Lähes kaikissa dieettiohjeissa ja ruokavalioissa kehotetaan lisäämään vihannesten määrää ruokavaliossa. Vihanneksia (tai hedelmiä) kannattaakin pyrkiä sisällyttämään kaikille aterioille jotta päivittäinen saantisuositus, 500 g, on mahdollisimman helppo toteuttaa. Määrä saattaa tuntua suurelta, mutta todellisuudessa se ei ole sitä: jo yksi välipalaksi nautittu omena voi painaa lähes 200 g, illalla television äärellä saa helposti naposteltua 200 g porkkanaa ja päivällisellä nautitut parsakaalit, kurkku ja tomaatit saavat määrän nousemaan jo reilusti yli puolen kilon.
Kasvikset ovat hyvä apu laihduttamisessa, sillä niissä ei ole juurikaan kaloreita. Kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita niissä sen sijaan on, ja ne auttavat pitämään yllä tehokasta aineenvaihduntaa.
Kasviksia kannattaa syödä myös lämpiminä. Varsinkin talvella pelkkien kylmien kasvisten syöminen saattaa jopa häiritä aineenvaihduntaa ja lisätä ylipaino-ongelmia. Kypsennä kasvikset mahdollisimman kevyesti ja nopeasti höyryttämällä tai nopeasti pannulla käyttämällä. Näin arvokkaat ravintoaineet säilyvät niissä paremmin. Pinaatti ja vihreät pavut suositellaan aina kypsennettäviksi.
PINAATTI
Pinaatti monipuolinen ja terveellinen lehtikasvis joka myös maistuu hyvälle ja sopii monenlaisiin ruokiin.
Pinaatti on enimmäkseen vettä ja proteiineja ja se sisältää hyvin vähän hiilihydraatteja. Myös pinaatin varret kannattaa syödä koska ne sisältävät runsaasti kuituja. Pinaattissa on runsaasti vitamiineja, varsinkin A-, C-, E- ja K-vitamiineja, sekä B1-, B2- ja B6-vitamiineja. Se on myös hyvä raudan, magnesiumin, kalsiumin ja erilaisten antioksidanttien lähde.
Kypsennä pinaatti nopeasti pannulla pyöräyttämällä, keittäessä kalsium, rauta ja magnesium liukenevat veteen.
KURKKU
Kurkku on yksi parhaista laihduttajan ruokavalioon sopivista kasviksista. Siinä on runsaasti vettä ja tartronista happoa, joka ehkäisee hiilihydraattien muuntumista rasvaksi. Kurkku sisältää runsaasti myös selluloosaa, joka parantaa ruoansulatusta, alentaa kolesterolia ja poistaa elimistöstä epäpuhtauksia.
PAPRIKA JA CHILIT
Paprika kannattaa nauttia raakana ja pieninä annoksina.
TOMAATTI
Tomaatissa on runsaasti antioksidantteja (mm. lykopeeni), ioflavonoideja ja A-, B-, C-, K- ja B3-vitamiineja. Se sisältää myös runsaasti mineraaleja, mm. kalsiumia, sinkkiä, magnesiumia ja kaliumia. Tomaatin kalorimäärä puolestaan on hyvin alhainen.
SIPULI JA VALKOSIPULI
Parhaan tehon saat syömällä niitä raakana.
KAALIT
Elimistö kuluttaa kaalin sulattamiseen yhtä paljon energiaa kuin se kaalista saa. Varsinkin parsakaali sisältää myös erittäin runsaasti kuituja.
SYÖ JOKA PÄIVÄ ERI VÄRISIÄ VIHANNEKSIA.
Vihannesten (ja hedelmien) väri kertoo myös niiden sisältämistä ravintoaineista. Aiheesta voit lukea lisää täältä: Syö värejä!
JUUREKSET
Juurekset sopivat painoaan tarkkailevan ruokavalioon. Niiden kuidut täyttävät hyvin ja kaloreita on todella vähän. Kypsennetyt juurekset maistuvat makeilta ja saattavat näin helpottaa myös makean himoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esim. peruna on tärkkelyspitoinen ja sisältää paljon hiilihydraatteja. Uudessa perunassa kaloreita on 78/100g, "vanhassa" muutama vähemmän. Makeassa bataatissa kaloreita on 81/100 g. Nauris, lanttu, kyssäkaali, juuriselleri ja porkkana ovat juureksista vähäkalorisimpia (26 - 36 kcal/100 g) ja vähähiilihydraattisimpia.
MAISSIN, HERNEIDEN ja PERUNOIDEN glykemiakuorma on suuri. Ne nostavat verensokeria nopeasti ja väliaikaisesti, mutta se laskee pian ja nälän tunne tulee takaisin.
Teollisesti prosessoidut perunat eivät juurikaan sisällä ravinteita ja saattavat lisäksi sisältää runsaasti rasvaa ja suolaa.
Lisää tietoa vihannesten ja juuresten hiilihydraatti- ja kalorimääristä löydät sivulta Fineli.fi.
Haluatko saada tämän tehokkaan Hyaluronihappo -ihonhoitoseerumin puoleen hintaan (vain 5.00 euroa) ostosi yhteydessä?
Lisää ostoskoriin Ei kiitos