logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Tee itse tuoksupotpourri

.: Katso artikkelit aiheesta Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Artikkelikuva

Tuoksupotpourrin tekeminen on hauskaa, helppoa ja mielenkiintoista. Itse tehty potpourri on myös ihana lahja, josta voit tehdä hyvin henkilökohtaisen ja saajan näköisen ja tuoksuisen.

Kukkia, yrttejä ja muita tekotarpeita voi ostaa kaupastakin, mutta itse kerättyjen ainesten keruuaika on tietysti kesällä ja syksyllä. Kerää ja kuivaa kukkia, lehtiä ja yrttejä, siemenkotia, käpyjä, marjoja, hedelmien kuoria tai viipaleita, jo kuihtuneita kukintoja ja erilaisa heiniä - vain mielikuvitus on rajana! Kuivaa kasvinosat huolellisesti.

Näiden lisäksi tarvitset valitsemiasi eteerisiä öljyjä ja tuoksun kiinnittämiseen orrisjuurta tai puulastuja. Orrisjuuri luovuttaa tuoksumolekyylejä hitaasti ja saat nauttia potpourrista pidempään. Koska orrisjuuri saattaa näyttää suttuiselta varsinkin avonaisessa astiassa pidettävässä potpourrissa, tuoksujen kiinnitykseen voi käyttää myös puulastuja. Halutessasi voit värjätä puulastut esim. veteen sekoitetuilla karamelliväreillä tai luonnon omilla väriaineilla kuten vaikkapa punajuuri, sipulinkuoret tai nokkonen.

OHJE:
1. Valitse itsellesi mieluisat kuivat ainekset ja eteeriset tuoksut. Jos haluat käyttää esim. kanelitankoja tai muita aineksia joissa itsessään on voimakas tuoksu, lisää ne vasta valmiiseen potpourriin.
2. Sekoita eteerinen öljy orrisjuureen tai puulastuihin. Jos haluat esim. litran valmista potpourria, orrisjuurta tarvitaan n. 1,5 rkl ja puulastuja vastaava määrä. Eteeristä öljyä lisätään 10 tippaa.
3. Sekoita kaikki ainekset laakeassa kulhossa. Varsinkin kuivatut kukat ja lehdet rikkoontuvat helposti, laakeassa astiassa mahdut käsittelemään niitä hellävaraisemmin ja öljy ja kiinnitysaine pääsevät leviämään niihin tasaisemmin. Käytä puukauhaa tai suojakäsineitä jotta öljy ei imeydy käsiisi.
4. Laita valmis seos paperipusiin tai kannelliseen astiaan ja vie se pimeään tilaan tekeytymään 4-6 viikoksi. Käy välillä kääntelemässä pussia tai astiaa varovasti jotta tuoksut varmasti levittyvät tasaisesti. Tämä varmistaa myös sen, että potpourri pysyy kuivana.
5. Kun potpourri on valmis, voit laittaa sen esille haluamaasi astiaan. Voit tehdä siitä myös tuoksupusseja tai pakata kauniiseen läpinäkyvään purkkiin tai pussiin lahjaksi menevät. Esim. laventelista saat ihanat tuoksupussit vaikkapa vaatekaappiin. Jos laitat potpourrin patenttikorkilliseen lasipurkkiin, tuoksun voimakkuutta on helppo säädellä tarpeen mukaan kantta raottamalla.

Laventelipotpourri
syntyy kuivatuista laventelinkukista ja -lehdistä ja eteerisestä laventeliöljystä. Jos teet tuoksupusseja, voit käyttää orrisjuurijauhetta, jos teet kulhossa säilytettävän potpourrin voit kiinnitteenä käyttää esim. violetiksi tai vihreäksi värjättyjä puulastuja. Myös kokonaiset, varsineen kuivatut laventelinoksat lisäävät asetelman näyttävyyttä.

Tuoksupussi vaatekaapissa pitää koiperhoset loitolla, makuuhuoneessa se rauhoittaa ja rentouttaa.

Ruusupotpourri
tehdään tietysti kokonaisena kuivatuista ruusunkukista, niiden terälehdistä ja eteerisestä ruusuöljystä. Värjää puulastut kukkien kanssa sävy sävyyn. Ruusuöljyä voit lisätä asetelmaan myös jälkeenpäin kun tuoksu alkaa haihtua.

Ruusupotpourri vahvistaa naisen elinvoimaa.

Teepuupotpourri
voi koostua vaikkapa erilaisista kuivatuista lehdistä, siemenkodista, kuivatuista sitrushedelmäviipaleista, kävyistä ja teepuuöljystä. Puulastut sopivat tähän asetelmaan myös luonnonvärisinä.

Teepuuöljyssä on melko voimakas tuoksu ja se sopii hyvin raikastamaan ilmaa.

Patsulipotpourri
kannattaa tehdä hyvin maanläheisistä, vähän miehekkäistäkin aineksista. Käytä kuivuneita oksia, käpyjä, lootuksensiemenkotia ja muita kohtuullisen kookkaita, tummia aineksia. Ne ovat visuaalisesti riittävän voimakkaita elementtejä intensiivisen patsuliöljyn rinnalle.

Patsuliöljy on miehekäs, eroottinen ja sensuelli. Koska se myös rauhoittaa, se sopii esim. makuuhuoneen tuoksupotpourriin hyvin. Öljyn määrän suhteen kannattaa kuitenkin olla varovainen koska patsuliöljyssä on hyvin voimakas tuoksu.

Aiheen tuotteita

Piparminttu, eteerinen öljy 10 ml

Piparminttu, eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Sitronella eteerinen öljy 10 ml

Sitronella eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Cajeput eteerinen öljy 10 ml

Cajeput eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta

Kamomilla eteerinen öljy 10 ml

Kamomilla eteerinen öljy 10 ml
6.95
◉ Heti varastosta
»