logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Aikuisiän akne

.: Katso artikkelit aiheesta Ihon- ja vartalonhoito

Artikkelikuva

Aikuisiän akne on lisääntynyt viime vuosina. Aikuisiän aknea esiintyy hieman useammin naisilla ja se voi jatkua jopa yli viisikymppiseksi.

Akne on tulehdustauti, jossa tulehdus koteloituu ihon sisälle. Aikuisiän akne voi joko jatkua suoraan murrosiästä tai puhjeta yli 25-vuotiaana. Murrosiän akneen liittyy ihon rasvaisuus, aikuisiän akne voi puhjeta mille tahansa ihotyypille.

Vaiva on harmillinen ja kiusallinen, eikä sille ole löydetty tarkkaa syytä, mutta usein merkittävä osatekijä on stressi. E-pillereiden, hormonikierukan tai ehkäisykapselien käytön aloittaminen (tai lopettaminen) voi laukaista aknen. Akne voi johtua myös mieshormonien lisääntymisestä elimistössä tai esim. suun kautta otettavien kortisonien, rauhoittavien lääkkeiden tai psyykenlääkkeiden käytöstä. Kyseessä voi olla myös elimistön immuunijärjestelmän häiriö.

Aikuisiän aknen hoito
Aikuisiän aknen taltuttamiseksi on usein syytä käydä ihotautilääkärillä. Lääkäri voi määrätä oikean tyyppisen lääkityksen ottaen huomioon mm. iän ja esim. mahdollisen raskauden. Lääkkeinä käytetään mm. antibiootteja.

Aikuisiän aknea voi hoitaa myös kotikonstein samalla tavalla kuin teini-iän aknea hoidetaan. Aknen hoitoon on olemassa geelejä ja voiteita, mutta ne saattavat kuivattaa ihoa varsinkin aluksi. Jos iho kuivuu liiaksi eikä totu tähän hoitomuotoon, kannattaa näiden tuotteiden käyttö lopettaa.

Mistä sitten apua? Alla olevia keinoja kannattaa kokeilla myös mahdollisen lääkehoidon ohella.

Ruokavalio
Ei ole olemassa aivan selkeää näyttöä ruokavalio vaikutuksesta aikuisiän aknen puhkeamiseen tai hoitoon, mutta joissakin tapauksissa kasvisvoittoinen ruokavalio voi hillitä aknea. Tämä ruokavalio sisältää paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vain vähän punaista lihaa ja maitotuotteita. Myös kala, pähkinät ja muut pehmeät rasvat lisäävät ihon hyvinvointia. Omega-3- ja -6-rasvahappojen saannista kannattaa pitää huolta koska kalaöljy on todella tärkeää iholle.

Jotkut hyötyvät sokerittomasta tai gluteenittomasta ruokavaliosta. Korkean glykeemisen indeksin omaavat ruoka-aineet voivat lisätä talin eritystä ja siten aknen riskiä. Tällaisia ruoka-aineita ovat mm. valkoinen vehnä, makeiset ja sokeripitoiset juomat. Kokeilemalla selviää, mikä tai mitkä ruoka-aineet pahentavat aknea. Kokeilut kannattaa aloittaa gluteenista ja sokerista, jotka ovat yleisimmät aknea pahentavat ruoka-aineet.

Vitamiinit
Ihon kannalta tärkeimpiä vitamiineja ovat A-, C- ja E-vitamiinit, joista tärkein on A-vitamiini. A-vitamiinia on erityisen runsaasti mm. munankeltuaisessa, voissa, maitovalmisteissa ja kaloissa. Myös karotenoideja kannattaa suosia. Karotenoideja saa keltaisista, oransseista ja punaisista kasviksista, mutta myös vihreistä vihanneksista, kuten pinaatista ja lehtiselleristä.

Suoliston toiminta
Suolistossa vallitseva bakteerikannan epätasapaino voi aiheuttaa aknea. Suoliston toiminnan kannalta ensisijaisen tärkeää on oikea ruokavalio. Masennus tai stressi voivat vaikuttaa haitallisesti suolistoon ja myös erilaiset lääkkeet, kuten antibiootit, tuhoavat suoliston omaa bakteerikantaa.

Maitohappobakteerit, eli probiootit, ovat eläviä bakteereja, jotka ylläpitävät suoliston tervettä bakteerikantaa ja tehostavat kehon omaa vastustuskykyä. Niitä on luonnostaan erilaisissa ruoka-aineissa, kuten jogurtissa, kefiirissä ja hapankaalissa. Markkinoilla on myös paljon maito- ja mehutuotteita jotka sisältävät lisättyjä maitohappobakteereita. Näitä kannattaa suosia.

Aknen jättämät arvet
Myös aikuisiän akne saattaa jättää kasvoihin arpia. Koska iho uusiutuu, pienet arvet häviävät ajan mittaan itsekseen. Pahempia arpia voidaan hoitaa kemiallisilla esim. ihon kuorinnoilla ja erilaislla laser-, valo- ja ultraäänihoidoilla.

Kosmetologin hoidot
Jos iho ei ole akuutisti tulehtunut, voiteissa olevien vitamiinien imeytymistä voi tehostaa neulaushoidolla jonka tekee kosmetologi tai jonka voi tehdä myös kotona mikroneulaimella. Neulaushoito auttaa myös arpiin, koska hoidon seurauksena iho alkaa korjata itse itseään. Kosmetologilla voidaan myös tehdä iholle kevyt hapotus tai antaa esim. sähkövirtaa ja imeyttää näin ihoon tehostetusti vitamiineja.

Kotonakin voi tehdä valoon ja ultraääneen perustuvia hoitoja. Esim. valikoimastamme löytyvässä valoterapia- ja ultraäänihoitolaitteessa voit käyttää sinistä valoaaltoa, josta on eniten hyötyä akneen. Se tuhoaa aknen aiheuttaman bakteerin ja auttaa laajentuneiden huokosten supistumisessa. Laitteen punainen valoaalto puolestaan kiihdyttää verenkiertoa, stimuloi ihosolujen uusiutumista, lisää kollageenin tuotantoa ja laukaisee ihon ja kudoksen itse itseään korjaavia mekanismeja.

Ihon puhdistaminen ja peseminen
Ihoa ei kannata vesipestä liikaa. Liiallinen pesu poistaa ihon luonnollista suojavahaa ja iho kuivuu ja altistuu bakteerien aiheuttamalle tulehdukselle talirauhasissa. Käytä ihon puhdistukseen esim. A -vitamiinia sisältävää kasvovettä ja kuorintaan vesipohjaisia kuorintageelejä.

Akneihon puhdistukseen ja kuorintaan sopii myös konjac-sieni, johon on imeytetty bambuhiiltä. Se puhdistaa epäpuhtaudet, tasapainottaa ihon toimintoja ja vähentää talineritystä. Bambuhiili myös vähentää aknea aiheuttavien bakteerien määrää iholla ja huokosissa.

Jos ihosi on herkkä ja aknesta huolimatta myös helposti kuivuva, Konjac-sieni Aloe Veralla paitsi uhdistaa, myös rauhoittaa ja kosteuttaa kasvojesi ihoa. Sieneen lisätty Aloe Vera sitoo kosteuden ihoon ja suojaa sitä ulkoisilta ärsykkeiltä.

Aloe veraa akneiholle
Aloe veraa sisältäviä voiteita ja ihonpuhdistusaineita on markkinoilla runsaasti. Yrttiapteekin valikoimasta löytyy Aloe veraa sisältävä harsonaamio josta aikuinen akneiho hyötyy monella tavalla: se kosteuttaa, ravitsee ja pehmentää herkkää, kuivaa ihoa ja auttaa ihosoluja uusiutumaan. Aloe vera rauhoittaa ja lievittää ihon tulehduksia, kiihdyttää verenkiertoa ja sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, jotka ovat erityisen tärkeitä akneiholle. Se suojaa ihoa myös UV-säteiltä.

Suosi mineraalimeikkejä
Mineraalimeikit ovat kevyitä, antibakteerisia ja rauhoittavia. Usein jo paksun meikkivoiteen vaihtaminen mineraalimeikkipohjaan voi helpottaa aknea.

Aikuisiän aknen hoitaminen on hidasta, eikä ole mitään yhtä keinoa, joka auttaisi kaikkia. Kaikkea kannattaa kokeilla ja yrittää löytää se itselleen sopivin tapa pitää akne mahdollisimman oireettomana.