logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Kuuloaistin vaikutus elämänlaatuun

.: Katso artikkelit aiheesta Kuulo

Artikkelikuva
Klisee, mutta totta: monia asioita osaa arvostaa vasta sitten kun ne menettää. Kuulemistakin tulee pidettyä itsestäänselvänä asiana, eikä tule ajateltua, kuinka suuri merkitys sillä oikeastaan on koko arkipäiväiseen elämään: sen kautta saamme tietoa, voimme välttää uhkaavan vaaran, voimme nauttia ystävien kanssa rupattelusta, musiikista tai luonnon äänistä.

Lapsi viestii ensimmäiseksi erilaisilla äänillä (itku, nauru, jokeltelu) ja oppii hieman myöhemmin puhumaan, mutta vain kuulemalla puhetta. Kuuloaisti on avuksi myös silloin, kun opetellaan lukemaan ja kirjoittamaan tai opiskellaan vieraita kieliä.

Ympäröivä maailma on täynnä erilaisia ääniä ja se, kuinka ihminen äänet kokee, on aina yksilöllistä. Joku kuulee "viulun vingutusta", toinen kauniin musiikkikappaleen. Toiselle moottorin jyrinä antaa huumaavan vapauden ja voiman tunteen, toinen pitelee korviaan. Esimerkkejä on lukemattomia.

Yhteistä meille kaikille lienee kuitenkin se, että käytämme kuuloaistia paljon ja mielellämme toisten ihmisten kanssa kommunikointiin.

Kun kuulo heikkenee, sillä saattaa olla hyvinkin suuri vaikutus ihmisen henkiseen hyvinvointiin. Jos kuulovamma vaikuttaa esim. sosiaalisiin suhteisiin, eli ei pysty seuraamaan keskustelua tai ei saa selvää juttukumppanin sanoista, kuulonalenemasta kärsivä henkilö saattaa ryhtyä karttamaan sosiaalisia tilanteita, eristäytyä ja ruveta kärsimään jopa yksinäisyydestä. Myös masennus ja ahdistuneisuus liittyvät usein kuulo-ongelmiin.

Itsetuntokin on koetuksella. Ihminen saattaa tuntea olonsa epävarmaksi ja arastella pyytää muita toistamaan asioita moneen kertaan. Se saattaa olla myös hyvin turhauttavaa ja saada yksilön tuntemaan itsensä hieman yksinkertaiseksi muiden silmissä. Jotkut kokevat kuulon heikkenemisen kertovan epämiellyttävää kieltä vanhenemisesta ja yleisestä toimintakyvyn laskusta, ja siksi moni mielellään salaa tai ainakin vähättelee ongelmaa.

Huono kuulo voi vaikuttaa myös turvallisuudentunteeseen. Kuuloaistin avulla saamme varoituksen lähestyvästä ajoneuvosta, yli vuotavasta vedestä, ukkosesta, vihaisesta koirasta, tulipalosta ja monesta muusta arkipäiväisestä vaarasta jotka on helppo välttää jos niistä saa tiedon riittävän ajoissa. Vaikka vaaraa ei näkisi, sen saattaa kuulla.

Koska kuulon alenema ei ole vain vanhojen ihmisten ongelma, se vaikuttaa usein myös työelämään, opiskeluun, harrastetoimintaan ja päivittäisten asioiden hoitoon kodin ulkopuolella tai puhelimessa.

Kuten äänien kokeminen, myös huonon kuulon aiheuttamat ongelmat jokainen kokee yksilöllisesti. Usein alkavasta kuulonalenemasta kärsivät aluksi eniten läheiset: asianomainen itse ei hoksaa huutavansa puhelimeen tai kuuntelevansa radiota tai televisiota aina vain kovemmalla äänenvoimakkudella. Huonokuuloinen henkilö saattaa myös olla ärtyisä ja väsynyt, koska kuulon pinnistely, arvailu ja vaivalloiset keskustelut rasittavat henkisesti.

Kuulemista, ja sen myötä kaikkien asianosaisten elämänlaatua, voidaan usein parantaa, varsinkin ikäkuuloa. Aluksi voi kokeilla edullista kuulokojetta. Monasti jo pelkkä kokeilu riittää havahduttamaan huonokuuloisen henkilön ymmärtämään itse tilanteensa ja positiivinen kokemus saattaa motivoida tarkempiinkin kuulotutkimuksiin audionomin juttusille. Kuulon ammattilainen tekee tarkan diagnoosin kuulon ongelmista ja voi arvioida sopivimmat apuvälineet kuulon parantamiseksi, mikäli niitä tarvitaan.

Kukaan, joka on saanut apua kuulo-ongelmiinsa, ei ole sanonut, etteikö elämänlaatu olisi parantunut kuulon parannuttua.

Aiheen tuotteita

Kuulokoje KuuloPlus+

Kuulokoje KuuloPlus+
24.00
◉ Heti varastosta
-17%

Taskukuulokoje Hearing Aids

Taskukuulokoje Hearing Aids
55.00
◉ Heti varastosta

Ladattava kuulokoje Traxter

Ladattava kuulokoje Traxter
49.00
◉ Heti varastosta
»