Eteeriset öljyt ovat kasveista höyrytislaamalla valmistettja ölymäisiä nesteitä, jotka sisältävät haihtuvia aromeja. Eteerisiä öljyjä voidaan valmistaa kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta. Noin 10 % maailman kasvilajeista on aromaattisia ominaisuuksia ja luonnossa niiden tehtävä on suojella kasvia kasvitaudeilta, homeelta, haavoilta ja kuivumiselta.
Eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan ja edelleen niitä käytetään hajusteina mm. kosmetiikassa ja suitsukkeissa, ruokien ja juomien maustamisessa sekä lääkkeiden ja puhdistusaineiden valmistuksessa.
Aidot eteeriset öljyt ovat aina kasvien luontaisesti valmistamia. Vain n. 10 % kasveista on aromaattisia ja niillä kaikilla on erilaisia, toisistaan poikkeavia ominaisuuksia. Useimmat eteeriset öljyt ovat turvallisia, jopa hoitavia, mutta joukossa on myös haitallisia, jopa myrkyllisiä öljyjä. Liian suurina määrinä käytettynä tai sisäisesti nautittuna useimmat ovat haitallisia. Eteeriset öljyt sisältävät myös allergeeneja eikä niitä myöskään yleisesti ottaen suositella lasten tai vauvojen vaivojen hoitoon.
Joidenkin eteeristen öljyjen ainesosilla on ihmisen fysiologisia toimintoja aktivoivia ominaisuuksia ja toisilla esim. tunne-elämää tasapainottavia ominaisuuksia. Ne saattavat olla myö antiseptisia, desinfioivia ja tulehduksia estäviä ja hillitseviä. Jotkut vahvistavat immuniteettiä tai verenkiertoa, lievittävät kipua tai poistavat elimistöstä kuonaa, myrkyllisiä aineita tai nestettä. Eteeriset öljyt voivat säädellä myös hormonitoimintaa.
Aromaterapeutit käyttävät asiakkaalle parhaiten sopivia eteerisiä öljyjä useimmiten hieronnan yhteydessä. Kotona aromaterapiasta voi nauttia myös kylpyvedessä, tuoksulyhdyssä tai huonetuoksuissa.
Hieronnassa ja kylvyssä eteeriset öljyt imeytyvät ihon läpi ja kulkeutuvat kaikkialle kehoon, hengitettyinä ne vaikuttavat aivojen kautta psyykeen ja elintoimintoihin. Tämä on syytä ottaa huomioon tuoksutippoja annosteltaessa.
TÄRKEÄÄ:
- Eteeriset öljyt on aina laimennettava ennen käyttöä esim. hierontaöljyyn tai -voiteeseen. Tiettyjä öljyjä voi käyttää laimentamattomina pienille ihoalueille kuten laventeli-, ruusu- ja teepuuöljyä.
- Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää suorassa auringonvalossa.
• Öljyjen joutumista silmiin on varottava.
• Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti.
• Eteeristen öljyjen käyttöä ei suositella raskauden, imetyksen tai vaikean sairauden aikana. Erityisesti korkeasta verenpaineesta kärsivien henkilöiden ja epileptikoiden on syytä olla tarkkana eteeristen öljyjen käytössä.
• Öljyt on pidettävä pois lasten ulottuvilta, eikä lasten tule käyttää niitä.
TUOKSULAMPUT JA -LYHDYT
Tuoksulamppuihin, -lyhtyihin ja haihduttimiin laitetaan eteeristä öljyä 3-7 tippaa veden määrästä riippuen. Kun vesi lämpenee, aromaattiset tuoksumolekyylit vapautuvat ilmaan ja vaikuttavat mm. mielialaan. Joillakin öljyillä on myös ilmaa puhdistavia vaikutuksia.
SUIHKEPULLO
Veteen sekoitettuja eteerisiä öljyjä voi sumuttaa suoraan suihkepullosta huonetilaan ja näin raikastaa ilmaa tai luoda huoneeseen oikeaa, toivottua tunnelmaa.
TUOKSUPOTPOURRI
Kaupoissa myydään valmiita tuoksupotpourreja ja tuoksunsa menettäneen potpourrin voi herättää henkiin aina uudestaan lisäämällä tuoksua eteerisellä öljyllä. Tuoksuvan potpourrin voi valmistaa myös itse, valmistusohjeen löydät täältä: Tee itse tuoksupotpourri
HIERONTA
Lisää ruokalusikalliseen (15 ml) käyttämääsi hierontaöljyä korkeintaan 6 tippaa eteeristä öljyä.
Kotona tehtävä hieronta tehdään kevyin ottein, paikallisesti. Eteeriset öljyt sopivat mm. selän, hartioiden jalkojen ja käsien hierontaan. Liian vahva hierontaöljy voi aiheuttaa ihoärsytystä tai jopa hermostollisia reaktioita.
KYLVYT
Kylpyveteen lisätään 3-6 tippaa eteeristä öljyä öljyn voimakkuudesta riippuen. Koska öljyt eivät liukene veteen, ne kannattaa sekoittaa ensin esim. hunajaan tai nestemäiseen saippuaan.
Veden lämpö vaikuttaa eteeristen öljyjen imeytymiseen. Jos kylpy on lämmin tai kuuma, tuoksumolekyylejä kulkeutuu myös hengityksen kautta elimistöön.
ISTUMAKYLVYT
Kylpyveteen lisätään 1 tippa eteeristä öljyä/vesilitra. Sekoita öljy ensin esim. hunajaan tai nestemäiseen saippuaan kuten tavallisessakin kylvyssä.
Ns. istumakylvyillä voidaan hoitaa mm. sukuelinten, suoliston ja lantion alueen elinten kipu- ja tulehdustiloja. Kylpyvesi saa olla suhteellisen kuumaa ja veden tulisi ylettyä vyötärölle asti. Kuuma kylpy lievittää kipua, kylmä kylpy (10-18°C) stimuloi ja kiihdyttää verenkiertoa.
Istumakylvyt ovat lyhyitä, maksimissaan 5 min.
KÄSI- JA JALKAKYLVYT
Vadilliseen vettä lisätään 15-20 tippaa eteeristä öljyä, sekoitus emulgoivaan aineeseen kuten edellä. Käytä niin kuumaa vettä kuin hyvältä tuntuu, veden tulisi ylettyä nilkkoihin tai ranteisiin asti. Käsi- tai jalkakylpy on tehokkain n. 10 min. mittaisena.
Käsi- ja jalkakylvyt hoitavat ja levittävät tehokkaasti mm. flunssan oireita, hermosärkyjä ja suonikohjuja.
Jalkakylpyohjeita löydät täältä: Jalkojen hoito- ja jalkakylpyohjeita.