logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Pikadieetit

.: Muut artikkelit aiheesta Painonhallinta

Artikkelikuva

Lomamatkan herkuttelut tai juhlapyhien juhlatarjoilut... Joskus kiloja saattaa muutama kertyä ihan lyhyessäkin ajassa ja niistä olisi mukava päästä eroon yhtä nopeasti kuin ne on hankittukin. Apuun otetaan usein ns. "pikadieetti", mutta onko niistä hyötyä suurempaan, pysyvään painonpudotukseen?

Yhteistä näille kaikille pikadieeteille on hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta, kasvisten ja veden juomisen lisääminen ja säännölliset ruokailuajat. Nopean painonpudotuksen salaisuus on nesteen poistuminen elimistöstä. Jos, ja kun, palataan takaisin hiilihydraattipitoiseen ruokavalioon, hiilihydraatit alkavat jälleen sitoa nestettä elimistössä ja paino palaa ennalleen.

Sairaaladieetti
Tiukkaa ruokavaliota noudatetaan 13 päivää. Dieetin aikana syödään kolme ateriaa päivässä ja ideana on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista. Ruokavalio on liha- ja kalapainotteinen. Kuuria ei saa pitää kuin kerran vuodessa ja jos sen keskeyttää kuudennen päivän jälkeen, uusi yritys on sallittu vasta kolmen kuukauden kuluttua.

Sairaaladieetin luvataan muuttavan aineenvaihduntaa pysyvästi niin, että saavutetut tulokset pysyvät ainakin seuraavat kaksi vuotta, mutta ravitsemusasiantuntijoiden mukaan tämä ei ole mahdollista.

Lentoemäntädieetti
Tämä dieetti on kehitetty lentoemännille, joille aikanaan oli hyvinkin tarkat vaatimukset painon suhteen. Lentoemäntädieetti perustuu lähinnä nesteen poistoon.

Myös tässä dieetissä on erittäin tarkka ruokavalio, mutta kuuri kestää vain neljä päivää. Ruokavalio on proteiini- ja kasvispainotteinen, suola on kielletty ja veden juontia kehotetaan lisäämään.

Jos ylipainoa on paljon, luvatut, jopa 4 kg, voi lähteä, mutta tämänkin kuurin jälkeen kilot palaavat jos aletaan syödä vanhaan malliin.

Greippidieetti
Tämä pikadieetti on melko saman tyyppinen kuin lentoemäntädieetti. Kaloreita saadaan päivässä 800 ja dieetti sisältää runsaasti ruoansulatusta nopeuttavaa greippiä. Koska greipissä on myös runsaasti mm. C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja kuituja, mutta vain vähän kaloreita verrattuna muihin hedelmiin, se sopii laihduttajalle hyvin.

Greippidieetti on selkeä: ennen jokaista ateriaa syödään puolikas greippi tai juodaan lasillinen makeuttamatonta greippimehua. Sallittuja ruoka-aineita ovat mm. punasipuli, paprika, parsakaali, kurkku, porkkanat, pinaatti, kaali, tomaatti, vihreät pavut, salaatti, majoneesi, juustot, salattikastike ja vihreät kasvikset. Kiellettyjen listalla taas ovat mm. sipuli, peruna, selleri, pavut, vilja, maissi, juurekset, hedelmät ja rasvattomat ja vähärasvaiset salaattikastikkeet. Kahvin ja teen juontia rajoitetaan, veden juontia lisätään.

Dieetti kestää 12 päivää, eikä pysyvää painonpudotusta luvata dieetin lopettamisen jälkeen.

Kaalikeittodieetti
Kaalikeittodieetti on klassikko muutaman vuosikymmenen takaa. Se on erittäin vähäkalorinen seitsemän päivän dieetti joka sisältää paljon kasviksia ja kuituja.

Dieetin luvataan pudottavan painoa viikossa useita kiloja. Painon pudotus perustuu kuitenkin lähinnä nesteen poistumiseen elimistöstä. Rasva palaa ja poistuu elimistöstä huomattavasti hitaammin.

Kaalikeittodieettiä on melko helppo noudattaa: keittoa saa syödä niin paljon kuin haluaa, eri päivinä syödään keiton lisäksi kasviksia, hedelmiä tai lihaa.

Pikadieettien haitat pitkäaikaisessa käytössä
Pikadieetit ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu lyhytaikaisiksi ruokavalioiksi. Niitä ei tule missään tapauksessa jatkaa suositusaikaa pidempään.

• Dieettien alussa laihtuminen on nopeaa, mutta painon putoaminen hidastuu ennen pitkää. Alussa elimistöstä poistuu runsaasti nestettä, mutta pidemmän ajan kuluttua elimistö menee säästöliekille, energiankulutus pienenee ja laihtuminen voi jopa pysähtyä.

• Tiukat säännöt ovat vaikeita toteuttaa ja tämä saattaa aiheuttaa repsahduksia. Repsahdukset masentavat, masennus johtaa lohtusyömiseen ja oravanpyörä on valmis.

• Dieetit ovat yleensä hyvin proteiinipitoisia ja sisältävät niitä liikaa jatkuvasti syötäväksi.

• Kokojyväviljatuotteista, jotka useimmissa pikadieeteissä karsitaan kokonaan pois, on myös hyötyä.

• Vähärasvaisella ruokavaliolla elimistö alkaa käyttää energianlähteenä lihasten proteiineja.

• Pikadieetit saattavat aiheuttaa jatkuvaa nälän tunnetta ja mieli voi olla masentunut tai ärtyisä.

• Pikadieetin jälkeen syöminen voi olla hillitöntä ja dieetin hyödyt menevät kankkulan kaivoon parissa päivässä.

• Pikadieetit ovat usein ravintosisällöltään yksipuolisia ja ristiriidassa ravintosuositusten kanssa.

• Erittäin niukkakaloriset dieetit heikentävät vastustuskykyä, kuormittavat sydäntä ja häiritsevät elimistön sokeri- ja suolatasapainoa. Ne vaikuttavat myös hormonitoimintaan ja hyvin tiukka dieetti voi johtaa esim. kuukautiskierron häiriöihin, jopa kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Pikadieeteillä voi siis pudottaa muutaman ylimääräisen kilon, mutta pysyviä tuloksia niillä ei saada kun kyse on elintavoista johtuvista ylimääräisistä kiloista.

Painonpudotus perustuu AINA siihen, että energian saanti on kulutusta pienempää. Vältä siis tyhjiä kaloreita (sokeri, makeiset, leivonnaiset, virvoitusjuomat, alkoholi) ja liiku. Liikkuessa kehosta palaa erityisesti haitallisinta sisälmysrasvaa ja lihasten energia-aineenvaihdunta ja verenkierto paranevat.

Aiheeseen liittyviä tuotteita: