunteet, pelko, ahdistus tai masennus aiheuttavat kehon jännitystiloja. Rentotutuminen saattaa helpottaa näitä tunteita. Jos kyseessä ovat pitkäaikaiset ja/tai vakavat mielen ongelmat keskusteluterapia ja rentotumisharjoitukset ovat erittäin hyvä yhdistelmä. Rentotuminen auttaa myös hetkellisissä, kuormittavissa elämäntilanteissa.


Unen laatu paranee
Kun rentoutuminen vähentää jännitystiloja, unen saanti helpottuu, unen ja levon laatu paranee, syvenee ja pitenee. Jo pelkkä rentoutuminen voi tasapainottaa hetkellistä univajetta.

MITEN RENTOUTUA?
Joillakin on rentotumisen taito synnyinlahjana, toiset joutuvat sen opettelemaan. Joskus rentotuminen, tai sen taito, unohtuvat arjen tuoksinassa tai vaikeassa elämäntilanteessa.

Eri ihmiset myös kokevat erilaiset asiat rentouttavina. Joku menee metsään, toinen käy kymmenen kilometrin juoksulenkillä. Yksi istuu nojatuoliin nauttimaan takkatulen lämmöstä tai hyvästä kirjasta. Rauhoittavan musiikin tai muiden äänien, esim. rentotusäänitteen kuunteleminen, jooga tai meditointi toimivat toisilla parhaiten. Pääasia on, että olo on mukava ja saa olla rauhassa. 

Hieronta rentouttaa. Hierojalla käynti tai kampaajan tai kosmetologin tekemä hieronta kasvojen ja pään alueella rentouttaa ja virkistää, aina siihen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta. Onneksi teknologia tulee tässäkin avuksi ja voit nauttia jopa lämmittävästä hieronnasta kotioloissa. Valikoimastamme löydät useita eri vaihtoehtoja.

ELEKTRONISET HIERONTALAITTEET

Myös tuoksut voivat olla rentouttavia. Laventeli kylpyvedessä tai tuoksuna huoneilmassa voi kruunata sen pienen "silmät kiinni nojatuolissa"-hetken, jonka voimin jaksat loppupäivän.

ETEERISET ÖLJYT JA TUOKSUHAIHDUTTIMET 

On olemassa myös harjotteita, joiden avulla rentoutuminen on helpompaa ja päämäärätietoisempaa.

Progressiivinen rentoutus on rentoutustekniikka, jossa lihaksia vuorotellen jännitetään ja rentoutetaan. Harjoitteessa käydään läpi eri lihasryhmät systemaattisesti ja tämän menetelmän avulla voidaan vaikuttaa ns. lihasaistiin: lihasten aisti- ja tuntoreseptorit oppivat eron jännityksen ja rentouden välillä. Mitä useammin teet harjoituksen, sitä nopeammin se alkaa vaikuttaa.

Lyhyiden rentoutusharjoitusten ideana on rentouttaa eri lihasryhmät tietoisesti. Aluksi se voi olla hankalaa, mutta harjoitus tekee mestarin.

Hengitysharjoitukset auttavat myös rentoutumisessa. Vaikka hengitys on toisaalta tahdosta riippumaton elintoiminto, voi sitä myös säädellä. Pitkä uloshengitys tukee rentoutumista, mutta keuhkojen täyttäminen ääriä myöten on keholle kuormittavaa ja sekoittaa hengitysrytmin.

Internetistä löytää helposti videoita ja muita ohjeita rentotusharjoituksiin esim. Suomen Mielenterveysseuran sivuilta.

Aiheen tuotteita

Lihashuoltovasara Traxter

Lihashuoltovasara Traxter
69.00
◉ Heti varastosta
-13%

Päänhierontalaite

Päänhierontalaite
6.00
◉ Heti varastosta

Lihashuoltovasara Mukasi LCD-näytöllä

Lihashuoltovasara Mukasi LCD-näytöllä
49.00
◉ Heti varastosta
-13%

Monihieroja Traxter

Monihieroja Traxter
65.00
◉ Heti varastosta
»