Joka kolmas suomalainen työikäinen ihminen kärsii ajoittain alaselän kivuista ja joka kymmenes on käynyt vuoden sisällä selkäkipujen takia lääkärissä. Alaselän äkilliset kivut ovat yleisimpiä ja ne johtuvat pääasiallisesti lihasten jännittymisestä ja ovat lyhytkestoisia. Työasennot, liika istuminen ja ylipaino ovat yleisimmät syyt alaselän kipuihin ja särkyihin. Myös niskan ja hartian alueiden säryt ovat yleisiä ja syyt yleensä melko samat.
KUINKA EHKÄISTÄ SELKÄKIPUA
LIIKUNTA
Tehokkain tapa ennaltaehkäistä selkäkipuja on huolehtia selkä- ja vatsalihasten kunnosta liikkumalla säännöllisesti koska selkärangan- ja selän lihaskudosten terveys on riippuvaista säännöllisestä liikkeestä. Selkälihakset tukevat ja ojentavat selkärankaa sivulta, kiertävät vartaloa ja ennen kaikkea ojentavat pyöristyneen selkärangan suoraksi. Syvillä selkälihaksilla on suurin merkitys selän hyvinvoinnin kannalta, koska ne ylläpitävät asentoa. Vatsalihakset puolestaan tukevat selkärankaa rangan etupuolelta.
PAINONHALLINTA
Ylipainon ei välttämättä ole ensisijainen syy selkäkipuihin, mutta ylipaino ja lihavuus hidastavat toipumista ja kasvattavat riskiä kivun uudelleen alkamiseen.
Usein suuri osa ylipainosta johtuu vatsan alueelle kertyneestä ylimääräisestä rasvakudoksesta ja kehon painopiste siirtyy eteenpäin aiheuttaen selälle painetta. Myös selkärangan kuormitus nousee kehon painon myötä.
Painonhallinnassa tärkeitä tekijöitä ovat oikeanlainen ravinto ja liikunta, jotka molemmat edesauttavat myös selkävaivojen paranemista ja vähenemistä.
TYÖERGONOMIA
Työasentoihin on syytä kiinnittää huomiota. Istuminen näyttöpäätteellä tai auton ratissa, varsinkin huonossa asennossa, ovat omiaan aiheuttamaan selkäsärkyjä. On myös todettu, että työolojen psykologisilla tekijöillä on merkitystä selkäkipujen synnyssä.
Nostaessa ja raskaita töitä tehtäessä työasentoihin on kiinnitettävä erityisen suurta huomiota. Taakan ei tarvitse olla kovinkaan suuri, kun väärä tai huono nostoasento voi aiheuttaa pitkäänkin jatkuvan selkäkivun.
KUINKA HOITAA SELKÄKIPUA
KIPULÄÄKKEET
Tavallisen selkäkivun hoitoon voi käyttää kipulääkettä (parasetamoli). Jos kipu on kohtalaista tai voimakasta, reseptivapaista tulehduskipulääkkeistä löytyy apu.
LIIKUNTA
Kun kipu on poissa, liikkuminen helpottuu. Normaali liikkuminen, esim. kävely ja varovainen venyttely, ovatkin parhaat lääkkeet satunnaisten selkäkipujen hoitoon. Muita hyviä liikuntamuotoja ovat pyöräily ja uinti. Sängyssä makaamalla selkäkipu ei parane, kipu saattaa jopa paheta.
OSTEOPATIA
Manuaalinen hoitomuoto, osteopatia, on hoitomuoto jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään kehon rakenteellisia ja toiminnallisia häiriö- ja kiputiloja. Osteopaatit ovat erikoistuneet käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita. Moni on saanut avun selkävaivoihinsa osteopaatilta.
LÄMPÖ JA HIERONTA
Satunnaista selkäkipua voi hoitaa myös lämmöllä ja hieronnalla. Varsinkin hartioiden ja niskan alueen säryt johtuvat usein työasennoista ja illalla lämmittävä hieronta tekee hyvää ja rentouttaa. Valikoimastamme löydät erilaisia elektronisia hierontatalaitteita, jotka lievittävät lihaskipuja, jäykkyyttä ja lisäävät veren virtausta lihaksiin. Jos selkäkipu johtuu lihaksen tulehduksesta, lämpö- tai hierontahoitoa ei suositella käytettäväksi.
LINKIT: Hierontalaitteet PainKill