logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Verenpaine koholla?

.: Muut artikkelit aiheesta Sydän- ja verisuonitaudit

Artikkelikuva

Termillä "verenpaine" tarkoitetaan valtimoissa vallitsevaa painetta. Se syntyy sydämen supistuessa ja pumpatessa verta valtimoihin.

Verenpaine vaihtelee terveelläkin ihmisellä: paine kohoaa, kun ihminen ponnistelee, jännittää tai liikkuu. Tällainen tilapäinen verenpaineen vaihtelu on täysin normaalia.

Jatkuvasti kohollaan olevaa verenpainetta ei välttämättä huomaa itse lainkaan. Korkea verenpaine on kuitenkin yksi valtimotautien suurimmista riskitekijöistä ja pitkään jatkunut kohonnut verenpaine voi aiheuttaa mm. valtimoiden vaurioitumista, niiden kovettumista, verisuonitukoksia, munuaisten toimintahäiriöitä ja kohonnutta aivoinfarktiriskiä. Verenpainetaudista eivät kärsi vain vanhat ihmiset, sitä tavataan myös nuoremmilla henkilöillä, yleensä 30. ikävuoden jälkeen.

Kohonneen verenpaineen tuntuvia oireita voivat olla päänsärky, hengitysvaikeudet, kasvojen punakkuus, runsas hikoilu, korkea pulssi, näköhäiriöt, korvien soiminen, huimaus, nenäverenvuoto, hermostuneisuus, unettomuus, saamattomuus ja väsymys, sydämentykytykset ja mustat pisteet näkökentässä.

Verenpaineen seuranta kotimittauksella kannatta silloin, kun lääkäri on todennut verenpaineen olevan lievästi kohollaan, lääkitystä on muutettu tai halutaan seurata saavutetun verenpainetason pysyvyyttä.

Syyt kohonneeseen verenpaineeseen
Suurin osa kohonneesta verenpaineesta johtuu elintavoista. Tupakointi, runsas alkoholin käyttö, vyötärölihavuus, yli 15 kg ylipaino, runsas ruokasuolan käyttö, liikkumattomuus, tulehduskipulääkkeiden säännöllinen ja runsas käyttö, ehkäisypillerien käyttö, vaihdevuosien hormonihoito ja stressi ovat tekijöitä, jotka yhdessä ja erikseen vaikuttavat verenpaineeseen.

Joskus kohonnutta verenpainetta aiheuttavat muut sairaudet. Mm. munuaissairaus ja munuaisvaltimoiden ahtautuminen tai lisämunuaisen kuorikerroksen hormonien, kortisolin ja suolahormonin, liikatuotanto aiheuttavat verenpaineen nousua.

Syy voi olla myös perinnöllinen taipumus.

Korkean verenpaineen alentaminen ja hoito
Kun kohonneen verenpaineen syy on selvitetty ja on suljettu pois mahdolliset muut sairaudet, verenpainetta pyritään ensisijaisesti hoitamaan elämäntapamuutoksilla.

Painon pudottaminen, tupakoinnin lopettaminen, alkoholin ja suolan käytön vähentäminen, kuitupitoisten ruokien lisääminen ruokavalioon (täysjyvätuotteet, vihannekset ja hedelmät) ja liikunnan lisääminen ovat tehokkaimmat tavat hoitaa verenpainetta. Kaliumin ja magnesiumin saannista kannattaa myös pitää huolta. Megnesiumia voi nauttia tabletin muodossa, kaliumia saa riittävästi käyttämällä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä.

Verenpainetta voidaan alentaa tietysti myös lääkityksellä, mutta lääkehoidolla voi olla hyvinkin ikäviä, elämänlaatua heikentäviä sivuvaikutuksia. Nesteenpoistolääkitys saattaa aiheuttaa impotenssia, kihtiä, kaliumin ja magnesiumin puutetta ja beetasalpaajien yleisiä sivuvaikutuksia ovat päänsärky, väsymys, nilkkojen turvotus ja kuiva yskä. Usein lääkkeet jäävätkin syömättä näiden sivuvaikutusten takia.

Elintapahoidolla, kuten laihtumalla, lääkehoidonkin teho paranee selvästi. Usein lääkkeiden käyttöä voidaan vähentää, parhaassa tapauksessa jopa lopettaa kokonaan.

Liikunta
Pyri liikkumaan ainakin puoli tuntia joka päivä. Hyviä liikuntamuotoja verenpaineen ovat esimerkiksi kävely, jooga ja uinti. Myös voimaharjoittelusta voi olla hyötyä.

Rentoutuminen
Käytä viisi minuuttia päivässä stressiä vähentävään ja verenpainetta alentavaan hengittämiseen: hengitä nenän kautta sisään niin syvään, että vatsasi laajenee. Pidätä hengitystä pari sekuntia ja puhalla sitten kaikki ilma rauhallisesti suun kautta ulos. Jatka hengittelyä ja tunnet, kuinka kehosi rentoutuu.

Lemmikin silittelyn tai toisen ihmisen halaamisen on myös todettu alentavan verenpainetta. Koira lemmikkinä saa sinut myös liikkeelle ainakin kahdesti päivässä!

Laventelin tuoksulla on rauhoittava ja tyynnyttävä vaikutus. Aromaterapia voi auttaa alentamaan piikkejä verenpaineessa.

Ruokavalio
Ruokavalion keinoin verenpainetta voidaan usein alentaa niin paljon, että lääkitys voidaan lopettaa. Lääkityksen lopettamisesta on kuitenkin sovittava lääkärin kanssa ja verenpainetta on syytä seurata jatkossakin.

• Syö runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Niiden sisältämä kalium auttaa verenpaineen alentamisessa. Ne sisältävät myös karotenoideja ja polyfenoleja jotka myös auttavat verenpaineen alentamisessa.

• Vähennä hiilihydraatteja, mutta käytä täysjyväviljoja silloin kun nautit vilajtuotteita. Kaura on erityisen terveellistä myös sydämelle ja kaurahiutaleet ovat täysjyvätuote.

• Nauti lihatuotteita kohtuudella ja korvaa sitä aterioilla esim. palkokasveilla. Kasvissyöjien verenpaine on tutkitusti alempi kuin sekasyöjien tai runsaasti lihaa syövien verenpaine. Useimmat lihatuotteet sisältävät paljon myös kovia rasvoja.

• Nauti maitotuotteita kohtuudella. Jos vähärasvainen juusto tuntuu mauttomalta ja sitä tulee laitetuksi pari, kolme viipaletta leivän päälle, syö mieluummin rasvaista juustoa se yksi viipale: maistuu paremmalle, rasvan määrä on loppujen lopuksi sama.

Hapanmaitotuotteet ovat terveellisiä, erityisesti jogurtti. Valmiiksi maustetuissa jogurteissa on yllättävän paljon sokeria. Tästä syystä kannattaa totutella luonnonjogurttiin ja maustaa se esim. hunajalla tai syödä se hedelmien tai myslin kanssa.

• Vähennä suolaa ja käytä jodioitua mineraalisuolaa. Suurin osa ruokavalion suolasta tulee nykyisin kaupasta ostetun leivän ja valmisruokien mukana ns. piilosuolana. Vältä siis eineksiä ja valitse leipähyllystä vähäsuolaisempi vaihtoehto.

• Vältä salmiakkia ja lakritsia tai ainakin vähennä niiden syömistä. Jos verenpaine on kovin korkea ja hankalasti hoidettavissa, ne kannattaa jättää väliin ihan kokonaan.

Ruokavaliossa kannattaa suosia mm. seuraavia ruoka-aineita:
Ekstraneitsytoliiviöljy, marjat, punajuuri ja vihreät lehtivihannekset, valkosipuli, pellavansiemenet ja vihreä tee.

Aiheeseen liittyviä tuotteita: