logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Ristiallergiat

.: Muut artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

"Ristiallergia" tarkoittaa allergiareaktiota, jossa sama IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Eniten ristireaktioita aiheutuu liittyen koivun siitepölyallergiaan: lähes joka toinen koivulle allerginen saa oireita joistakin tietyistä kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Myös muut siitepölyallergiat voivat aiheuttaa ristireaktiota.

Ruusukasvien LTP-allergia on yleisin LTP-allergia. Mm. omena, päärynä, luumu ja mantelit kuuluvat ruusukasveihin ja ne voivat aiheuttaa pahan allergiareaktion. LTP on lipidien kuljetusproteiini, joita on kaikissa kasveissa.

Ristiallergioiden ruoka-aineoireet esiintyvät useimmiten suun, nielun ja huulten alueella. Kurkkua tai suuta saattaa kutitella, turvotustakin voi esiintyä. Useimmiten oireet menevät ohi melko nopeasti.

Jos ruoka-aineallergiat tuntuvat vaihtelevan kausittain, kyseessä on todennäköisesti ristiallergia: siitepölyaikaan oireet ovat voimakkaampia, talvella oireita ei välttämättä esiinny ollenkaan tai ne ovat hyvin lieviä. siitepölyallergia voi muuttua iän myötä, silloin myös ristiallergian oireet saattavat muuttua.

Koivun siitepölylle allerginen saattaa saada oireita seuraavista:
Omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, nektariini, kiivi, ananas, mango, passionhedelmä, viinirypäle, raaka porkkana, selleri, raaka peruna, fenkoli, tomaatti, paprika, hasselpähkinä, maapähkinä, saksanpähkinä, mantelit, marsipaani, kastanja, seesamin- ja auringonkukan siemen, pinjansiemen, jotkut mausteet.

Näistä heinien siitepölylle allerginen saattaa saada oireita:
Vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, maissi, raiheinä, herne, meloni, maapähkinä, soija, tomaatti.

Nämä ruoka-aineet saattavat aiheuttaa oireita pujon siitepölylle herkistyneille:
Persilja, palsternakka, selleri, valkosipuli, kamomilla, raaka porkkana, fenkoli, hunaja, siitepölyvalmisteet, mausteet: anis, korianteri, kumina.

Mausteet, jotka yleisimmin aiheuttavat oireita:
Pippurit, kaneli, curry-mausteseos, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri, sinappi.

On hyvä muistaa, että kaikki luettelosta löytyvät ruoka-aineet eivät automaattisesti aiheuta oireita ja niitä kanntatta kokeilla syödä paitsi eri vuodenaikoina, myös eri tavalla valmistettuina tai kypsennettyinä. Kypsennys tai muu valmistusprosessi muuttaa proteiiniketjun rakennetta ja monet tietyille ruoka-aineille allergiset henkilöt voivat nauttia niitä vaikka raa´an hedelmän tai vihanneksen syöminen olisikin mahdotonta. Kokeileminen on turvallista: jos ruoka-aineallergian taustalla on siitepölyristireaktio, hyvin voimakkaan allergisen reaktion (anafylaksian) riski on matala. Pikapakasta ja syö saman tien, ryöppää, kuivaa, kuumenna, soseuta tai mehusta. Kätke piirakkaan, tee hiilloa tai käytä säilykkeinä.