logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Selkä- ja hartiakivut

.: Katso artikkelit aiheesta Kipu ja särky

Artikkelikuva
Joka kolmas suomalainen työikäinen ihminen kärsii ajoittain alaselän kivuista ja joka kymmenes on käynyt vuoden sisällä selkäkipujen takia lääkärissä. Alaselän äkilliset kivut ovat yleisimpiä ja ne johtuvat pääasiallisesti lihasten jännittymisestä ja ovat lyhytkestoisia. Työasennot, liika istuminen ja ylipaino ovat yleisimmät syyt alaselän kipuihin ja särkyihin. Myös niskan ja hartian alueiden säryt ovat yleisiä ja syyt yleensä melko samat.

KUINKA EHKÄISTÄ SELKÄKIPUA

LIIKUNTA
Tehokkain tapa ennaltaehkäistä selkäkipuja on huolehtia selkä- ja vatsalihasten kunnosta liikkumalla säännöllisesti koska selkärangan- ja selän lihaskudosten terveys on riippuvaista säännöllisestä liikkeestä. Selkälihakset tukevat ja ojentavat selkärankaa sivulta, kiertävät vartaloa ja ennen kaikkea ojentavat pyöristyneen selkärangan suoraksi. Syvillä selkälihaksilla on suurin merkitys selän hyvinvoinnin kannalta, koska ne ylläpitävät asentoa. Vatsalihakset puolestaan tukevat selkärankaa rangan etupuolelta.

PAINONHALLINTA
Ylipainon ei välttämättä ole ensisijainen syy selkäkipuihin, mutta ylipaino ja lihavuus hidastavat toipumista ja kasvattavat riskiä kivun uudelleen alkamiseen.
Usein suuri osa ylipainosta johtuu vatsan alueelle kertyneestä ylimääräisestä rasvakudoksesta ja kehon painopiste siirtyy eteenpäin aiheuttaen selälle painetta. Myös selkärangan kuormitus nousee kehon painon myötä.
Painonhallinnassa tärkeitä tekijöitä ovat oikeanlainen ravinto ja liikunta, jotka molemmat edesauttavat myös selkävaivojen paranemista ja vähenemistä.

TYÖERGONOMIA
Työasentoihin on syytä kiinnittää huomiota. Istuminen näyttöpäätteellä tai auton ratissa, varsinkin huonossa asennossa, ovat omiaan aiheuttamaan selkäsärkyjä. On myös todettu, että työolojen psykologisilla tekijöillä on merkitystä selkäkipujen synnyssä.

Nostaessa ja raskaita töitä tehtäessä työasentoihin on kiinnitettävä erityisen suurta huomiota. Taakan ei tarvitse olla kovinkaan suuri, kun väärä tai huono nostoasento voi aiheuttaa pitkäänkin jatkuvan selkäkivun.

KUINKA HOITAA SELKÄKIPUA

KIPULÄÄKKEET
Tavallisen selkäkivun hoitoon voi käyttää kipulääkettä (parasetamoli). Jos kipu on kohtalaista tai voimakasta, reseptivapaista tulehduskipulääkkeistä löytyy apu.

LIIKUNTA
Kun kipu on poissa, liikkuminen helpottuu. Normaali liikkuminen, esim. kävely ja varovainen venyttely, ovatkin parhaat lääkkeet satunnaisten selkäkipujen hoitoon. Muita hyviä liikuntamuotoja ovat pyöräily ja uinti. Sängyssä makaamalla selkäkipu ei parane, kipu saattaa jopa paheta.

OSTEOPATIA
Manuaalinen hoitomuoto, osteopatia, on hoitomuoto jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään kehon rakenteellisia ja toiminnallisia häiriö- ja kiputiloja. Osteopaatit ovat erikoistuneet käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita. Moni on saanut avun selkävaivoihinsa osteopaatilta.

LÄMPÖ JA HIERONTA
Satunnaista selkäkipua voi hoitaa myös lämmöllä ja hieronnalla. Varsinkin hartioiden ja niskan alueen säryt johtuvat usein työasennoista ja illalla lämmittävä hieronta tekee hyvää ja rentouttaa. Valikoimastamme löydät erilaisia elektronisia hierontatalaitteita,  jotka lievittävät lihaskipuja, jäykkyyttä ja lisäävät veren virtausta lihaksiin. Jos selkäkipu johtuu lihaksen tulehduksesta, lämpö- tai hierontahoitoa ei suositella käytettäväksi.

KIPUVOITEET JA -LAASTARIT
Kipuvoiteiden teho perustuu usein lämpöön ja siten lihaksen rentouttamiseen. Esim. Rheunol -kipubalsamia voi käyttää tilapäisten lihaskipujen hoitamiseen, sekä selkä- ja nivelvaioihin, venähdyksiin ja nyrjähdyksiin ja PainKill-kipulaastarit sopivat pienten, paikallisten kipu- ja jännitystilojen lievittämiseen.

KUNTOUTUS
Pidempään jatkuneiden, liikkumista rajoittavien selkäkipujen jälkeen on suositeltavaa kuntouttaa ja vahvistaa vartalon ja jalkojen lihaksia lihaskuntoharjoittelulla. Jos kuntosali ei ole tuttu paikka, ensi alkuun kannattaa harjoitella ohjatusti jotta lisävammoja ei pääse syntymään.

Tässä myös muutama vinkki siihen, kuinka arkiaskareet sujuvat selkää säästäen:

Kotona:
• Älä istu tai seiso samassa asennossa liian pitkään. Muista vaihtaa asentoa, nouse seisomaan ja venyttele, ota muutama askel.
• Jos teet jotakin pidempään seisten, nosta toinen jalka pienelle korokkeelle.
• Pyri istuessasi pitämään polvet lantiota korkeammalla ja polvet 90 asteen kulmassa.
• Mm. lattioiden pesu, lakaiseminen ja imurointi ja muut arkiset askareet voivat olla selälle yllättävän raskaita kotitöitä. Tee työ pätkissä ja oikaise selkä välillä kunnolla ja lepää.
• Nuku kyljelläsi, älä käytä liian korkeaa tyynyä ja valitse itsellesi sopiva patja.
• Käytä reppua aina kun mahdollista.

Töissä
• Valitse työtuoliksi ristiselkääsi hyvin tukeva malli. Säädettävyys ja tuolin alla olevat pyörät ovat lisäbonus. Myös ns. satulatuolit ja seisomatuolit ovat hyviä selälle.
• Varsinkin istumatyössä kannattaa välillä nousta seisomaan, venytellä ja kävellä.
• Ergonominen sähköpöytä antaa mahdollisuuden vaihtaa työasentoa seisovasta istuvaan ja päinvastoin aina, kun työ tai selkä sitä vaatii.

Autossa
• Jos ajat pitkää matkaa, pysähdy välillä jaloittelemaan.
• Käytä vakionopeudensäädintä.
• Säädä istuin tukemaan ristiselkääsi. Jos säädöt eivät riitä, laita selän taakse pieni tyyny tai rullalle kääritty huopa.

MILLOIN MENNÄ LÄÄKÄRIIN?

Joskus pitkittynyt tai kova selkäkipu on merkki jostain vakavammasta. Hakeudu lääkärin hoitoon mikäli selkäkipuun liittyy jokin näistä:
• Selkäkipu on aiheutunut esim. kaatumisesta tai putoamisesta
- Selkäkipu on sietämätön eikä helpota missään asennossa
• Alaraajojen lihakset heikentyvät, puutuvat tai tunto vähenee
• Häiriöt ulostamisessa ja/tai pidättämisessä
• Vatsakivut
• Kuume
• Yleisen voinnin heikkeneminen
• Selkäkipu jatkuu pitkään särkylääkkeistä ja levosta huolimatta 

LINKIT: Hierontalaitteet  Rheunol -kipubalsami - PainKill