logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Lasten astma

.: Katso artikkelit aiheesta Astma

Artikkelikuva
Astma on Suomessa lasten yleisin pitkäaikaissairaus. Astmaa sairastaa arviolta 5–7 % lapsista. Yhtä monella lapsella on ajoittaisia astman kaltaisia oireita. Useimmiten lapsiastmaatikoilla on myös jokin allergia ja tällöin puhutaan allergisesta astmasta.

LASTEN ASTMAOIREET
Astmaa voi epäillä mikäli
• lapsen uloshengitys vinkuu tai se on vaikeaa
• yskä kestää hyvin pitkään (viikkoja) tai ilmaantuu yöyskää
• limaneritys lisääntyy
• rasituksensieto heikkenee tai lapsi on normaalia väsyneempi rasituksen jälkeen
• pieni lapsi alkaa yskiä nauraessaan, itkiessään tai kesken riehakkaiden leikkien

Lapsen astman diagnosointi
Mikäli lapsella epäillään astmaa, on aina käännyttävä lääkärin puoleen oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Periaatteessa tutkimustavat ovat samoja kuin aikuisilla, mutta esim. keuhkojen toimintatutkimuksia on vaikea tehdä alle 3-vuotiaille lapsille. Lääkärin työtä helpottaa, mikäli kotona on pidettu päiväkirjaa oireista, niiden laadusta ja kestosta sekä siitä, minkälaisissa tilanteissa eri oireita on tullut.

Lapsen astman hoito
Lasten astmaa hoidetaan useimmiten hengitettävillä lääkkeillä ja esim. suun kautta otettavia kortikosteroiditabletteja annetaan lapsille ainoastaan vaikeiden astmakohtausten hoidossa. Lääkitys ei yleensä aiheuta pitkäaikaisia sivuvaikutuksia ja vaikutus mm. pituuskasvuun on vähäinen.

Koska lasten astmaan liittyy usein myös erilaisia allergioita, nekin tutkitaan tarkasti. Allergioireet ja niiden aiheuttajat vaihtelevat paljonkin iän myötä. Pienten lasten allergiat liittyvät useimmiten ruoka-aineisiin, eivätkä yleensä aiheuta hengitystieoireita. Vanhemmilla lapsilla tavallisimpiaa allergeeneja ovat siitepölyt ja eläinpölyt. Ne saattavat aiheuttaa astmaoireita, nuhaa ja silmäoireita.

Mikäli lapsella on allergista nuhaa, sen oikea hoito on tärkeää. Hoitamaton allerginen nuha vaikeuttaa astman hoitoa.

Astma- ja/tai allergialapsen hoidossa kannattaa kokeilla lääkkeiden ohella myös Suolafanttia. Suolafantti vastaa täysin keraamista Suolapiippua, mutta on muotoilultaan lapsia kiinnostavampi ja mieluisampi. Useimmat lapset oppivat käyttämään Suolafanttia helposti eikä ole pelkoa sivuvaikutuksista tai yliannostuksesta.

RoSalina-suolasumuttimestakin voi olla apua varsinkin silloin kun lapsi kärsii yöyskästä. Hiljainen RoSalina- suolasumutin puhaltaa kuivaa, suolaista ilmaa lastenhuoneeseen ja saattaa helpottaa nukkumista. Suolasumuttimeen on olemassa vaihtopatruunoita. Yhden patruunan käyttöikä säännöllisessä käytössä on n. 4 - 6 kk.

Hengitettävä, kuiva suola lisää keuhkoputken limakalvojen eritystä ja solujen uudismuodostusta, vähentää nestettä ja vähentää näin keuhkoputken limakalvojen turvotusta. Suola on tarpeellista hengitysteiden epiteelin normaalin toiminnan kannalta ja pitkittyneissä hengitystiesairauksissa natriumkloridin (suolan) luonnollinen pitoisuus voi olla madaltunut keuhkoputken eritteessä. Suola myös tuhoaa bakteereja ja vähentää niiden kiinnittymistä hengitysteiden limakalvojen soluihin.

Oikein hoidettu astma ei rajoita lapsen elämää. Lasta kannattaa rohkaista liikkumaan, koska hyvä fyysinen kunto on eduksi astman hoidossa ja sen oireiden helpottamisessa.

Astmalapsen kodin ei tarvitse olla "ylisiisti", normaali siivous riittää ja tärkeää on myös se, että lapsi saa elää savuttomassa kodissa.

Mikäli eläinallergioita ei ole todettu, lemmikit ovat sallittuja.

Lasten astmasta, sen diagnosoinnista ja hoidosta voi lukea lisää Allergia- ja astmaliiton sivuilta.

Aiheen tuotteita

Suolafantti lapsille

Suolafantti lapsille
49.00
◉ Heti varastosta
-17%

Suolapiippu Lite

Suolapiippu Lite
24.00
◉ Heti varastosta
-17%

Suolapiippu Keraaminen

Suolapiippu Keraaminen
49.00
◉ Heti varastosta
-17%

SinuCare® Nenäkannu

SinuCare® Nenäkannu
13.00
◉ Heti varastosta
-16%
»