logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Pähkinäallergia

.: Muut artikkelit aiheesta Allergiat

Artikkelikuva

Usein hieman naureskellaan esim. maapähkinäpussin kyljessä olevalle tekstille "saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää", mutta teksti on ihan oikein: pähkinöiksi sanotaan monen eri kasvisuvun edustajia eivätkä kaikki pähkinöiksi kutsut ole oikeasti pähkinöitä. Usein kuitenkin samoilla linjastoilla tai samoissa tiloissa käsitellään myös esim. hasselpähkinöitä ja pienikin määrä saattaa olla allergiselle kohtalokas. Siksi varoitus on paikallaan.

Pähkinäallergia ei liity siitepölyallergiaan, eivätkä pähkinöiden proteiinit muutu esim. kuumentaessa, kuten muiden hedelmien ja vihannesten proteiinit muuttuvat. Vakavasta, kuolemanvaaran aiheuttavasta pähkinäallergiasta kärsii alle 2 % väestöstä.

Nämä OVAT pähkinöitä:

• Hasselpähkinä on pähkinä ja usein voimakkaasti allergisoiva koivun sukulainen.

• Macadamiapähkinä kuuluu proteakasveihin. Macadamiapähkinä on pähkinä ja aiheuttaa samoja oireita kuin muutkin pähkinät.

Nämä EIVÄT OLE pähkinöitä, mutta saattavat aiheuttaa allergiaoireita:

• Saksanpähkinä on pyökkisuvun, Juglans regia –puun luumarja, eikä siten tarkkaan ottaen ole pähkinä lainkaan. Maapähkinälle allergisista n. 30 % reagoi myös saksanpähkinään. Saksanpähkinälle allergiset reagoivat joskus muihinkin puupähkinöihin (esim. pekaani-, pistaasi-, cashew- ja parapähkinä).

• Pekanpähkinä kuuluu myös pyökkikasveihin ja molemmat, sekä saksanpähkinä että pekanpähkinä, reagoivat ristiin koivun siitepölyn ja toistensa kanssa.

• Maapähkinä (peanut, hernepähkinä) on palkokasvi, ei pähkinä.

• Cashew-pähkinä on munuaispuun siemen ja sopii useimmiten myös koivuallergisille.

• Manteli, parapähkinä ja pistaasipähkinä ovat luumarjoja, eivätkä yleensä aiheuta allergiaoireita koivuallergisille harvaa poikkeusta lukuun ottamatta.

• Parapähkinä kuuluu huppukasveihin. Suomenkielisestä nimestä huolimatta se ei ole pähkinä, mutta kodan sisällä olevia siemeniä kutsutaan pähkinöiksi.

• Kookospähkinä on palmukasvi. Muutamalle prosentille saksanpähkinäallergisista tulee oireita myös kookospähkinästä.

Vaikka jotkut tässä luetelluista "ei-pähkinöistä" aiheuttaisivat allergisia reaktioita, monet pystyvät nauttimaan niitä, ainakin pieniä määriä, esim. paahdettuina. Näiden luumarjojen, palkokasvien ja huppu- ja palmukasvien siemenien proteiiniketjut muuttuvat kuumennettaessa.

Aiheeseen liittyviä tuotteita: