logo Palaa etusivulle

.: Kaikki aihealueet

Kuulokojeet ja muut apuvälineet

.: Katso artikkelit aiheesta Kuulo

Artikkelikuva
Huonokuuloiselle henkilölle kuulokoje on hyvin tärkeä apuväline jonka avulla voidaan hyödyntää jäljellä olevaa kuuloa. Kuulokojeella ei kuitenkaan aina saada aikaiseksi ns. normaalia kuuloa ja usein on niin, että sitä heinäsirkkojen siritystä ei enää koskaan luonnossa kuule. Kuulokoje kuitenkin helpottaa arkea huomattavasti: kuulon väsyttävä pinnistely vähenee ja sosiaaliset tilanteet niin vapaa-ajalla, kuin työelämässäkin, helpottuvat.

Maksuttoman kuulokojeen saa käyttöön, kun kuulonalenema on vähintään 30 dB paremmassa korvassa. Kojeen saamista edellyttää kuulon tutkimus sairaalassa ja siihen vaikuttavat myös mm. kuulovian laatu, oma motivaatio ja kojeesta saatava hyöty. Koje sovitetaan kuuloasemalla, kuulokeskuksessa tai maksusitoumuksella yksityisellä lääkärillä.

Mikäli maksuttoman kuulokojeen ehdot eivät täyty tai kuulonalenema ei ole kovin vaikea, voi ensiavuksi hankkia "reseptivapaan" kuulokojeen. Kutsumme valikoimastamme löytyviä kuulokojeita myös kuulon vahvistimiksi: ne sopivat nimenomaan lievän tai alkavan kuulonaleneman hoitamiseen. Niitä voi pitää myös varalaitteena. Valikoimaamme voit tutustua täällä: Kuulokojeet.

Nykyään kuulokojeita saa eri mallisia, jopa eri värisiä. Niitä ei tarvitse häpeillä, päin vastoin: näkyvä kuulokoje voi auttaa vastapeluria ottamaan kuulovamman huomioon paremmin ja ilman eri sanomista.

Korvantauskojeet ovat yleisimpiä käytössä olevia malleja. Korvantausmalli on helppo sovittaa, ne sopivat useimmille ja pysyvät hyvin paikallaan.

Varsinainen koje tulee korvalehden taakse ja korvakappale asetetaan korvakäytävään. Näiden kahden osan välisellä letkulla äänet välittyvät korvaan ja sen avulla koje pysyy myös hyvin paikallaan.

Valikoimamme KuuloPlus+ on korvantauskoje. Laitteen mukana tulee myös erilaisia sovittimia, jotta koje asettuisi kunkin korvakäytävään mahdollisimman hyvin. Laite toimii paristoilla.

Ladattava kuulolaite Traxter on myös korvantauskoje, mutta se toimii ilman paristoja. Koje ladataan mukana tulevalla USB-laturilla.

Korvakäytäväkojeet asetetaan suoraan korvakäytävään. Koska ne ovat hyvin pienikokoisia, niiden käsittely vaati hieman sorminäppäryyttä. Tämä voi olla hankalaa henkilöille jotka kärsivät esim. käsien tärinästä tai sormien nivelsairauksista.

Axon-kuulokoje on ns. korvakäytäväkoje. Axon toimii paristolla ja myös sen mukana tulee eri kokoisia sovitteita.

Taskukojeet ovat nimensä mukaisesti taskussa pidettäviä tai kaulassa kannettavia kuulokojeita. Kojeesta ääni johdetaan korvaan johdon ja korvakappaleen avulla. Nämä laitteet ovat helppokäyttöisiä suuremman kokonsa ansiosta.

Kommunikaattori on apuväline henkilöille, jotka eivät esim. sairauden, vamman tai iän vuoksi voi käyttää perinteisiä kuulokojeita. Vahvistinlaitteessa on ns. kevytkuulokkeet.

Muut apuvälineet
Kuulo on monella tapaa tärkeä aisti ja tutkimusten mukaan yhä suurempi osa väestöstä kärsii huonosta kuulosta. Eläkeikäisistä n. 30 %:lla kuulo on huonontunut ja suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista kuulo on heikentynyt ainakin jossain määrin. Myös nuorten huonokuuloisuus on lisääntynyt ja syyksi arvellaan suhteellisen uusia riskitekijöitä joita ovat mm. musiikin kuunteleminen kuulokkeilla liian suurella äänenvoimakkudella ja lisääntynyt melu vapaa-ajalla. Kuulovioista harvinaisimpia ovat kuurous syntymästä asti ja kuuroutuminen esim. sairauden vuoksi myöhemmällä iällä.

Tämä valitettava trendi on herättänyt laitevalmistajat kehittelemään myös muita, entistä parempia, tehokkaampia ja monipuolisempia apuvälineitä parempaan kuulemiseen. Pelkkä kuulokoje ei myöskään aina riitä esim. turvalliseen asumisen kotona tai mahdollistamaan yhteydenpitoa perheeseen ja ystäviin.

Apuvälineiden tarve kartoitetaan esim. kuulokeskuksessa tai kuntoutusohjaajan kanssa, apuvälineet saa käyttöön joko keskussairaalasta tai terveyskeskuksesta. Kuuloyhdistysten paikalliset kuulolähipalvelut antavat lisätietoa ja opastusta välineistä joista muutaman esittelemme tässä. Kuuloliiton paikallisyhdistykset löytyvät täältä: Yhdistykset.

FM-laite on ryhmäkuuntelulaite jota voidaan käyttää esim. koulussa. Opettajalla on lähetin ja oppilaalla vastaanotin. Oppilas kuuntelee kojeeseen liitetyn fm-vastaanottimen tai kaulasilmukan avulla.

Puhelinvahvistimesta on apua silloin, kun kuulo-ongelmat ilmenevät puhelimessa puhumisen vaikeutumisena. Nämä ongelmat ovat usein ensimmäisiä merkkejä kuulonalenemasta. Vanha pöytä- tai matkapuhelin voidaan varustaa erillisellä vahvistimella tai hankkia vahvistinpuhelin. Vahvistinpuhelimia on olemassa sekä pöytä- että matkapuhelinmalleja.

Infrapunalaitteet ovat helppokäyttöisiä apuvälineita TV:n, radion tai muun äänilähteen kuunteluun. Lähetin laitetaan lähelle äänen lähdettä ja vastaanotin (ja latausteline) sijoitetaan lähelle kuuntelupaikkaa. Vastaanotinta kuunnellaan kaulasilmukalla tai kuulokkeilla.

Täristin antaa merkin erilaisista soitoista tai hälytyksistä esim. yöllä, kun kuulokoje ei ole korvassa.

Induktiosilmukat on tarkoitettu kuulokojeen käyttäjille. Niiden avulla ääni siirretään langattomasti vahvistettuna suoraan kuulokojeelle. Kuulokojeen käyttäjä voi kuunnella vahvistettua ääntä ilman taustahälyä. Induktiosilmukoita on yleisesti käytössä mm. erilaisissa virastoissa, pankeissa, sairaaloissa ja terveyskeskusissa helpottamassa asiointia. Induktiosilmukasta ilmoitetaan useimmiten tarralla palvelupisteessä.

Kunnan sosiaalitoimi ja Kela korvaavat erilaisia apuvälineitä, mutta niitä voi hankkia myös omalla kustannuksellaan alan erikoisliikkeistä.

Kuuloaistin tärkeydestä ja merkityksestä jokapäiväisessä elämässä voit lukea lisää artikkelista "Kuuloaistin vaikutus elämänlaatuun" ja kuulo-ongelmien ehkäisystä artikkelista "Meluvammat ja niiden ennaltaehkäisy.

Aiheen tuotteita

Taskukuulokoje Hearing Aids

Taskukuulokoje Hearing Aids
55.00
◉ Heti varastosta

Kuulokoje KuuloPlus+

Kuulokoje KuuloPlus+
24.00
◉ Heti varastosta
-17%

KuuloPlus+ Nano mini-kuulokoje

KuuloPlus+ Nano mini-kuulokoje
52.00
◉ Heti varastosta

Ladattava kuulokoje Traxter

Ladattava kuulokoje Traxter
49.00
◉ Heti varastosta
»