logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Astma, ammatinvalinta ja työelämä

.: Katso artikkelit aiheesta Astma

Artikkelikuva
Jonkinasteista astmaa sairastaa Suomessa reilusti yli 200 000 työikäistä aikuista. Koska astman hoito on kehittynyt huimasti, harva joutuu sen takia työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta astmaa sairastavat joutuvat luopumaan työstään tai vaihtamaan ammattia huomattavasti useammin kuin muut.

N. 15-18 % aikuisiän astmoista on työperäisiä. Erityisen riskialttiita aloja ovat elintarvikeala (mm. leipurit), maanviljelys, maalaus- ja remontointi, kemianteollisuus, siivous ja sairaalatyö. Näillä aloilla altistutaan mm. kosteusvauriomikrobeille, voimakkaille kemikaaleille ja tuoksuille ja erilaisille pölyille.

Vaikka astma ei olisi suoraan työperäinen, työolosuhteet voivat pahentaa astmaa ja sen oireita. Mm. pölyinen tai voimakkaan hajuinen työympäristö, lämpötilan vaihtelut, fyysisesti raskas tai stressaava työ eivät ole astmaatikolle hyväksi.

Mikäli työ tai työympäristö on haasteellinen, astmaa on hoidettava erityisen tarkasti, jotta astma ei pahenisi. Myös erilaisten hengityssuojien käyttö on tärkeää silloin, kun tilanne sitä vaatii.

Ammatinvalinta
Jos astma on alkanut jo nuorena, se kannattaa luonnollisesti ottaa huomioon tulevaa ammattia ja koulutusta valitessa. Tarpeettomia rajoituksia kannattaa välttää, mutta koska lapsuuden ja nuoruuden astmoihin liittyy useimiten myös allergiaa, kannattaa kuitenkin harkita tarkoin, mille alalle lähtee koulttautumaan.

Jos sairastaa astmaa ja allergiaa ei kannata lähteä alalle, jolla altistuu esim. jauhopölylle, heinä- tai rehupölylle tai tekstiilipölylle.

Parturi-kampaajan työtä ei suositella, koska työssä altistutaan erilaisille voimakkaille kemikaaleille ja hajuille.

Mikäli lehtipuiden siitepöly aiheuttaa allergiaa tai kärsii hedelmien tai juuresten aiheuttamista suuoireista, elintarvikeala on haastava koska siellä proteiinikosketusihottuman riski on erittäin suuri.

Palomieheksi tai sukeltajaksi astmaa sairastava ei voi kouluttautua, ensihoitajaksi tai poliisiksi hakeutumisessa hyvässä hoitotasapainossa oleva astma ei ole este, mutta tilanne saattaa vuosien kuluessa muuttua, mikäli astma pahenee.

Ammattihaaveisiin sopivat kyllä mm. autonkuljettaja (myös linja-auto, yhdistelmäajoneuvo), lennonjohtaja, lentoemäntä tai purseri, merenkulkualan työt ja vartiointiala monien muiden ohella. Lisätietoa ja apua ammatinvalintaan löytyy Töissä terveenä –sivustolta, joka on suunnattu ammattia valitseville nuorille, opisto-ohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille. Ja tästä suoraan listalle RISKIALTTEIMMAT AMMATIT.

Aiheen tuotteita

Suolapiippu Keraaminen

Suolapiippu Keraaminen
49.00
◉ Heti varastosta
-17%

Suolafantti lapsille

Suolafantti lapsille
49.00
◉ Heti varastosta
-17%

SinuCare® Nenäkannu

SinuCare® Nenäkannu
13.00
◉ Heti varastosta
-16%

Suolapiippu Lite

Suolapiippu Lite
24.00
◉ Heti varastosta
-17%
»