logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Laihduttaja, suosi näitä hedelmiä!

.: Muut artikkelit aiheesta Painonhallinta

Artikkelikuva

Monissa dieettiohjeissa hedelmien määrää ruokavaliossa rajoitetaan, joissakin ne jopa kielletään kokonaan, eikä ihme! Hedelmäsokeria, fruktoosia, pidetään usein luonnollisena ja terveydelle suotuisana, mutta todellisuudessa se on selvästi haitallisempaa kuin tavallinen sokeri tai rypälesokeri.

Suurin osa nauttimistamme sokereista hajoaa ohutsuolessa, mutta hedelmäsokerin pilkkomiseen tarvitaan maksaa. Tästä syystä hedelmäsokeri ei nosta verensokeria yhtä nopeasti kuin muut sokerit, mutta se onkin sen ainoa hyvä puoli. Huonoa on se, että fruktoosi nostaa veren rasva-arvoja, rasvoittaa maksaa ja edistää insuliiniresistenssin kehittymistä. Tämä lisää mm. kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Hedelmistä saadaan kuitenkin runsaasti kuituja ja vitamiineja, siksi niitä ei kannata jättää kokonaan pois ruokavaliosta. Neljä hedelmää päivässä riittää, yli viidestä saa jo liikaa sokeria.

Hyvin vähän fruktoosia (alle 10 g/100g tuoretta hedelmää) sisältävät mm. sitruuna, cantaloupemeloni, hunajameloni, greippi, vesimeloni, persikka, päärynä, omena, luumu, mandariini ja appelsiini. Banaanissa fruktoosia on 13,5 g/100 g ja tummissa viinirypäleissä 15,5 g. Viikuna on varsinainen sokeripommi, sen painosta lähes puolet on fruktoosia.

Kannattaa myös muistaa, että kuivatuissa hedelmissä on suhteessa enemmän kaloreita painoonsa nähden kuin tuoreissa hedelmissä. Esim. tuoreet tummat viinirypäleet sisältävät n. 75 kcal/100 g, kuivatussa viinirypäleessä, eli rusinassa, kaloreita on 292/100g.

Kotimaiset marjat ovat hyvä vaihtoehto hedelmille. Mustikassa ja puolukassa hedelmäsokeria on vain 2,9 g/100g, mustaherukassa 4 g, vadelmassa 5,3 g ja siinä makeimmassakin, eli mansikassa, 8,4 g.

GREIPPI JA MUUT SITRUSHEDELMÄT
Sitrushedelmät ovat vähäkalorisia, vähäsokerisia ja hyviä ruoansulatusta edistävien hedelmähappojen lähteitä.

HUNAJAMELONI
Vähäkalorinen, erittäin hyvä C-vitamiinin ja kivennäisaineiden lähde.

LUUMU
Luumuissa on paljon vitamiineja (C ja A ja B2), hyvin vähän glukoosia, mutta runsaasti kuituja. Lyhyitä aikoja käytettynä luumu auttaa ummetukseen, mutta teho katoaa pitkäaikaisessa käytössä elimistön tottuessa luumun sisältämiin dihydroksifenyyli-isatiiniin ja sorbitoliin.

OMENA
Omenat sisältävät yllättävän vähän vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta runsaasti polyfenoleita, pektiiniä ja kuitua. Omenan sisältämät vesi ja kuidut saavat helposti aikaan kylläisyyden tunteen. Omenat kannattaa syödä kuorineen, sillä kuori sisältää runsaasti flavonoideja.

PÄÄRYNÄ
Päärynät ovat täyttävää ja kuiturikasta ravintoa, ihan kuten omenatkin.

MUSTIKKA
Mustikat ovat täynnä C-vitamiinia ja antosyaaneja, jotka ovat luonnon vahvimpia antioksidantteja.

MANSIKKA
Makeudestaan huolimatta mansikat sisältävät hyvin vähän glukoosia, sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja kuituja.

Lisää tietoa eri hedelmien tarkoista sokeri- ja kalorimääristä löydät sivulta Fineli.fi.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss

Pu Erh - Punainen Tee 20 pss
6.40
◉ Heti varastosta

Elektroninen TENS Hierontalaite

Elektroninen TENS Hierontalaite
29.00
◉ Heti varastosta

Vibro Shape hierova laihdutusvyö

Vibro Shape hierova laihdutusvyö
49.00
◉ Heti varastosta

BALO Laihdutusgeeli 85ml

BALO Laihdutusgeeli 85ml
7.00
◉ Heti varastosta
»