logo

.: Kaikki aihealueet .: Kaikki artikkelit aiheesta Allergiat

Höyhen- ja untuva-allergia

Artikkelikuva

Huonosti nukuttu yö, tukkoinen olo - piileekö ongelma sängyssä?

Höyhenallergiaa?
Höyhenet voivat aiheuttaa allergista nuhaa ja astmaa, mahdollisesti myös atooppista dermatiittia. Tärkeimmät aiheuttajat ovat ankan, hanhen ja kanan höyhenet joita on perinteisesti käytetty tyynyjen ja peittojen täytteenä. Höyhenallergia sinällään on harvinainen, eikä höyhen itsessään yleensä aiheuta allergiaa, mutta niiden sisältämä valkuainen saattaa sen tehdä.

Untuva/höyhentyynyt ja -peitteet voivat siis aiheuttaa hengityselinvaivoja ja tukkoisuutta. Nykyään on kuitenkin olemassa jopa Allergia- ja Astmaliiton hyväksymiä untuvatuotteita jotka sisältävät huolellisesti puhdistettuja ja jalostettuja untuvia ja höyheniä. Ne ovat käyneet läpi kaksinkertaisen pölynpoiston, pesun ja kuumennuksen. Tuotteiden luvataan olevan täysin puhtaita allergisoivista ainesosista. Joillekin nämä tuotteet sopivat, joillekin eivät - kokeilemalla se selviää.

Sea Air Aroma- ja suoladiffuusori Bluetooth

Sea Air Aroma- ja suoladiffuusori Bluetooth

Hengitä kosteaa, suolaista ilmaa - Mukana kaiutin

Kauko-ohjattava haihdutin bluetooth-kaiuttimella. Lisää vesisäiliöön puhdasta vettä, hippunen meri- tai vuorisuolaa ja nauti kosteasta, suolaisesta ilmasta missä vain! Halutessasi voit lisätä veteen myös mieleistäsi eteeristä öljyä. Laitteessa on sisäänrakennettu bluetooth-kaiutin, jonka kautta voit kuunnella puhelimesi musiikkia.

Hinta 75.00


Joskus höyhen- ja untuvavuodevaatteille saattaa herkistyä myös pikkuhiljaa. Aluksi uudet, ilmavat ja pehmeät täkit ja tyynyt tuntuvat hyviltä, mutta jonkin ajan kuluttua alkavat vaivat. Mm. tukkoisuus aamulla, silmien kirvely, päänsärky ja kuivuvat limakalvot voivat olla oireita höuhenien valkuaiselle herkistymisestä. Herkkänenäisin voi itsekin haistaa silkin tuoksua muistuttavan hajun makuuhuoneessa. Tuoksu kertoo valkuaispölystä joka leviää kaikkialle huoneeseen ja aiheuttaa oireet.

Pölypunkin pesä?
Jos tuntuu, että peitot ja tyynyt aiheuttavat allergiaoireita, kannattaa myös tarkistaa niiden alkuperä ja ikä. Varsinkin vanhemmissa höyhen- ja untuvatekstiileissä saattaa olla pölypunkkeja jotka voivat olla yksi syy oireisiin.

Pölypunkit lisääntyvät nopeasti silloin, kun ilman lämpötila on noin 25°C ja suhteellinen kosteus on suuri. Koska punkki saa suurimman osan ravinteistaan ihmisen ihohilseestä, niitä esiintyy eniten vuoteissa ja makuuhuoneissa. Oireet alkavat kun hengitetään pölypunkkien eritteitä tai niiden kuivuneita osia.

Yleisesti ottaen pölypunkit ovat lähes kadonneet Suomesta. Asuntojen kuiva sisäilma ja vuodevaatteiden uudet materiaalit ovat vaikuttaneet pölypunkin vähenemiseen. Eläin ei viihdy keinokuituisissa vuodevaatteissa ja vaatii lähes 60 % ilmankosteuden menestyäkseen.

Mikä avuksi?

Untuva- ja höyhenVuodevaatteiden tuulettaminen tai peseminen kotioloissa ei riitä allergeenien poistamiseen. Turvallisinta on vaihtaa vuodevaatteiden materiaali muihin kuituihin. Vaikka keinokuidut eivät tuntuisi houkuttelevimmalta vaihtoehdolta ne ovat turvallisimpia allergikon peittojen ja tyynyjen täytteinä.

Mitkä materiaalit ovat turvallisimpia lakanoissa ja tyynyliinoissa?

Puuvilla
Laadukas, tiheä ja tiukkaan kudottu kampapuuvilla pölyää vähiten, kestää 60 °C pesua ja yleensä vain paranee iän myötä. Esim. puuvillasatiini tuntuu miellyttävältä iholla ja hohtava, liukas pinta pölyää huomattavan vähän. Puuvillalakanat kannattaa mankeloida tai silittää pölyämisen vähentämiseksi mikäli kärsii pölyn aiheuttamista hengityselinvaivoista.

Pellava
Pellavalakanat ovat ympäristöystävällinen valinta. Raskautensa takia ne tuntuvat ylellisiltä ja imevät hyvin kosteutta, hylkivät likaa, eivät nukkaannu eivätkä allergisoi.

Pellavalakanat kestävät hyvin pesua ja ne paranevat jokaisen pesukerran jälkeen. Myös rypistyvyys vähenee pesujen myötä. Varsinkin uudet pellavalakanat saattavat pölytä aluksi, mutta mankelointi tai silittäminen vähentävät tätäkin ongelmaa.

Luonnonsilkki
Silkki on eläinperäinen tekstiilikuitu. Se ei sovellu allergiselle henkilölle vuodevaatteisiin mikäli se ei kestä 60 °C vesipesua. Kuten untuvalle, myös silkille saattaa herkistyä pikkuhiljaa.

Lyoselli
Lyoselli on selluloosasta valmistettu muuntokuitu. Selluloosa liuotetaan NMMO-liuottimeen joka voidaan ottaa prosessissa talteen. Näin kuidun valmistuksesta ei pääse haitallisia aineita ympäristöön.

Lyoselli on pehmeää, mutta lujaa, jopa lujempaa kuin puuvilla. Käytössä se on helppo materiaali ja siinä yhdistyvät luonnon- ja tekokuitujen hyvät ominaisuudet. Lyoselli imee hyvin kosteutta, on miellyttävän viileä kuumalla ja lämmittävä kylmällä. Se on luonnostaan antibakteerinen, kuidun pinta on tasainen ja siinä on hienostunut, himmeä kiilto. Lyoselli tunnetaan myös kauppanimellä Tencel.

Lyoselli-kuitua käytetään vuodevaatteissa puuvillaan sekoitettuna esim. 60 % puuvillaa ja 40 % lyosellia. Se kestää 60 °C pesun ja kuumalla silittämisen. Lyosellisekoitteet sopivat erittäin hyvin allergiaperheen vuodevaatteisiin.

Pese kaikki vuoteeseen tulevat tekstiilit ennen käyttöönottoa. Ne sisältävät hyvin todennäköisesti erilaisia viimeistelyaineita, mm. formaldehydiä, joiden avulla lakanat ja tyynyliinat pysyvät sileinä ja siisteinä aina tuotantolaitoksesta kotiin asti.

Tuuleta ja puistele vuodevaatteita säännöllisesti. Kaikista kuiduista, myös keinokuidusta, irtoaa pieniä hiukkasia jotka voivat ärsyttää ihoa tai hengityselimiä.

Silitä tai mankeloi lakanat, pussilakanat ja tyynyliinat. Pinta tiivistyy ja pölyäminen vähenee.

Imuroi sänky säännöllisesti.

Käytä irrotettavia patjan- ja tyynynsuojuksia jotka on helppo pestä pesukoneessa silloin, tällöin.

Pese ja vaihda myös tyynyt riittävän usein.

• Jos pidät viherkasveista ja makuuhuoneeseen on mahdollista sellaisia tuoda, suosi ilmaa puhdistavia kasveja.
Tehokkaimpia ilmanpuhdistajia ovat limoviikuna ja helppohoitoinen rönsylilja. Kultapalmu ja saniaiset sekä puhdistavat, että kosteuttavat ilmaa. Aloe verat, mehikasvit, kaktukset ja traakkipuut erittävät happea öisin ja sopivat tästä syystä makuuhuoneeseen erittäin hyvin. Myös anopinkielet ovat aktiivisimmillaan öisin. Silloin ne erittävät happea ja poistavat ilmasta epäpuhtauksia.

Viherkasvien aiheuttamat allergiaoireet ovat erittäin harvinaisia. Allergiaoireita aiheuttavat viherkasvien siitepöly ja maitiaisnesteet. Maitiaisnestettä erittäviä kasveja ovat mm. viikunat (fiikukset, Ficus - erityisesti limoviikuna), jukkapalmut, tyräkit, traakkipuut ja viirivehka. Näitä ja kukkivia, tai muuten voimakkaasti tuoksuvia, viherkasveja kannattaa siis välttää ainakin makuuhuoneessa jos epäilee niiden aiheuttavan allergisia oireita. Jos viherkasvien myötä alkaa esiintyä aamuista nuhaa, tukkoisuutta tai astmaattisia oireita, kannattaa viherkasvit poistaa makuuhuoneesta.