Pakkanen saattaa heikentää astmaatikon vointia. Kylmän sieto on tietysti yksilöllistä ja erot potilaiden välillä voivat olla suuriakin. Hyvässä hoitotasapainossa olevaa astmaa kylmätkään ilmat eivät välttämättä kovin paljoa pahenna, mutta kuitenkin. 70 % astmaatikoista kärsii pakkaskautena oireiden lisääntymisestä ja/tai vaikeutumisesta. Myös talvella yleiset virusinfektiot voivat olla osasyy astman oireiden pahenemiseen. Tupakointi, keuhkoahtauma ja muut krooniset hengitystiesairaudet vaikeuttavat tilannetta entisestään ja erityisesti keuhkoahtaumapotilaiden kannattaa välttää ulkoilua pakkaskeleillä: altistuminen hyvin kylmälle hengitysilmalle voi pahentaa tautia hyvinkin nopeasti ja peruuttamattomasti.
Hengitysoireet alkavat tyypillisesti yli -15°C pakkasessa. Sisäänhengitettävä kylmä ilma kuivattaa ja jäähdyttää hengitysteiden putkistoa ja ne supistuvat. Kylmyys lisää myös limaneritystä, heikentää limakalvon värekarvojen toimintaa ja turvottaa keuhkoputkien limakalvoja. Nämä yhdessä aiheuttavat hengitystilavuuden pienenemisen ja hapenottokyvyn (ja keuhkotuuletuksen) heikkenemisen. Tällöin varsinkin uloshengitys saattaan tuntua raskaalta ja hengitys vinkua. Tuulinen sää voimistaa kylmyyden vaikutusta.
Hengitystieoireiden ohella ns. vesinuha on yleinen oire kylmillä ilmoilla ja se voi vaivata myös perusterveitä ihmisiä. Jo muutaman asteen pakkanen saattaa ärsyttää nenän limakalvoja jolloin limakalvot turpoavat ja alkavat erittää nestettä. Usein tästä seuraa myös nenän tukkeutuminen ja silloin siirrytään helposti hengittämään suun kautta. Kun hengitetään suun kautta, pakkasilma virtaa suoraan keuhkoihin. Matkalla kylmä ilma ei ehdi lämmetä kovinakaan paljoa: - 20°C pakkasilmassa suun kautta sisään hengittäessä ilma on lähes 10°C kylmempää kuin huoneenlämpöistä ilmaa hengitettäessä kun se saavuttaa keuhkot.
Kuinka suojautua pakkaselta• Suojaa keuhkot hengitysilmanlämmittimellä.
• Peitä suu ja kasvot esim. kaulaliinalla.
• Ulkoile ja harrasta liikuntaa oireet ja lämpötila huomioiden.
• Pidä avaavat lääkkeet mukana.
• Hengitä nenän kautta niin paljon kuin mahdollista.
Varsinkin fyysisessä rasituksessa, esim. hiihtäessä, tulee helposti hengitettyä suun kautta. Tästä syystä monet hiihtäjät kärsivätkin astmasta tai astmatyyppisistä oireista. Vältä siis kovin raskasta liikuntaa kovemmilla pakkasilla. Mikäli aihe kiinnostaa, hiihtäjien astmasta voit lukea lisää
Lääkärilehden artikkelista "Hiihtäjän astma on erilainen kuin astmaatikkojen".Suolapiippua voi käyttää rajoittamattomasti kaikkien kylmän ja pakkasen aiheuttamien oireiden hoidon tukena ja ennaltaehkäisynä. Suolapiipusta hengitettävä suola puhdistaa limakalvoja, tuhoaa bakteereita ja poistaa turvotusta aiheuttavaa nestettä keuhkoputkista. Suolapiippua kannattaa käyttää kylmillä ilmoilla myös aina ennen ulkoilua.
Suolapiippu Lite on kevyt ja helppo pakata vaikka eväsreppuun hiihtoretkelle mukaan.
Jos haluat hankkia molemmat, saat ne verkkokaupastamme edulliseen yhteishintaan:
Suolapiippu Duo -paketti