Mitä eroa on spirometri- ja PEF-mittauksella?
Spirometrilla voidaan arvioida kuinka paljon tutkittava saa hengitettyä ilmaa ulos keuhkoista ja kuinka nopeasti ne tyhjenevät. Metodin nimi tulee kreikan kielen sanoista hengittää (spiro) ja mitata (metor). PEF-mittauksessa puolestaan mitataan ilman ulosvirtauksen maksiminopeutta. Spirometria tehdään aina lääkärin vastaanotolla, PEF-mittauksen voi tehdä myös itse kotona.
PEF-mittaus ja PEF-arvot
PEF-mittari kertoo uloshengityksen huippuvirtausnopeuden ensimmäisen sekunnin aikana. Kirjaimet PEF tulevat englanninkielisitä sanoista "peak expiratory flow". Alentunut PEF-arvo voi kertoa myös muista keuhkokudoksen sairauksista kuten esim. keuhkoahtaumasta.
40-vuotiaan, 180 cm pitkän, terveen miehen pef-arvon tulisi olla reilusti yli 600, saman ikäisellä, 170 cm pitkällä naisella n. 450. Miesten keuhkot ovat yleensä lähtökohtaisesti laajemmat kuin naisten, niiden tilavuus on keskimäärin 6 litraa. Urheilijoilla tilavuus on vielä suurempi, tupakoitsijoilla vastaavasti pienempi. Vapaasukeltaja Herbert Nitschillä on mittauksen mukaan keuhkojen kapasiteetti huikeat 10 litraa.
Milloin kannattaa mitata?
Jos hengittäminen alkaa tuntua vaikealta, keuhkot "ahtaalta", voi hakeutua PEF-mittaukseen. Mikäli akuuttia vaaratilanneta ei ole, alustavan mittauksen voi tehdä kotonakin. Oman viitearvosi voit laskea täällä: Lääkärien laskuri. Kenttiin syötetään sukupuoli, pituus ja ikä ja laskuri laskee PEF-arvon, joka siis edustaa "normaalia", tervettä arvoa. Mikäli oma puhallustulos arveluttaa, kannattaa hakeutua lääkärin juttusille.
Miksi PEF-arvon mittaaminen on tärkeää?
Astman ja muiden pitkäaikaisten keuhkosairauksien taudinkuvaan liittyy keuhkoputkien tulehtuminen ja ahtautuminen. Hoitamattomat oireet voivat johtaa keuhkoputkien seinämien rakennemuutoksiin, jotka taas voivat aiheuttaa keuhkojen toiminnan pysyvään huonontumiseen. Lievässä ja alkavassa astmassa keuhkot toimivat normaalisti suurimman osan ajasta. Oireet kuitenkin vaihtelevat ja saattavat pahentua joko äkillisesti tai ajan kanssa.
Kun keuhkojen toimintaa seurataan PEF-mittauksella, hoitotasapaino saadaan pysymään parempana ja voidaan paremmin ennakoida mahdolliset tulevat muutokset. Koska PEF-arvoon vaikuttavat monet tekijät, mm. sukupuoli, ikä ja pituus, arvot muuttuvat ajan mittaan. Lääkärin kanssa selvitetään optimaalinen PEF-arvo ja lääkäri antaa myös ohjeet siitä, millaiset muutokset PEF-arvoissa vaativat lääkityksen muuttamista. Lääkärin ohjeiden mukaan lääkitystä voi muuttaa itse sovituissa rajoissa.
Diagnosointi
Diagnosointivaiheessa PEF-seuranta tehdään useimmiten ilman hoitavia lääkkeitä ja seuranta kestää yleensä kaksi viikkoa. Hoitavalta lääkäriltä saa tarkat ohjeet seurantaan ja lomakkeen tuloksien kirjaamista varten. Seuranta tehdään kotona.
Hoitosapaino
Hoitotasapainoa seurattaessa käytetään normaalia, lääkärin määräämää lääkitystä. Seurantajakso kestää useimmiten viikon, joissakin tapauksissa kaksi viikkoa. Tällöin puhallukset tehdään aina ennen ja jälkeen keuhkoputkia avaavan lääkityksen.
PEF-puhallukset kannattaa tehdä myös aina astman oireillessa. Silloin on syytä kirjata ylös päivä, kellonaika ja tilanne tai olosuhteet, joissa astmakohtauksen on saanut. Tämä auttaa lääkäriä mahdollisten uusien hoitokeinojen kartoittamisessa.
PEF-mittarin käyttö
PEF-mittarin käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Ensimmäisellä kerralla omaa laitetta kannattaa kokeilla vastaanotolla, jolloin ammattilaiset voivat opastaa laitteen käytössä ja tarkistaa, että laite antaa oikeita lukemia.
YLEINEN OHJE PEF-mittauksen tekoon: (tarkista ja lue oman laitteesi käyttöohje huolellisesti, laitteissa on eroja)
1. Nollaa mittari.
2. Pidä mittarista kevyesti kiinni, älä laita kättä tai sormea mittataulukon päälle.
3. Vedä keuhkot mahdollisimman täyteen ilmaa.
4. Aseta suukappale tiiviisti huulten ja hampaiden väliin.
5. Puhalla mittariin lyhyt, mahdollisimman voimakas puhallus. Vältä kielen tai hampaiden osumista aukkoon. Mikäli mittariin menee sylkeä, lukema saattaa vääristyä.
6. Kirjaa kaikki tulokset muistiin saamallesi/tulostamallesi lomakkeelle.
7. Tärkeää: tee mittaus seisten, mikäli mahdollista. Tee mittaus aina samassa asennossa, älä taivuta niskaa.
Huom! Mittaus saattaa aiheuttaa hetkellistä huimauksen tunnetta. Se on normaalia ja menee ohi. Mikäli huimauksesta aiheutuu kaatumisen vaara muun terveydentilasi vuoksi, suorita mittaus tuolilla istuen, selkä kuitenkin mahdollisimman suorana.
Valikoimastamme löydät edullisen ja helppokäyttöisen PEF-mittarin. Mukana tulee selkeä, suomenkielinen käyttöohje, ohjeet mittauksen tekoon, sekä tarkat tekniset tiedot.
YLEISET OHJEET SEURANTAMITTAUKSIIN, noudata aina oman lääkärisi ohjeita mikäli ne poikkeavat näistä.
Kahden viikon kotiseuranta
- Tee puhallukset kahden viikon ajan joka päivä: ensimmäiset aamulla heti herättyäsi ja toiset illalla. Pyri tekemään puhallukset aina samaan kellonaikaan.
- Tee jokaisella mittauskerralla vähintään kolme peräkkäistä puhallusta ja useampi, mikäli kahden parhaan erotus on yli 20 l/min.
Jos käytössäsi on avaava lääke ja kyse on hoitotasapainon seurantavaiheesta, puhallukset tehdään aina ennen ja jälkeen avaavan lääkkeen ottoa.
1. Tee vähintään kolme peräkkäistä puhallusta ja merkitse tulos tai lomakkeelle.
2. ota sinulle määrätty keuhkoputkia avaava lääkitys ja uusi puhallukset 15–20 minuutin kuluttua. Tee taas vähintään kolme peräkkäistä puhallusta ja merkitse tulos muistiin lomakkeelle.
3. Puhallussarjoista tulokseksi valitaan suurin arvo.
Ylimääräiset puhallukset astman oireillessa
Astman oikean hoitotasapainon löytämistä helpottaa, mikäli lääkäri saa tietoa myös PEF-tuloksista astman oireillessa. Ylimääräisiä puhalluksia on syytä tehdä varsinkin aktiivisessa diagnosointi- ja seurantavaiheessa astmakohtauksen yllättäessä, mutta myös muulloin.
Koska astmakohtaus voi johtua esim. rasituksesta tai allergeenialtistuksesta, merkitse mittautulosten ohella muistiin myös päivämäärä, kellonaika ja tilanne, jossa astmaoireet tulivat.
Mittaus tehdään kolmen puhalluksen sarjana, kuten muulloinkin. Mikäli käytössäsi on avaava lääke, tee mittaus ennen ja jälkeen lääkkeenoton.
Lisätietoa PEF-taulukosta ja PEF-viitearvoista löydät esim. www.allergia.fi-sivustolta: PEF-taulukko ja PEF-viitearvot. Sieltä löytyy myös tulostettava seurantakaavake ja tallennettava, tietokoneella täytettävä xls-tiedosto omaan käyttöön.
Haluatko saada tämän tehokkaan Kuuden peptidin ihonhoitoseerumin puoleen hintaan (vain 5.00 euroa) ostosi yhteydessä?
Lisää ostoskoriin Ei kiitos