Siedätyshoidon suosio on kasvamassa, eikä ihme: siedätyshoidolla on mahdollista päästä jopa kokonaan ja pysyvästi eroon allergiaoireista.
Mitä siedätyshoito tarkoittaa?
Siedätyshoidolla tarkoitetaan allergian syynmukaista hoitoa. Tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergian aiheuttajaan. Allergisen henkilön toleranssia parannetaan saattamalla henkilö kosketuksiin allergeenin kanssa hallitusti ja turvallisesti. Onnistuneella siedätyshoidolla voidaan parhaimmillaan lievittää kaikkia allergiaoireita kuten nuhaa, nenän tukkoisuutta, silmäoireita ja allergian aiheuttamia astmaoireita. Siedätyshoidon suurin ero lääkkeisiin on siis se, että lääkkeillä hoidetaan ja lievitetään vain oireita ja niitäkin ainoastaan hetkellisesti, siedätyshoidolla päästään parhaassa tapauksessa allergiasta kokonaan eroon.
Yleisimmin siedätyshoidolla hoidetaan siitepöly-, eläin-, ja pölypunkkiallergiaa, mutta myös vakavaa pistiäisallergiaa voidaan hoitaa siedättämällä. Allergisen nuhan siedätyshoitoon menee noin kolme vuotta, pistiäisallergian siedättämiseen viisi.
Kenelle siedätyshoito sopii?
Siedätyshoito sopii kaikille aikuisille, raskaana oleville naisille siedätyshoioa ei tehdä. Siedätyshoitoa voivat saada myös lapset (yli 5-vuotiaat) ja nuoret. Yläikärajaa ei ole. Mitä varhemmin siedätyshoito aloitetaan, sen parempia ovat tulokset. Myös työikäisten kannattaa kysyä lääkäriltä siedätyshoidon mahdollisuudesta. Oman terveyden parantamisen lisäksi siitä on myös suora kansantaloudellinen hyöty, koska astma ja allergia aiheuttavat joko suorasti, tai epäsuorasti sairaslomien tarvetta. Myös riski sairastua astmaan pienenee kun allergiaa hoidetaan tehokkaasti. Yli 80 % siitepölyallergikoista hyötyy siedätyshoidosta merkittävästi.
Pistoshoito
Koivu-, heinä-, koira-, kissa- ja hevosallergiaa hoidetaan pistoksilla.
Pistoshoito annetaan lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla. Pistokset laitetaan olkavarteen ihon alle. Alussa hoitokertoja on 1 - 2 viikon välein noin 7 viikon ajan, myöhemmin pistosten välejä harvennetaan 4 - 8 viikkoon. Näin jatketaan kolmen vuoden ajan.
Koska pistoshoitoon liittyviä mahdollisia haittavaikutuksia ei pystytä ennakoimaan, potilasta tarkkaillaan ainakin puoli tuntia pistoksen jälkeen. Yleensä reaktiot ovat melko lieviä ja niitä ovat pistokohdan punoitus, paukamat ja kutina, lievä nokkosihottuma, nuha tai astmaoireet. Oireet hoidetaan lääkityksellä ja ne vähenevät yleensä hoidon edetessä.
Koivun pistoshoito on paras aloittaa viimeistään tammikuun lopussa, eli hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua. Heinän pistoshoito aloitetaan myöhemmin keväällä, 2–3 kuukautta ennen kukinnan alkua.
Eläinallergiaan pistossiedätyshoitoa annetaan silloin, kun esim. lapsi saa merkittäviä oireita epäsuorastakin eläinkontaktista ja aikuisille, jotka altistuvat esim. ammattinsa puolesta näille eläimille. Koiran ja kissan allergeenien siedätyshoito voidaan aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa.
Pistossiedätyshoitoa mehiläisen ja ampiaisen myrkyille voi saada henkilö jolla on riski saada yleisoireita (anafylaksiaa) pistiäisen myrkystä. Yli 90 % ampiaismyrkylle ja 90 % mehiläisen myrkylle allergisista saa siedätyshoidosta täyden suojan. Pistiäisten pistoshoito voidaan aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Hoito kestää viisi vuotta.
Siedätyshoitouute haetaan itse apteekista, mutta pistos laitetaan vastaanotolla. Pistoshoidosta ei saa Kela-korvausta. Vakuutuksen avulla pistoshoidon saattaa saada, ainakin osittain, korvattua. Tämä kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.
Kielenalustabletti
Heinä (timotei)- ja pölypunkkiallergian siedätyksessä käytetään kielenalustablettia. Myös koivuallergiaan on tulossa tablettihoito, jonka odotetaan olevan saatavilla Suomessa ennen vuoden 2020 siitepölykautta.
Ensimmäinen tabletti otetaan vastaanotolla, jatkossa kotona. Tabletti otetaan päivittäin kolmen vuoden ajan.
Timotein kielenalustablettihoito voidaan aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta paras hetki on n. neljä kuukautta ennen kukinnan alkua. Myös pölypunkkisiedätys voidaan aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa.
Tablettisiedätyshoito on pistoshoitoa kalliimpi, mutta lääke kuuluu peruskorvattaviin lääkkeisiin joista saa Kela-korvauksen.
Liuoshoito
Koivu- ja heinäallergiaa voidaan hoitaa liuoshoidolla. Koska liuoshoito on Suomessa vielä uusi hoitomuoto, sen saamiseen tarvitaan lääkärin kirjoittama erityislupahakemus ja B-lausunto.
Liuoshoito toteutetaan kausiluontoisesti. Kolmena peräkkäisenä vuotena liuos tiputetaan kielen alle viiden kuukauden ajan. Useimmiten hoitojakso ajoittuu heti vuoden alkuun, tammikuusta toukokuuhun. Hoidon voi tehdä kotona ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen. Seurantakäyneillä käydään yleensä kerran vuodessa.
Liuoshoidon korvattavuudesta löydät lisätietoa täältä: KELA/Koivun allergeeniuute ja heinien allergeeniuute
Miten siedätyshoitoon pääsee?
Perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon kautta siedätyshoitoarvioon pääsee lääkärin lähetteellä. Myös yksityiset lääkäriasemat tarjoavat siedätyshoitoa. Vastaanotolla määrätään tarvittavat siedätystä edeltävät tutkimukset, kuten esim. verikokeet, prick-testi ja keuhkofunktiotutkimus sekä vasta-ainetutkimus. Lääkäri määrittelee tarvittavat allergiatestit asiakkaan mukaan. Lääkärin lähete on aina edellytys Kela- tai vakuutuskorvaukselle.
Kun tarvittavat testit on tehty, lääkäri arvioi tehokkaimman vaihtoehdon ja mikäli vaihtoehtoja on useampia, hoitomuoto päätetään yhdessä potilaan kanssa. Lääkäriä kiinnostaa myös potilaan oma motivaatio, koska siedätyshoitoon on sitouduttava vähintään kolmeksi vuodeksi.
Koska tutkimukset vievät oman aikansa ja siedätyshoito aloitetaan jo ennen siitepölykautta, arvioon on syytä mennä hyvissä ajoin jo edellisen siitepölykauden loputtua tai viimeistään myöhemmin syksyllä.
Kuinka nopeasti siedätyshoito tehoaa?
Siedätyshoidon teho on yksilöllinen. Joitakin se auttaa jo ensimmäisenä vuotena ja kolmen vuoden kuluttua monet ovat täysin oireettomia. Joidenkin oireet palaavat vuosien mittaan, mutta yleensä uutta hoitojaksoa ei tarvita.
Siedätyshoidon aikana käytetään myös oireenmukaisia lääkkeitä tarpeen mukaan. Suolapiipun käyttäminen on siedätyshoidon aikana on turvallista koska se ei sisällä mitään lääkeaineita eikä aiheuta sivuoireita.